Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πάρτε μέτρα για τους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών!

Ελένη Ανδριοπούλου*

10 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στις φυλακές Κερκύρας που έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες άλλα στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, μαρτυρούν την αναλγησία και αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στους κρατούμενους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση επέλεξε να κωφέψει απέναντι στις εκκλήσεις των ιδίων των κρατουμένων αλλά και οργανώσεων όπως η ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ), ο ΔΣΑ, η ΕΕΔΑ, η Διεθνής Αμνηστία κ.α. και να μην πάρει κανένα απολύτως μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών προκειμένου να αποφύγει την διασπορά του θανατηφόρου ιού, όπως και κανένα μέτρο απολύμανσης και ενίσχυσης της καθαριότητας και της περίθαλψης των έγκλειστων.

Το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά στις ελληνικές φυλακές είναι ο υπερπληθυσμός, απόρροια της διαχρονικά τιμωρητικής – ταξικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Που καταδικάζουν μόνιμα με δυσανάλογα μεγάλες ποινές τους φτωχούς και τους αδύναμους και δεν βρίσκουν τρόπο να συλλάβουν τους μεγαλοαπατεώνες, τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών και τους φασίστες εγκληματίες (πχ Παππάς).

Όσα μέτρα πάρθηκαν ήταν δυσμενή για την επικοινωνία των κρατουμένων, αλλά δεν διασφάλιζαν ούτε στο ελάχιστο την υγεία τους. Οι κρατούμενοι πληρώνουν “τη νύφη” με στέρηση των επισκεπτηρίων, ακόμα και των δικηγόρων τους, με απομόνωση από την κοινωνία, έκθετοι στον κίνδυνο να προσβληθούν και να μείνουν αβοήθητοι.

Είναι διαχρονική απαίτηση αλλά και απαίτηση των καιρών η άμεση αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών και η άμεση και επαρκής υγειονομική κάλυψη των κρατουμένων, ειδικά των ευπαθών ομάδων!

Από το Μάρτη, οι έγκλειστες στον Κορυδαλλό, ζητούσαν:

  • αποφυλάκιση άμεσα όσοι-ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών) ή έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής.
  • εφαρμογή του άρθρου 110 του νέου κώδικα για κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), κυρίως για υπερήλικες, ευπαθείς, έγκυες, μητέρες ανηλίκων.
  • διακοπή της προσωρινής κράτησης (αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις
  • μέτρα για καθαριότητα, συχνή απολύμανση, ιατρική περίθαλψη και επαναλαμβανόμενα τεστ σε κρατούμενους και προσωπικό.

        Εδώ και χρόνια οργανώσεις και κρατούμενοι φωνάζουμε για τις μεγάλες προφυλακίσεις και για αμεσότερη εκδίκαση των υποθέσεων υπό κράτηση. Εδώ και χρόνια μιλάμε για εναλλακτικές ποινές κράτησης (πχ προσφορά κοινωνικής εργασίας), ανάλογα με το αδίκημα, για περισσότερες αγροτικές φυλακές, για σχολεία στις φυλακές, για προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, για γιατρούς, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στον σωφρονισμό και στην επανένταξη του ατόμου στον κοινωνικό ιστό. Εδώ και χρόνια καταδικάζουμε την εκδικητική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης (στις φυλακές Κέρκυρας συχνά ακόμα και τρεις κρατούμενοι σε ένα κελί 2 επί 2). Στην ουσία, πολλές φορές ποινικοποιείται η φτώχεια(πχ καθαρίστρια χωρίς απολυτήριο), αλλά και αδυναμία των φτωχότερων να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους!  Ο κρατούμενος/η μπορεί να στερείται την ελευθερία της φυσικής του ύπαρξης ωστόσο κανείς σε ένα πολιτισμένο κράτος του 21ου αιώνα δεν έχει το δικαίωμα να του στερεί την αξιοπρέπεια.

Έστω και τώρα πάρτε άμεσα μέτρα, μην καταδικάζετε σε θάνατο τους έγκλειστους, που δεν μπορούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Προστατεύοντας τον πληθυσμό των κρατουμένων, προστατεύονται και οι εργαζόμενοι στα κέντρα κράτησης και τελικά ολόκληρη η κοινωνία. Πάρτε μέτρα τώρα! Αύριο θα είναι πολύ αργά, για όλους μας!

 

*Ειδ. Γραμματέας Ομάδας Γυναικών

Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!