Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο ΦΠΑ μειώθηκε, οι τιμές στους καφέδες; Ήρεμα ρωτάω!

ΚΕΡΚΥΡΑ – Και ήρθε η ώρα να εκφράσω μερικές απορίες, που ακούω δέκα μέρες τώρα και δεν είναι μόνο δικές μου. Οι απορίες λοιπόν, είναι η εξής μία: Από την η Ιουνίου μειώθηκε στο 13% ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η οποία πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid19. Μεταξύ των προϊόντων, είναι και ο καφές. Όσον αφορά λοιπόν στην Κέρκυρα, αυτό που δύναται να παρατηρήσει κανείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι η τιμή του καφέ που αγοράζει κανείς (σ.σ. δε μιλάω για αγορά από σούπερ μάρκετ) από τις καφετέριες, στην καλύτερη περίπτωση να είναι η ίδια με την τιμή προ μείωσης του ΦΠΑ. Γιατί δεν έχει μειωθεί; Αν λάβει κανείς υπόψη του τις σχετικές ανακοινώσεις των υπουργείων με σχετικά παραδείγματα, η μείωση του ΦΠΑ θα έπρεπε να είχε “περάσει” στην τελική τιμή αγοράς από τον πελάτη και μάλιστα τουλάχιστον κατά 20 λεπτά ανά τεμάχιο. Τουναντίον παρατηρούμε πως αυτό δεν έχει συμβεί, ενώ μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις που λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ, καταγράφηκε αύξηση της τιμής, ώστε με την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ να επανέλθει στην τιμή προ κορωνοϊου και να φαίνεται μειωμένη ενώ στην ουσία δεν είναι. Εντάξει, προφανώς υπάρχει ελεύθερη αγορά, προφανώς το πλήγμα για τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι τεράστιο, όπως τεράστιο είναι και για τους καταναλωτές. Και γράφω με την διπλή ιδιότητα, και του καταναλωτή αλλά και του επιχειρηματία που έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία, όπως όλοι άλλωστε. 

Και ξαναρωτάω ήρεμα. Γιατί δεν έχει μειωθεί η τιμή των προϊόντων όπου προβλέπεται, με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ;

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!