Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

ΠΔΣΟ: Ο απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης του τμήματος Ιονίων του ΟΕΕ

Η ΠΔΣΟ πραγματοποίησε τον απολογισμό πεπραγμένων διοίκησης 16ου Περιφερειακού Τμήματος, Ιονίων Νήσων, του Ο.Ε.Ε. 2020-2023

Η ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι Οικονομολόγοι, Λογιστές, Φοροτεχνικοί, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,

Οι εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου είναι κρίσιμες. Διακυβεύεται ουσιαστικά ο ρόλος του Ο.Ε.Ε. ως Ανεξάρτητης Αρχής και Θεσμικού Συμβούλου της Πολιτείας επί Οικονομικών Θεμάτων και ως Θεματοφύλακα της επιστημονικής υπόστασης και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των μελών του, των μοναδικών χρηματοδοτών του.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, θεωρούμε υποχρέωση μας να κάνουμε μια κατ’ αρχήν σύντομη παράθεση των δράσεών μας στα δύο χρόνια που είχαμε την ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης του 16ου Περιφερειακού Τμήματος (Π.Τ.) Ιονίων Νήσων, όπως και προ της περιόδου αυτής, κατά τη διετία της πανδημίας.

2020-2021. Περίοδος προσωρινής τριμελούς επιτροπής.

Με προσωπικές παρεμβάσεις και υπομνήματα των μελών της παράταξης ΠΣΔΟ Ιονίων νήσων (πέραν των αρμοδιοτήτων της 3μελούς επιτροπής), δόθηκαν άμεσες και οριστικές λύσεις στα εξής ζητήματα:
Της ένταξης των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων τροφοδοσίας στο καθεστώς των πληττόμενων επιχειρήσεων και αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενούς τους.
Της επίλυσης του προβλήματος των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού Μαΐου-Ιουνίου 2020 για τους εργαζόμενους των εποχικών επιχειρήσεων.
Με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή έγινε κατορθωτή πανελλαδικά η ένταξη των Οικονομολόγων – Λογιστών – Φοροτεχνικών στις επιστημονικές ομάδες που έλαβαν το ειδικό επιστημονικό επίδομα λόγω κορονοϊού.
Με πρωτοβουλία επίσης του επικεφαλής της παράταξης και συναδέλφων στην Αθήνα δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο 2020 οι ομάδες εργασίας του Ο.Ε.Ε. με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, επιλύοντας μέχρι σήμερα σημαντικά φοροτεχνικά, εργασιακά και διαδικαστικά προβλήματα.

2022-2023. Περίοδος νυν Διοίκησης.

Α. Ενέργειες και παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022, 82η Σ.τ.Α. (Συνέλευση των Αντιπροσώπων) Ο.Ε.Ε. (η πρώτη δια ζώσης μετά τη διετία της πανδημίας). Κατάθεση τεκμηριωμένου αναλυτικού υπομνήματος σχετικά με τα MYDATA, του μοναδικού που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στο Ο.Ε.Ε..
ΜΑΪΟΣ 2022. Κατάθεση – παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε. μέσω αναλυτικού υπομνήματος για τα θέματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο βοήθησε στην επίλυση άμεσων τότε προβλημάτων.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022. Κατάθεση στην κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε. υπομνήματος με 15 προτάσεις επί σημαντικών φορολογικών θεμάτων, που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Μέσω του υπομνήματος αυτού, αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα σε κεντρικό επίπεδο για πρώτη φορά.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022. Κατάθεση – παρέμβαση μέσω εγγράφου στην κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε., για το ζήτημα της αστοχίας του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού στο μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ζήτημα λύθηκε δύο ημέρες μετά.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023. Κατάθεση – παρέμβαση μέσω υπομνήματος στην Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τα πρόστιμα εκπρόθεσμων Δηλώσεων Χαρτοσήμου, ώστε να θεωρούνται δηλώσεις τέλους και όχι φόρου.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2023. Κατάθεση τεκμηριωμένου υπομνήματος στην 85η Σ.τ.Α. Ο.Ε.Ε. σχετικά με τον νόμο για τα Υπόχρεα Πρόσωπα (το μοναδικό που έχει υποβληθεί). Κατάθεση για πρώτη φορά, πρότασης για την οργανωτική ανασυγκρότηση και την επιστημονική στελέχωση όλων των Π.Τ. του Ο.Ε.Ε..
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023. Κατάθεση – παρέμβαση μέσω εγγράφου στο Υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, λόγω μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα e-send της Α.Α.Δ.Ε.. Το όλο ζήτημα πήρε πανελλαδική διάσταση.
Όλα τα παραπάνω, δημοσιοποιήθηκαν σε όλους τους επαγγελματικούς ιστότοπους των λογιστών – φοροτεχνικών και κοινοποιήθηκαν σε όλα τα Π.Τ. του Ο.Ε.Ε., συλλόγους Λογιστών Ιονίων Νήσων κ.λ.π..
Επίσης το 16ο Π.Τ. του Ο.Ε.Ε. πήρε πρωτοβουλία και για πρώτη φορά τα Περιφερειακά Τμήματα του Ο.Ε.Ε. άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους στο πλαίσιο των κοινών προβλημάτων τους.
Με τη δυναμική συμμετοχή του Προέδρου του 16ου ΠΤ ΟΕΕ Ιονίων Νήσων στις πραγματοποιηθείσες Σ.τ.Α. μετά τον κορονοϊό, αναδείχθηκε η υποχρέωση που εκ του νόμου έχει το Ο.Ε.Ε. στην προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του και ειδικότερα των Οικονομολόγων – Λογιστών – Φοροτεχνικών, που τόσο έχουν καταστρατηγηθεί και η μεταστροφή των μέχρι τώρα πρακτικών των κεντρικών διοικήσεων είναι πλέον ορατή, λόγω καθολικής αναγνώρισης των προσπαθειών του τοπικού τμήματος Ο.Ε.Ε., αναδεικνύοντας το 16ο Π.Τ. του Ο.Ε.Ε. σε σημαντικό παράγοντα στην λειτουργία του Ο.Ε.Ε. και στις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στην λειτουργία του θεσμού.

Β. Ενέργειες και δράσεις σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τωρινής διοίκησης, ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ της Τοπικής Διοίκησης (Τ.Δ.), άμεσα και την ίδια στιγμή,
Λάμβαναν κάθε έγγραφο ή ενημέρωση που δεχόταν το Περιφερειακό Τμήμα.
Είχαν έγγραφη γνώση κάθε απόφασης ή ενέργειας της Τ.Δ. ή του Προέδρου του Π.Τ..
Πριν από κάθε επίσημη πρόσκληση συνεδρίασης, ενημερώνονταν μέσω e-mail, να θέσουν οποιοδήποτε θέμα θα ήθελαν στην ημερήσια διάταξη χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.
Από την αρχή επίσης της ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα διοίκηση του 16ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. Ιονίων Νήσων, καθιερώσαμε την συμμετοχή στις όποιες επιτροπές μελών του Περιφερειακού Τμήματος και όχι αποκλειστικά μελών της Τοπικής Διοίκησης, για να ενδυναμώσουμε το ενδιαφέρον συμμετοχής των μελών του Ο.Ε.Ε. στις δραστηριότητές του. Να σημειώσουμε εδώ την σημαντική εκπροσώπηση του τοπικού τμήματος Ο.Ε.Ε. τον Φεβρουάριο 2023, στην ημερίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θέμα «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά». Εκφράστηκαν οι θέσεις της διοίκησης για την άμεση ανάγκη να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού σε νησιά όπως η Κέρκυρα και να υπάρξουν πολιτικές προώθησης της βιωσιμότητας του τουρισμού με κριτήρια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, ώστε να σημειωθεί μεταστροφή του τουριστικού μοντέλου και υγιής συνύπαρξη του τουριστικού κλάδου και με τις άλλες παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού σε μια υγιή και όχι ανταγωνιστική βάση. Όπως επίσης να αναφέρουμε την συμμετοχή του τοπικού τμήματος Ο.Ε.Ε. στις Επιτροπές Παρακολούθησης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ιονίων Νήσων (λήξης περιόδου 2014-2020 και έναρξης περιόδου 2022-2027), στην Επιτροπή διαβούλευσης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και όπου αλλού κλήθηκε να συμμετάσχει.
Σε συνεννόηση και με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας (Σ.Ε.Λ.Κ.Ε.), για να μην υπάρχουν άσκοπες επικαλύψεις ιδίων θεμάτων, το Περιφερειακό Τμήμα πραγματοποίησε κατά τη –σχεδόν- διετία αυτή δύο ειδικά σεμινάρια (για εργατικά θέματα και θέματα εταιρικών μετασχηματισμών – Γ.Ε.ΜΗ.).
Επίσης κατά τη διετία αυτή (όπως και την προηγούμενη), με πλήθος τηλεφωνικών παρεμβάσεων και εγγράφων σημειώσεων στην Κεντρική Διοίκηση (Κ.Δ.) του Ο.Ε.Ε., δόθηκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του λογιστικού επαγγέλματος.
Με τις άλλες δύο (εκ των τριών) παρατάξεις της μειοψηφίας (ΔΗΚΙΟ, ΔΠΚ), οι οποίες μετείχαν ανελλιπώς στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Τμήματος, υπήρχε άψογη συνεργασία και ήταν πλήρως υποστηρικτικές των όποιων ενεργειών και παρεμβάσεων της Τοπικής Διοίκησης. Οφείλουμε να εξάρουμε τη στάση τους και να τους ευχαριστήσουμε δημοσίως.

Αγαπητοί συνάδελφοι, Οικονομολόγοι – Λογιστές – Φοροτεχνικοί, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,

Οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες. Για τη διετία αυτή θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ως διοίκηση να επενδύσουμε κυρίως στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κύριας επιστημονικής ομάδας του Ο.Ε.Ε., της πολύπαθης ομάδας των Οικονομολόγων – Λογιστών – Φοροτεχνικών και παράλληλα στην εξωστρέφεια του τοπικού περιφερειακού τμήματος σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις Σ.τ.Α. και πανελλαδικά δείχνουν ότι το καταφέραμε.
Όμως τώρα αρχίζει ο αγώνας και αυτός είναι να αλλάξουν οι μέχρι σήμερα επετειακές πρακτικές των κεντρικών διοικήσεων του Ο.Ε.Ε. και να οδηγηθούν στον σωστό δρόμο, όπως επιτάσσει ο καταστατικός νόμος του Ο.Ε.Ε.. Να είναι δηλαδή το Ο.Ε.Ε. ο θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας και ο προασπιστής των δικαιωμάτων των μελών του, όχι ο επαίτης των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Με αυτά κατά νου καλούμε τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων του Ο.Ε.Ε. να συμμετάσχουν στις εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας είναι ο Γιώργος Νίνος και απαρτίζεται από τους :
1. ΚΟΥΜΑΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΓΓΕΛΟΥ
2. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΥ
4. ΜΑΜΦΡΕΔΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΜΟΣΧΑΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΝΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
7. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
8. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
9. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
10. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!