Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο χειρότερος τουριστικός Μάρτιος της τετραετίας για Κέρκυρα

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας τετραετίας από πλευράς διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα πέρυσι τον Μάρτιο είχαν αφιχθεί στο αεροδρόμιο μέσω διεθνών πτήσεων 8.985 επισκέπτες, έναντι 508 φέτος, ενώ αντίστοιχα το 2017 οι αφίξεις ήταν 3.166 και το 2016 1.402.
Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η μείωση αυτή, η οποία δεν είναι ενδεικτική για την φετινή πορεία του τουρισμού στο νησί μας, είχε ως αιτία το Βrexit και την αβεβαιότητα στη Βρετανία, που είναι ο βασικός τροφοδότης του κερκυραϊκού τουρισμού.
Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαρ. Βούλγαρης, μιλώντας την Μ. Δευτέρα στο ραδιόφωνο της τοπικής ΕΡΤ τόνισε ότι σύμφωνα με τις προκρατήσεις η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να κυμανθεί «λίγο πάνω, λίγο κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι». Ενώ, για την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει στη διάθεση του, οι πληρότητες των ξενοδοχείων, που λειτουργούν στο νησί, τόσο στην πόλη, όσο και εκτός αυτής θα έχουν μεγάλες πληρότητες.

Τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων το Πάσχα
«Προορισμούς δύο ταχυτήτων» αναδεικνύει η πασχαλινή κίνηση που παρουσιάζεται μέχρι στιγμής στα ξενοδοχεία της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται μικρή βελτίωση του αριθμού των προκρατήσεων κυρίως στους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Εντονότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κέρκυρα, όπου η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλονιά.
Ωστόσο, σε άλλες περιοχές κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι πληρότητες των καταλυμάτων δεν είναι οι αναμενόμενες, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν στις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» από Έλληνες εκδρομείς που εμφανίζονται για την ώρα επιφυλακτικοί, εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών. Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και άρα είναι περισσότερα τα ξενοδοχεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στους θερινούς προορισμούς, με σκοπό να υποδεχθούν τουρίστες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια κα).

Η τουριστική εικόνα του Α΄τριμήνου
Στην Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport το αεροδρόμιο της Κέρκυρας το Α΄τρίμηνο της χρονιάς είχε αυξημένη κίνηση από πλευράς πτήσεων εσωτερικού και μειωμένη από το εξωτερικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η κίνηση των αφίξεων εσωτερικού αυξήθηκε κατά 9,7% σε σχέση με πέρυσι (2019: 63.664 επιβάτες, 2018: 58.018), ενώ, όπως προαναφέρθηκε ήταν μειωμένες κατά 94,5% οι αφίξεις εξωτερικού (στοιχεία ΣΕΤΕ). Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για ολόκληρη τη χώρα, αύξηση καταγράφεται στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο παρά την οριακή μείωσή τους τον Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μείωση των οδικών αφίξεων και τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 έναντι των αντίστοιχων του 2018: Οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν το Μάρτιο του 2019 ήταν οριακά μειωμένες κατά -0,2% (-1 χιλ.) σε σχέση με το Μάρτιο του 2018. Συνολικά καταγράφηκαν 496 χιλ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 497 χιλ. το Μάρτιο του 2018.

Στην κορυφή Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019, καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +7,7%/+88 χιλ. επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στους προορισμούς city break της Αθήνας (+110 χιλ.) και της Θεσσαλονίκης (+66 χιλ.) ενώ οι νησιωτικοί προορισμοί είχαν μείωση -88 χιλ. επιβάτες.

Μείωση και στις οδικές αφίξεις
Το Μάρτιο του 2019, καταγράφηκαν 513 χιλ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -21,7% σε σχέση με το Μάρτιο του 2018 που καταγράφηκαν 581 χιλ. οδικές αφίξεις
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019, καταγράφηκαν 1,4 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -19,6%/-334 χιλ. αφίξεις. Η μείωση είναι γενικευμένη από όλες τις όμορες χώρες, με εξαίρεση την Αλβανία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Φεβρουάριο του 2019 διαμορφώθηκε στις 504 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά +4,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ. Aύξηση κατά 29,6% κατέγραψαν το Φεβρουάριο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά +7,0% και διαμορφώθηκε στους 1.164 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 41,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 441 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουμε ότι οι αφίξεις και τα έσοδα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018 αντιπροσώπευαν μόλις το 3,6% των αφίξεων και το 1,9% των συνολικών εσόδων της χρονιάς, καθώς και ότι οι αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν στασιμότητα τον Μάρτιο 2019 σε σχέση με τον Μάρτιο 2018 και πτώση σε όλους τους προορισμούς πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!