Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Προστατεύοντας την υποβρύχια ομορφιά του Ερημίτη, ΒΑ Κέρκυρα

Το Blue Marine Foundation, το Ionian Environment Foundation και η iSea ενώνουν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά στο Ιόνιο, με σκοπό να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν την οικολογική σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Ερημίτη, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα με μια επίσκεψη στη ΒΑ Κέρκυρα για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοινωση:  Η χερσόνησος του Ερημίτη βρίσκεται στα στενό της Κέρκυρας και αποτελεί ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Είναι μια ανέγγιχτη περιοχή στα βορειοανατολικά της Κέρκυρας, προσβάσιμη μόνο μέσω μονοπατιών ή μέσω θάλασσας. Αυτή η απομακρυσμένη περιοχή περιλαμβάνει επτά κόλπους και τρεις παράκτιες λίμνες γλυκού νερού, που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα. Σε αυτόν τον παρθένο φυσικό θησαυρό, ευδοκιμεί η χλωρίδα και η πανίδα, από υπέροχα λουλούδια μέχρι και άγρια θηλαστικά.

 

Διαβάστε ακόμη: Κέρκυρα: Ακόμη ένα τροχαίο σήμερα – Στο Μπαρμπάτι η σύγκρουση

Ωστόσο, το θαλάσσιο τμήμα αυτού του παραδείσου είναι σχετικά ανεξερεύνητο σε σύγκριση με το χερσαίο περιβάλλον του. Έτσι, η iSea από το 2021 μελέτησε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής με έμφαση σε έναν από τους σημαντικότερους οικότοπους της Μεσογείου, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, η περιοχή συνθέτει ένα υγιές και πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ποσότητα του Μπλε Άνθρακα που εκτιμάται ότι αποθηκεύεται στα λιβάδια Ποσειδωνίας της περιοχής, καθιστά την προστασία και την επιστημονικά
τεκμηριωμένη διαχείριση της περιοχής κρίσιμη, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμισή της από υφιστάμενες και επερχόμενες απειλές και διαταραχές.
Η πρωτοβουλία των τριών οργανώσεων στοχεύει στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους θαλάσσιους οικοτόπους της περιοχής και τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τη σημασία της θαλάσσιας περιοχής του Ερημίτη και να ενημερώσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την οριοθέτηση της διαχείρισης που βασίζεται στην επιστήμη.

Διαβάστε ακόμη:Παξοί: Τραυματίστηκε 25χρονος κολυμβητής στο Μογγονήσι από σκάφος – Μεταφέρθηκε στα Γιάννενα

Οι ειδικές δράσεις θα περιλαμβάνουν:
● Χαρτογράφηση του οικοτόπου των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε νέες περιοχές μελέτης που περιβάλλουν τη χερσόνησο του Ερημίτη από τον Άγιο Στέφανο έως την παραλία Αυλάκι.
● Αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των λιβαδιών Ποσειδωνίας εντός και εκτός της περιοχής για την ενημέρωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματική διαχείριση του οικοτόπου.
● Προσδιορισμός άλλων οικοτόπων και ειδών που απειλούνται ή/και βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας για την καθοδήγηση μελλοντικών πρωτοβουλιών έρευνας και διατήρησης.
● Διαμόρφωση μιας έκθεσης που περιλαμβάνει όλη την υπάρχουσα γνώση για το θαλάσσιο τμήμα του Ερημίτη

 

Λεζάντα κεντρικής φωτο: (Roxani Naasan Aga (iSea) Victoria Turner (Ionian Environment Foundation) Angela Lazou (Blue Marine Foundation)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!