Quantcast
Portion of healthy Brazil Nuts as detailed close-up shot)
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση Brazil nuts

Τα καρύδια Βραζιλίας προέρχονται από το νοτιοαμερικανικό δέντροBertholletiaexcelsaή καρυδιά Βραζιλίας. Είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σεληνίου.

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Τα καρύδια Βραζιλίας μπορεί να προσφέρουν εκπληκτικά και ισχυρά διατροφικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της υγείας της καρδιάς, της παροχής αντιοξειδωτικών ουσιών και της βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Παράλληλα, είναι από τις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές σεληνίου, ένα απαραίτητο ορυκτό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, το μεταβολισμό και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA)Αξιόπιστη πηγή, μια μερίδα τριών καρπών με κέλυφος Βραζιλίας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 

99 θερμίδες

  • 2,15 g πρωτεΐνης
  • 10,06 g λίπους
  • 1,76 g υδατανθράκων
  • 204mcgσελήνιο
  • 1,10 g φυτικές ίνες
  • 109 mgφωσφόρου
  • 99 mg καλίου
  • 56 mg μαγνησίου
  • 24 mg ασβεστίου
  • 0,61 mg ψευδαργύρου
  • 0,36 g σιδήρου
  • 0 mg νατρίου

 

  1. Υγεία καρδιάς

Οι ξηροί καρποί βραζιλίας περιέχουν υγιεινά λίπη που ονομάζονται πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαράοξέα.Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών και πολυακόρεστα λίπη, αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά, βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ.

  1. Υγεία θυρεοειδούς

Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Το σελήνιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών. Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί σελήνιο για να μετατρέψει την ορμόνη της θυροξίνης (Τ4) στην ενεργό μορφή της, την ορμόνη τριιωδοθυρονίνης (Τ3).Η λήψη επαρκούς σεληνίου από διαιτητικές πηγές μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει στη ρύθμιση προβλημάτων του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

 

  1. Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Το σελήνιο στους ξηρούς καρπούς της Βραζιλίας μπορεί να ενισχύσει το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού και να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες.Το ήπαρ διασπά το σελήνιο σε έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται σελενοπροτεΐνη P, η οποία απομακρύνει αποτελεσματικά τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρεςκαι η έρευνα τις έχει συνδέσει με πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

 

  1. Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών βραζιλίας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή έχει σχέση με πολλές χρόνιες παθήσεις.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2014 εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός ξηρού καρπού Βραζιλίας την ημέρα σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Μετά από 3 μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της φλεγμονής.

 

  1. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη διατήρηση της υγιεινής του εγκεφάλου. Οι ξηροί καρποί βραζιλίας έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει μειώσεις της αντιοξειδωτικής λειτουργίας με γνωστική εξασθένηση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2014 έδειξαν ότι τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου από εκείνα που δεν πάσχουν από την πάθηση.

 

Βιβλιογραφία

Basic report: 12078, nuts, brazilnuts, dried, unblanched. (2018).

Farrokhian, A., et al. (2016). Selenium supplementation affects insulin resistance and serum hs-CRP in patients with type 2 diabetes and coronary heart disease [Abstract].

Stockler-Pinto, M. B., et al. (2014). Brazil nut (Bertholletiaexcelsa, H.B.K.) improves oxidative stress and inflammation biomarkers in hemodialysis patients.

Cardoso, B. R., et al. (2014). Selenium status in elderly: Relation to cognitive decline [Abstract].

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X14001631?via%3Dihub

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!