Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την ημέρα της Γυναίκας

Η Επιτροπή Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας 

Η φετινή 8 Μάρτη έχει μια πικρή ιδιαιτερότητα. Επισκιάζεται από την ανείπωτη θλίψη που πλανάται στη χώρα μας για τους δεκάδες νεκρούς, από τον θρήνο των μανάδων για τα νέα παιδιά που χάθηκαν στο τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ωστόσο  η 8 Μάρτη είναι μια ισχυρά συμβολική μέρα για να υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Τιμούμε  τις γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης,  που ξεκίνησαν τους αγώνες των γυναικών, όταν  το 1857 κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τα αντίστοιχα των ανδρών ως προς τον  χρόνο εργασίας και τους  μισθούς. Αιτήματα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρα!

Είμαστε στον 21ο αιώνα και οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης, παραμένοντας ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες οι φτωχότερες και οι πιο αδικημένες.  Κι αυτό επιδεινώνεται  με κάθε νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες και διαλύει το κοινωνικό κράτος, γιατί προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των γυναικών.

Τη χρονιά που πέρασε είδαμε τις γυναίκες στο Ιράν να εξεγείρονται ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς, γυναίκες και άντρες μαζί να διαδηλώνουν με το ελπιδοφόρο σύνθημα «Γυναίκα- Ζωή- Ελευθερία». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαμε την αδιανόητη απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστέλλει την συνταγματική προστασία των αμβλώσεων.

Στην Ελλάδα κυριάρχησε η οργή για τους παιδοβιασμούς, τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες, που είναι η πιο ακραία μορφή της έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα των φύλων.  Γι’ αυτό για  την καταπολέμησή της δεν αρκούν τα ημίμετρα, οι αποσπασματικές ρυθμίσεις και οι εξαγγελίες επικοινωνιακού τύπου. Χρειάζεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ανισοτήτων συνολικά.

Η  8 Μάρτη είναι άλλη μια αφορμή για τις διεκδικήσεις μας:

  • Ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άντρες στην εργασία, μείωση του έμφυλου χάσματος στις αμοιβές και τις συντάξεις.
  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, να ξαναγίνει αυτοτελής, διακριτός  δημόσιος  φορέας.
  • Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
  • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλικής αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

 Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις. Αξιοποιώντας  τις συλλογικές μας εμπειρίες αγωνιζόμαστε από κοινού για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης,  για να σπάσουν  τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο,  για την κατάργηση της πατριαρχίας.

 Διεκδικώντας  μια νέα κοινωνική συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 8ης Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!