Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΜΠΑΣΚΕΤ

Ποια κερκυραϊκά σωματεία ψηφίζουν στην ΕΟΚ & ποια όχι

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Μαρτίου, παραλίγο να «τιναχτούν στον αέρα».
Κι αυτό γιατί αρχικά η ΕΟΚ έστειλε τον εκλογικό κατάλογο με περίπου 800 σωματεία, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν εκείνα, που θεωρεί ενεργά η ίδια και όχι όσα πληρούν τις προϋποθέσεις του αθλητικού νόμου(ειδική αθλητική αναγνώριση, μίνιμουμ αγωνιστική δραστηριότητα δύο ετών στα τρία τελευταία χρόνια και ένταξη στο τελικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας). Αυτό είχε σαν συνέπεια η ΓΓΑ να μην επικυρώσει τον κατάλογο και εάν προχθές δεν προλάβαινε η ΕΟΚ να στείλει νέο, με τον σωστό αριθμό των 516 δικαιουμένων να συμμετάσχουν στις εκλογές σωματείων, τότε θα εξέπνεε η προθεσμία επικύρωσης του καταλόγου 15 ημέρες προ των αρχαιρεσιών. Στις εκλογές νομιμοποιούνται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και εννέα εκ των δώδεκα σωματείων, που καλλιεργούν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στην Κέρκυρα.
Το ιστορικό της διαμάχης ΕΟΚ-ΓΓΑ
Το γεγονός ότι ο αθλητικός νόμος Αυγενάκη, προβλέπει όρια θητειών και ηλικιών στους δικαιούμενους να θέσουν υποψηφιότητα για τα προεδρεία των αθλητικών ομοσπονδιών προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ο οποίος διατηρεί τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας για 15 χρόνια, ενώ ως γεννηθείς το 1939 έχει υπερβεί το όριο ηλικίας, που θέτει ο νόμος (71 ετών). Ο ίδιος ήταν αντίθετος και με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα εγγεγραμμένα στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ σωματεία, επιμένοντας ότι δικαίωμα έχουν τα σωματεία, που θεωρεί ενεργά η Ομοσπονδία. Γι αυτό και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ΕΟΚ προκήρυξε τις αρχαιρεσίες, έστειλε προς επικύρωση (όπως προβλέπει η νομοθεσία) τον εκλογικό κατάλογο, στον οποίο συμπεριέλαβε περίπου 800 σωματεία, που κατά την Ομοσπονδία είναι ενεργά. Ο κατάλογος δεν έγινε δεκτός από την ΓΓΑ, γιατί γύρω στα 300 εγγεγραμμένα σε αυτό σωματεία δεν πληρούσαν κάποια ή και τις 3 προϋποθέσεις, που προβλέπει η νομοθεσία(σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο, με αθλητική αναγνώριση και ενεργή δράση).
Η ΓΓΑ ενημέρωσε την Ομοσπονδία, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή (5/3) να επιστρέψει χωρίς επικύρωση τον κατάλογο. Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ο εκλογικός κατάλογος πρέπει να επικυρωθεί τουλάχιστον 15 μέρες πριν από τις αρχαιρεσίες, διαφορετικά οι εκλογές θεωρούνται άκυρες. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΟΚ θα οδηγούνταν σε διοίκηση Πρωτοδικείου. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, να μη συμφωνήσει με τον πρόεδρο και να προλάβει την Δευτέρα (8/3) να στείλει έγκαιρα το νέο εκλογικό κατάλογο με 516 εγγεγραμμένα σωματεία «λύτρωσαν» την Ομοσπονδία κι έτσι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ», εξαιτίας του υφιστάμενου lock down για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ποια κερκυραϊκά σωματεία ψηφίζουν & ποιά όχι
Στην Κέρκυρα, το μπάσκετ καλλιεργείται από 12 σωματεία, τα οποία μετέχουν σε διάφορα πρωταθλήματα. Από αυτά εννέα έχουν εγγραφεί στο Αθλητικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Ομοσπονδίας:
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΧΕΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΛΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΠΑΞΩΝ
ΙΟΝΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Εκτός εκλογικής διαδικασίας έχει μείνει ο Φαίακας Κέρκυρας, η ομάδα των Αλυκών Ποταμού και ο ΑΣ Κένταυροι Κέρκυρας, που δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένα στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ. Επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο, εκτός διαδικασίας έχει μείνει και ο ιστορικός Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Οι εκλογές στην ΕΟΚ
Το ελληνικό μπάσκετ είναι έτοιμο να γυρίσει σελίδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα πάψει να είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Μετά από τέσσερις αναβολές και παρατάσεις, ως ημερομηνία της εκλογής νέου προέδρου ορίστηκε η 28η Μαρτίου. Στις εκλογές μετέχουν τρεις παρατάξεις, με τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου να είναι ο ισχυρός παράγοντας του Προμηθέα Πάτρας Βαγγέλης Λιόλιος, η «θρυλική αράχνη» του Ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτης Φασούλας και ο εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου, το μέλος της επιτροπής πρωταθλημάτων της ΕΟΚ, καρδιολόγος Άγγελος Παπανικολάου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!