Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρητήριο covid-19: Συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας – Υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας, που καταγράφηκε στη διάρκεια του Μαρτίου. Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Επίσης καταγράφεται αυξημένος αριθμός εισαγωγών, καθώς και βαριά περιστατικά και  θάνατοι σε ασθενείς COVID-19. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις παραμένει υψηλό. Μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων εμφανίζεται στην πόλη της Κέρκυρας.

            Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εξακολουθούν να εμφανίζονται εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων, τοπικές ή σε εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Η μεγάλη διασπορά του ιού ευνοεί και την ενδοοικογενειακή μετάδοση, που είναι εκτεταμένη σ’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Η κόπωση και ο εφησυχασμός σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης φαίνεται να οδηγεί σε πολλές απροφύλακτες επαφές σε κλειστούς χώρους, ευνοώντας τη μετάδοση.

            Ωστόσο, η επιδημία δεν έχει πάρει στην Κέρκυρα διαστάσεις ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού και εκθετικής  αύξησης των κρουσμάτων, όπως συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να εμφανισθεί σταδιακή σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, και στη συνέχεια να αρχίσει η σταδιακή μείωση των νοσηλειών και των βαριών περιστατικών. 

            Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την επιμονή στη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης από σημαντική μερίδα των πολιτών. Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά η μεγάλη σημασία της αποφυγής του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, της τήρησης αποστάσεων, της συστηματικής και σωστής χρήσης μάσκας. Είναι πολύ  σημαντικό επίσης να διενεργούνται έγκαιρα και σε αρκετή έκταση στοχευμένες ιχνηλατήσεις αλλά και μαζικές εξετάσεις, όπου εμφανίζονται έστω και μικρές συρροές κρουσμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειασθεί και ενόψει της αυξημένης κινητικότητας κατά τις ημέρες του Πάσχα.

            Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε σημαντικά από τις αρχές Απριλίου και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιπροσωπεύει το 15 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα,  ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας προσεγγίζει το 16.5%. Με την πλήρη ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να  έχει εμβολιασθεί περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου, ενώ ένα επί πλέον ποσοστό θα έχει κάνει την πρώτη δόση.

            Έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό ότι διανύουμε το τελευταίο ισχυρό κύμα της επιδημίας, που αναμένεται να έχει ανακοπεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη στις μεγαλύτερες ηλικίες, συμβάλει ήδη στον περιορισμό των βαριών περιστατικών και των θανάτων, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης σημαντική μερίδα των πολιτών συνεχίζει την εφαρμογή των  προφυλακτικών μέτρων παρά την κόπωση. Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων και η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οδηγούν σταθερά στον έλεγχο της επιδημίας, και αυτό θα είναι όλο και περισσότερο εμφανές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

            Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 15/4 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!