Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Πελάης: Περίπου 4.000 εποχικοί εργαζόμενοι εκτός επιδόματος ανεργίας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης.

Ο κ. Πελάης στάθηκε στο θλιβερό γεγονός ότι περίπου 4.000 εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, όποτε και καταθέτει συγκεκριμένο αίτημα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις εκλογές του σωματείου οικοδόμων αλλά και στις δικαστικές διαφορές για τη νομιμότητα των γενικών συνελεύσεων, με τους προσφεύγοντες να χάνουν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην επιτυχία του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο Corcyra, όπου π[‘έτυχαν υπογραφή σύμβασης από 2 Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης και αν θα λειτουργεί κανονικά

Εκτός επιδόματος ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Δεδομένης της μη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων εκ του Νόμου, προϋποθέσεων, συνεπεία της πανδημίας, περίπου 4.000 εργαζόμενοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας. Βάσει των υπολογισμών, σε  σχέση με το 2019 και συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δούλεψαν για πρώτη φορά το 2020– 21, πρόκειται για περίπου 3 με 4.000 εποχιακά εργαζομένους, διευκρίνισε ο πρόεδρος. Έτσι, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί για τους ανέργους αυτούς να δοθεί, έστω και τώρα, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την κυβέρνηση. Το Εργατικό Κέντρο ζητά να δοθεί ένας μισθός προκαταβολικά και να γίνει εκκαθάριση στην συνέχεια. Πρόκειται για μέτρο έχει γίνει παλαιότερα από τον ΟΑΕΔ με θετικό αποτέλεσμα. «Και όχι να περιμένουν οι άνεργοι να πληρωθούν τον μισθό τους μετά τις γιορτές, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στον ΟΑΕΔ αλλά και της καθυστέρησης της κεντρικής διοίκησης να στείλει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους έγκαιρα, ώστε να τρέξουν οι εκδόσεις των επιδομάτων ανεργίας.». Στο ερώτημα της «Κ.Σ.» πόσοι είναι οι εποχιακά εργαζόμενοι που λαμβάνουν φέτος το επίδομα ανεργίας, είπε πως είναι περίπου 11.000 στο σύνολο του νησιού και επιπλέον 2.000 στην Λευκίμμη, που το λαμβάνουν από τον τοπικό ΟΑΕΔ.

 

Πέτυχαν επαναπρόσληψη

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ., δύο χρόνια οι εργαζόμενοι του Corcyra παλεύουν για να διασφαλίσουν  τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά την προοπτική της ανακαίνισης την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η νέα εταιρεία.  Επειδή, το χρονοδιάγραμμα της ανακαίνισης είναι αβέβαιο και επειδή είναι αβέβαιο αν την χρόνια την οποία θα έρθει θα υπάρξει άνοιγμα- όπως κανονικά προβλέπεται- υπεγράφη συμφωνία με την επιχείρηση και προβλέπεται το εξής:  εάν μέχρι τις 2 Μάη δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ξενοδοχείου, τότε οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται, αμείβονται και ασφαλίζονται κανονικά, υπό όρους πλήρους απασχόλησης και με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για το διάστημα 2 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Διασφαλίζεται δηλαδή,  το δικαίωμά των εργαζομένων στη δουλειά για την επόμενη χρονιά και φεύγει μια ανασφάλεια που υπήρχε. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για το πώς η εργατική τάξη, αγωνιζόμενη και δίνοντας μάχες με συνέπεια και συνέχεια, μπορεί να φέρνει τέτοιου είδους αποτελέσματα, σχολίασε ο Σ. Πελάης.

 

Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές των οικοδόμων

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή  οι εκλογές του συνδικάτου οικοδόμων με αύξηση συμμετοχής 20% σε σχέση με την προηγούμενη φορά και με μια ελπιδοφόρα συσπείρωση και ενίσχυση στον χώρο αυτόν, που αποτελεί και ενίσχυση του εργατικού κέντρου της Κέρκυρας. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού. Εκεί, πολυμελής αντιπροσωπεία της Κέρκυρας εκπροσώπησε το νησί και οι ταξικές δυνάμεις βγήκαν πιο ενισχυμένες από αυτό το συνέδριο και η Κέρκυρα είχε εκπρόσωπο στη δεκαμελή διοίκηση.

Υπονόμευσης συνέχεια για Εργατικό

Την «υπονόμευση του Εργατικού Κέντρου» κατήγγειλε για μια ακόμη φορά ο Στ. Πελάης, τονίζοντας πως «οι προσφυγές προς τι δικαιοσύνη εναντίον του Ε.Κ.Κ. συνεχίζονται και μετά την εκλογική περίοδο, με πιο πρόσφατη αυτής της περασμένης εβδομάδας η οποία και δεν δικαίωσε τους προσφεύγοντας, αφού έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα». Για το θέμα ανέφερε: «Τώρα, οι υπονομευτές έχουν προχωρήσει στο να προσβάλουν τις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Μια τέτοια προσφυγή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου απερρίφθησαν τα ασφαλιστικά μέτρα για σταμάτημα της δράσης της Γ.Σ. και των αποφάσεών της». Σύμφωνα με τον Σταμάτη Πελάη, κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν τις αποφάσεις από το ανώτερο όργανο των εργαζομένων, που είναι η Γ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, στις αίθουσες των δικαστηρίων και δεν πρόκειται να το πετύχουν».

 

Αιτήσεις για  προγράμματα μετεκπαίδευσης

Σε σχέση με τα προγράμματα μετεκπαίδευσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας ανακοίνωσε τα εξής:  «Ανακοινώθηκε η έναρξη των αιτήσεων για τα προγράμματα μετεκπαίδευσης της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει η μετεκπαίδευση και ότι λειτουργεί προσχηματικά. Δίνεται προθεσμία μέχρι τις 23ης Δεκεμβρίου να έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις από την κυβέρνηση. Μέχρι τις 23ης Δεκεμβρίου υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Για τον λόγο αυτό συντελείται η προσπάθεια ενημέρωσης, όμως υπάρχει ο φόβος, ότι κάποιοι δεν θα έχουν πληροφορηθεί ή δεν θα έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ δεσμεύτηκε ότι  θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και ότι θα υπάρξει βοήθεια από το σωματείο και το εργατικό κέντρο για την υποβολή των αιτήσεων. Το εργατικό σωματείο απαιτεί την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και λόγω της αβεβαιότητας της λειτουργίας της σχολής- λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού- απαιτεί, επίσης, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού εκπαιδευτικού και διοικητικού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η σχολή και το Ι.Ε.Κ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!