Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο”: Το βιβλίο του Δρ. Ιάκωβου Παναγόπουλου

Την Τετάρτη 26 Οκτώβρη 21:00 στο Πολύτεχνο, Κέρκυρας Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο του  με τίτλο: «Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο: Το Μοντέλο του Ακαδημαικού Κινηματπγραφιστή» από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του: Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Τμήματος Τουρισμού, Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας και του Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο καθηγητής Erik Knudsen του University of Central Lancashire. 

 

Περιγραφή

Παρότι υπάρχουν πολλά βιβλία που εξερευνούν το ταξίδι του εμπορικού κινηματογραφιστή, με σχετικές συμβουλές και καθοδήγηση, καθώς και πολλά βιβλία για το ταξίδι του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, επίσης με συμβουλές και καθοδήγηση για τον δύσβατο δρόμο της ανεξαρτησίας, ελάχιστα βιβλία εξερευνούν τον τρίτο δρόμο. Ο δρ Παναγόπουλος επιδιώκει να εντάξει τον κινηματογραφιστή στη γλώσσα και στον σκοπό της έρευνας και δείχνει πώς μπορεί η πρακτική της παραγωγής ταινιών να παράσχει δημιουργικές μεθόδους έρευνας, για να προκύψουν νέες αντιλήψεις με αντίκτυπο όχι μόνο στην παραγωγή ταινιών και στον κινηματογράφο αλλά και σε άλλα διεπιστημονικά πεδία. Εξερευνά τι σημαίνει να είναι κανείς ακαδημαϊκός δάσκαλος και κινηματογραφιστής και πώς αυτοί οι δύο ρόλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον και κατ’ αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τη γνώση μας για τις ταινίες και τη διδασκαλία.

Κατά συνέπεια, στον Τρίτο Δρόμο στον Κινηματογράφο έχουμε μια εξαιρετικά ευπρόσδεκτη εξερεύνηση της συνέχειας ενός ταξιδιού, με αιχμή του δόρατος ένα σχετικά νέο είδος κινηματογραφιστή-ακαδημαϊκού, ο οποίος θα έχει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δημιουργίας ταινιών και του κινηματογράφου καθώς καταδεικνύεται και αρθρώνεται ένας τρίτος δρόμος: ο λιγότερο πεπατημένος (Frost, 1916).

 

Σύντομο Βιογραφικό

 

Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Το υπό έκδοση βιβλίο του «Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο: το Μοντέλο του Ακαδημαϊκού Κινηματογραφιστή», από τις εκδόσεις Παπαζήση, είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο το οποίο ασχολείται με την έρευνα στον τομέα του πρακτικού κινηματογράφου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο εστιάζουν στην έρευνα πάνω στη σκηνοθεσία, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας και στη συγγραφή σεναρίων.

Μετά από πτυχιακές σπουδές σε επίπεδο integrated master στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της πρακτικής του κινηματογράφου με βασικό αντικείμενο το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με τίτλο: «Reshaping Contemporary Greek Cinema Througha Reevaluation of the Historical and PoliticalPerspective of Theo Angelopouloss Work».

Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι επίσημος ερευνητής στο StoryLab International Film Development Research Network και επιστημονικός συνεργάτης στο InArts (interactive research lab). Είναι, επίσης, ερευνητής στο Εργαστήρι Συγκρουσιακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Εργαστήριο μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Από το 2018 ο Ιάκωβος διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως ακαδημαϊκός υπότροφος τα μαθήματα: Στοιχεία Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής, Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου, Τεχνικές Βιντεοσκόπησης. Επίσης, ο Ιάκωβος ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνα του αφορούσε τη διεπιστημονική προσέγγιση της ετεροτοπίας με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!