Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση ΤΚ/ΤΕΕ για τη μη προκήρυξη θέσεως ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

Το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ Κέρκυρας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με τη μη προκήρυξη θέσεως ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας:

 

Η παρέμβαση

Κα Υπουργέ,

Η Δ.Ε. του ΤΚ ΤΕΕ επιθυμεί να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της, σχετικά την απουσία μέριμνας όσον αφορά στην  προκήρυξη θέσεως  ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο της προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 42/05-07-2022, εκ των οποίων οι ενενήντα πέντε (95) θέσεις αφορούν σε Διπλ/χους Μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Όπως είναι γνωστό οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας στην Π.Ε Κέρκυρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, έχει την ευθύνη των νήσων Κέρκυρας, Παξών, Αντίπαξων, Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών, όπου πέρα από μνημεία προϊστορικής και κλασσικής περιόδου και αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν πλήθος μνημείων βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και μεγάλος αριθμός παραδοσιακών οικισμών.

 

Πρόσθετα, η παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τον ενιαίο αρχαιολογικό της χώρο,  είναι  ενταγμένη στον κατάλογο των  μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με κτίρια ιδιωτικά και δημόσια, που χρήζουν επεμβάσεων, πολλές φορές σωστικών και στην οποία υπάρχουν πιέσεις οικιστικές και επιχειρηματικές.

 

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την από 08/10/2021  επιστολή μας,  την οποία αποστέλλουμε συνημμένα, η Υπηρεσία σας στην Π.Ε. Κέρκυρας είναι  υποστελεχωμένη σε ειδικευμένο προσωπικό, σε σχέση με τον όγκο των εργασιών που οφείλει να εποπτεύσει καθώς και των έργων που πραγματοποιεί με Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους. Στερείται τεχνικής υπηρεσίας στελεχωμένης με μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων που να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη μελέτη ή και έγκριση μελετών σε παραδοσιακά οικιστικά σύνολα ή μεμονωμένα  κτίρια και στην επίβλεψη και έλεγχο  επεμβάσεων  σε αυτά.

 

Η Π.Ε. Κέρκυρας αποτελεί έναν από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς στην χώρα μας με αποτέλεσμα η παραγωγή έργων να είναι μεγάλη και συνεπώς η ευθύνη και ο φόρτος εργασίας  της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας  είναι πολύ  μεγαλύτερες  των δυνατοτήτων της. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο είτε τις μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα αναγκαία για τον τόπο, είτε τις αυθαίρετες επεμβάσεις και κατασκευές σε περιοχές και κτίρια.  Αυτά σίγουρα δεν συνάδουν με την έννοια της προστασίας των μνημείων και η εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σημεία της  παλιάς πόλης της Κέρκυρας, αλλά και οικισμών και αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρεια, είναι αποκαρδιωτική. Επιπλέον να σας αναφέρουμε ότι όλα τα προγνωστικά μοντέλα και οι τάσεις της αγοράς δείχνουν την περαιτέρω πίεση σε έργα και κατασκευές τα επόμενα χρόνια σαν απότοκο της τουριστικής ανάπτυξης.

 

Και ενώ από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη για στελεχωμένη υπηρεσία σας στην Κέρκυρα,  από την άλλη διαπιστώνουμε ότι στην συγκεκριμένη προκήρυξη του ΑΣΕΠ καμία πρόσληψη δεν αφορά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

 

Αντιθέτως στην εν λόγω προκήρυξη για το νησί της Ρόδου, όπου η μεσαιωνική της πόλη είναι ενταγμένη στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, προβλέπονται δύο (2) θέσεις Μηχανικών ειδικότητας Αρχιτεκτόνων και δύο (2) θέσεις ειδικότητας Πολιτικών, όπως παράλληλα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας.  

 

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών των τελευταίων ετών που υποβαθμίζουν την Κέρκυρα, που αποτελεί  την πρωτεύουσα της ΠΙΝ.

 

Κα Υπουργέ,

 

σε μία χρονική στιγμή που η δημόσια συζήτηση αφορά τη διαχείριση του τόπου μας στις προκλήσεις που διαφαίνονται στο μέλλον και ιδιαίτερα στην διαχείριση του μνημείου της παλιάς πόλης της Κέρκυρας με τα οχυρωματικά της έργα, με μία επιτροπή διαχείρισης του μνημείου  που υπολειτουργεί, με αδυναμία στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας  στην στελέχωση επιτροπών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία με αποτέλεσμα το έργο τους να γίνεται είτε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, είτε  στο ΚΑΣ, όπου επιλύονται θέματα από όλη της Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απλή παράληψη η μη στελέχωση της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με μηχανικούς .

 

Σας ζητούμε λοιπόν να πράξετε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας να στελεχωθεί με ικανό αριθμό μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νησιού, να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων και του τόπου και  να εμπεδωθεί στους πολίτες η ευθύνη όλων μας απέναντι στο μνημείο και την πολιτιστική κληρονομιά, όπου με τις ολιγωρίες της διοίκησης έχει διασαλευθεί.                                                                                                                                               Ο Πρόεδρος

                                                                                                                                                              Γιάννης Μεταλληνός

Πολιτικός Μηχανικός       

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!