Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Πλημμύρες!!! – ΚΕΡΚΥΡΑ Οκτώβρης 2021

Δήμητρα Κουφογεώργου*

 

Εν έτη 2021 με τεχνολογία που σε πηγαίνει όχι μόνο στο Φεγγάρι αλλά και στον Άρη, η γη, οι πόλεις της και η ύπαιθρος πλημμυρίζει με μία μπόρα!!! Με μία συνεχόμενη βροχή!!! Θα ήταν αστείο, αν δεν μπορούσε να αποβεί τραγικό!!! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Είναι δυνατόν οι όλες κυβερνήσεις διαχρονικά και η τοπική διοίκηση να μην γνωρίζουν τι σημαίνει στράγγιση; Στράγγιση στις πλατείες, στους δρόμους, στα χωράφια, στις αυλές των σχολείων. Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ήδη στραγγιστικά έργα (ελάχιστα και πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες) τα οποία πρέπει να λειτουργούν στην βροχόπτωση για να μην βρεχόμαστε όταν περπατάμε, να μην πνιγόμαστε όταν υπάρχει μπόρα; Γ ια να γίνει όμως αυτό πρέπει να συντηρούνται τακτικά και να είναι καθαρισμένα από το χώμα, τα σκουπίδια και τα φύλλα, για να λειτουργήσουν!

Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι όσο επεκτείνεται η οικοδόμηση περιοχών, όσο επιβαρύνονται οικιστικά χωριά και πόλεις, όσο εγκαταλείπεται η ύπαιθρος από ανθρώπους και ζώα, μένουν ακαλλιέργητες μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, ανάλογα πρέπει να επεκτείνονται και τα αντιπλημμυρικά έργα και οι ανάλογες υποδομές;

ΟΧΙ! Γιατί;

Γ ιατί οι δημόσιες δαπάνες για νέες υποδομές πολιτικής προστασίας και για την συντήρηση των υφιστάμενων είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Επαφίεται τα τελευταία χρόνια σε ανάθεση έργου σε ιδιωτικές εταιρείες η συντήρηση. Αν περισσέψουν χρήματα καθαρίζουν. Δεν έχουν, τέλος. Η ασφάλεια των πολιτών, ακόμα και μικρών μαθητών, δεν είναι προτεραιότητα – και δεν ήταν ποτέ- ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την Περιφέρεια και τις Δημοτικές αρχές. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση γίνεται ΟΡΓΗ όταν η πλημμύρα κοστίζει σε περιουσίες και ζωές. Όταν γίνεται πλημμύρα σε περιοχές όπου υπάρχουν δημόσια έργα όπως σε Επαρχιακή, Δημοτική οδοποιία και αιτία είναι και η ελλιπής κατασκευή στραγγιστικών έργων και διευθέτησης των παράπλευρων βρόχινων υδάτων σε ασφαλή ροή προς τη θάλασσα με νέα έργα, νέα ρέματα, νέα ποτάμια. Εδώ έχουνε ξεχάσει να συντηρήσουν και να καθαρίσουν τα υπάρχοντα ρέματα , όχι να κατασκευάσουν καινούρια.

Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή νέων οικοδομών για στέγαση των κατοίκων και των τουριστών γίνεται άναρχα με σκοπό κύρια την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγαλοκατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου. Δεν γνωρίζει όμως το κράτος και η δημόσια αρχή ότι για να γίνει η οικοδόμηση αυτή τουλάχιστον ασφαλής χρειάζεται πολεοδομικό σχέδιο που να καθορίζει πολεοδομικά τετράγωνα , δρόμους , πλατείες, σχολεία και αντιπλημμυρικά έργα, στράγγισης και διοχέτευσης των ομβρίων, το οποίο φορτίο γίνεται μεγαλύτερο λόγω αφαίρεσης εδάφους απορρόφησης νερού και μετατροπής του σε τσιμεντοποιημένη επιφάνεια; Απαιτείται λοιπόν κατασκευή νέων ρεμάτων και ποταμών προς τη θάλασσα.

Χρειάζεται να δοθούν δημόσια χρήματα για την κατασκευή όλων αυτών των έργων, ώστε η ζωή μας να γίνεται ανθρώπινη και ασφαλής. Τα δημόσια χρήματα όμως πού πάνε; Μήπως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, όλα για την κερδοφορία του κεφαλαίου;

Ας αναλογιστούμε όλοι και η ΟΡΓΗ να εκδηλωθεί σε σωστή κατεύθυνση προς την πάλη των εργαζομένων για μια ανώτερη κοινωνική οργάνωση με κεντρικό σχεδιασμό που θα έχει επίκεντρό της τον άνθρωπο, ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα στη ζωή που μας αξίζει να έχουμε όλοι, χωρίς να καιγόμαστε όταν πιάνει κάπου φωτιά, χωρίς να πνιγόμαστε όταν βρέχει.

 

*Πολιτικός Μηχανικός

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!