Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες εποχικούς-Επιστολή Εργατικού Κέρκυρας σε Βρούτση

Σε αχαρτογράφητα νερά κυλάει η ζωή χιλιάδων εποχικών Κέρκυρας , οι οποίοι απασχολούνταν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε διάφορους τομείς του τουρισμού.
Πρόκειται για υπαλλήλους τουριστικών γραφείων, ξεναγούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, εποχιακά εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, μουσικούς εργαζόμενους σε τουριστικές μονάδες, μισθωτούς οδηγούς ταξί, οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενους σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες , γενικά σε επιχειρήσεις εστίασης και πολλούς άλλους ων ουκ έστιν αριθμός. Για όλους αυτούς, η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε με σκοπό την «στήριξη τους», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας από τον Σεπτέμβριο και μετά. Γεγονός, που εάν επαληθευτεί θα προκαλέσει σε πολλούς από αυτούς τους συμπολίτες μας πρόβλημα επιβίωσης. Η αγωνία για το «Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν με επίδομα ανεργίας λίγων ακόμα μηνών και πώς θα επιβιώσουν τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες, χωρίς ένσημα για τη θεμελίωση του επόμενου επιδόματος ανεργίας;» μεταφέρεται με επιστολή διαμαρτυρίας , που συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας & επτά σωματεία εργαζομένων & έστειλαν χθες στον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τους εποχικούς είχε αναδείξει, εν τη γενέσει του, η «ΚΣ».
Στο μεταξύ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη επιχορήγηση στους εποχικούς θα καταβληθεί μέχρι 10 Ιουλίου.

Οι αποστολείς
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας συνυπογράφει μαζί με επτά σωματεία: Εργαζόμενων στο Αστικό ΚΤΕΛ-Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων των εν Κερκύρα Τουριστικών Επιχειρήσεων- Επαγγελματιών Μουσικών-Μαγείρων, Μπουφετζήδων & Βοηθ. Προσωπικού Κουζίνας-Μισθωτών Οδηγών Ταξί-Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό & Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτ. Ελλάδας επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οποία κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, στους υπουργούς οικονομικών, μεταφορών & τουρισμού, στους βουλευτές του Νομού, στην Περιφέρεια & στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας – Διαποντίων.

Η επιστολή διαμαρτυρίας
«Αξιότιμε κε. Υπουργέ,
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και τα προσυπογράφονται σωματεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό κομμάτι του Τουρισμού τόσο συγκεκριμένα στο νησί μας όσο φυσικά και σε κάθε σημείο της χώρας που εξαρτάται από τον Τουρισμό. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 13/06/2020 με σκοπό την προστασία των εποχικά εργαζόμενων και των εποχικών επιχειρήσεων αφήνει πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα ζωτικής σημασίας. Πέρα από την αδικαιολόγητη εκ μέρους των ξενοδόχων κωλυσιεργία στην εφαρμογή της ΚΥΑ (διαδικασία επαναπροσλήψεων και αναστολών), το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφήνει μετέωρους χιλιάδες συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνταν τις προηγούμενες σεζόν σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, εποχιακά εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, μουσικοί που δουλεύουν σε τουριστικές μονάδες,
μισθωτοί οδηγοί ταξί, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και λοιπές εταιρείες εστίασης. Χωρίς καν να αναλύσουμε εδώ όλες αυτές τις υποπεριπτώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων που και πάλι δεν καλύπτονται από την ΚΥΑ.

Πως θα μπορέσουν να ζήσουν;
Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν με επίδομα ανεργίας λίγων ακόμα μηνών και πώς θα επιβιώσουν τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες, χωρίς ένσημα για τη θεμελίωση του επόμενου επιδόματος ανεργίας;
Κύριε Υπουργέ, ως θεσμικοί συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσωπούμε ένα τεράστιο εργασιακό κομμάτι του νησιού που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τουριστικής ροής της χώρας, και θεωρούμε πως, προκειμένου να αποκατασταθούν οι χιλιάδες χειμαζόμενοι συνάδελφοί μας, πρέπει να προωθήσετε λύσεις άμεσες και δραστικές. Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, τότε η πραγματοποίηση μία ευρείας σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς κρίνεται θεμιτή ώστε να συζητηθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Τα αιτήματα
Θεωρούμε ότι πρέπει ανεξαιρέτως να τεθούν επί τάπητος τα παρακάτω ζητήματα:
• Η καθολική και χωρίς όρους και προϋποθέσεις επιδότηση όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό.
• Η διασφάλιση της εφαρμογής της ΚΥΑ από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε αυτή αλλά και η δυνατότητα σε όλους τους εργαζομένους να καταχωρήσουν μόνοι τους την αναστολή τους μέσω Εργάνης, όπου η διασταύρωση των στοιχείων από το Κράτος είναι απλή διαδικασία.
• Η πρόβλεψη επιδόματος ανεργίας για τους πληττόμενους εργαζόμενους και για τους χειμερινούς μήνες, έως τον Απρίλιο του 2021, καθώς και μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για θεμελίωση δικαιώματος επιδόματος ανεργίας σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί.
• Η ρύθμιση αποπληρωμής λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας και διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο για το διάστημα κατά το οποίο οι συνάδελφοι των πληγέντων κλάδων παραμένουν χωρίς δουλειά.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν 10 χρόνια κρίσεων. Μην επιτρέψετε να επωμιστούν και αυτήν την κρίση. Εμείς, πάντως, δεν θα το επιτρέψουμε

Μέχρι 10 Ιουλίου το επίδομα στους εποχικούς
Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα καταβληθεί η έκτακτη αποζημίωση των εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ που θα μπαίνουν οι εργαζόμενοι για να επικαιροποιήσουν τα καταχωρισμένα στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού ατομικά τους στοιχεία και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN). Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων θα γίνονται οι πληρωμές. Ο μήνας Ιούνιος θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου, ο μήνας Ιούλιος μέχρι τις 10 Αυγούστου και ο μήνας Αύγουστος μέχρι τις -10 Σεπτεμβρίου.

Οι προϋποθέσεις
Για να χορηγηθεί η μηνιαία έκτακτη αποζημίωση σε κάθε εποχικά εργαζόμενο του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) απασχολήθηκε κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και
β) επιδοτείται με βάση την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4, σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (A’ 91) και έλαβε τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020.
Επίσης δικαιούχοι είναι και όσοι απολύθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας. Επίσης οφείλουν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ

Πόσα θα πάρουν
Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος, ύψους 399 ευρώ και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης & είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!