Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Προς νέα διετή παράταση η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων του Δημοσίου στον έντυπο περιφερειακό Τύπο

Νέα διετής παράταση αναμένεται να δοθεί στην υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων προκηρύξεων και διακηρύξεων στον έντυπο περιφερειακό τύπο, μέχρι το μέτρο αυτό να αντικατασταθεί με ισοδύναμα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του έντυπου Περιφερειακού Τύπου. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ως απάντηση στην σχετική ερώτηση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και του Κερκυραίου Δ. Μπιάγκη, όπου υπέβαλαν στη βουλή.

(Θυμηθείτε την ερώτηση ΕΔΩ)

 

Η απάντηση

Θέμα: «Απάντηση στην με αριθμό 1917/22-11-2023 Ερώτηση του βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ανάγκη μονιμοποίησης του καθεστώτος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δημοσίου, στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο».

 

Σχετ: Το με αρ. πρωτ. 110753/23-11-2023 υπηρεσιακό σημείωμα της Υπηρεσίας Συντονισμού

 

Σε απάντηση της με αριθμό 1917/22-11-2023 Ερώτησης του βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ανάγκη μονιμοποίησης του καθεστώτος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δημοσίου, στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο», σας γνωρίζουμε ότι το σύνολο των δημοσιεύσεων που αφορούν σε δημόσιες συμβάσεις λαμβάνουν χώρα ψηφιακά και δωρεάν για όλους, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (όπου απαιτείται) και στην ηλεκτρονική Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TED). Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το 2016, οπότε και δημοσιεύθηκε ο ν. 4412/2016, προβλέπεται κατάργηση των σχετικών δημοσιεύσεων στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, σε συμμόρφωση, μεταξύ άλλων, με τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας («Measurement and Reduction of Administrative Burdens in 13 sectors in Greece – Final Report» (OECD 2014)). Το ίδιο συνέβη και λίγα χρόνια νωρίτερα με τη δημοσίευση των ισολογισμών των εμπορικών εταιριών, όπου προβλεπόταν δημοσίευση, για τους ίδιους λόγους.

 

Προς επίρρωση των ως άνω αναφερόμενων, αναφέρεται το σκεπτικό της απόφαση 747/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σημασία των δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τον τοπικό τύπο σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια στο χώρο των δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα, στο διατακτικό της απόφασης του ΕλΣ αναφέρεται ότι:

«Αντιθέτως, μη νομίμως παραλείφθηκε η δημοσίευση περίληψης της διακήρυξης σε τοπικές εφημερίδες, η επίμαχη πλημμέλεια, ωστόσο, παρίσταται εν προκειμένω μη ουσιώδης, όπως βασίμως προβάλλεται από τον αιτούντα, καθόσον δεν επηρέασε αρνητικώς τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τους όρους του διαγωνισμού – αφού το πλήρες κείμενο της διακήρυξης είχε νομίμως δημοσιευθεί στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. και, προηγουμένως, στο «πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ», περίληψη δε αυτής είχε δημοσιευθεί και στο Συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ούτε και την ανάπτυξη επαρκούς ανταγωνισμού, δοθέντος ότι υπέβαλαν προσφορές τέσσερις (4) εταιρείες (πρβλ. ΕΣ Τμ. Μείζ. – Επτ. Σύνθ. 3175, 2448/2012, VI Τμ. 284/2017, 2641, 1789/2013, 408/2012, 2192/2011).»

 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η στήριξη του έντυπου Περιφερειακού Τύπου αποτελεί στόχο, αλλά και δέσμευση της Κυβέρνησης, και συνεπώς αναμένεται να προταθεί νέα διετής παράταση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων προκηρύξεων και διακηρύξεων στον έντυπο περιφερειακό τύπο, μέχρι το μέτρο αυτό να αντικατασταθεί με ισοδύναμα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του έντυπου Περιφερειακού Τύπου.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!