Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Πρόκληση ο «Νέαρχος» για Παξούς & Διαπόντια

Τα μικρά ελληνικά νησιά θα συνεχίσουν να έχουν την έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (15/6) στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους 42 νησιών με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ότι μέχρι τώρα οι επιχορηγήσεις προς τα μικρά νησιά, μέσω των προγραμμάτων “Φιλόδημος” και “Τρίτσης”,  ξεπερνούν τα 400 εκ ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα νέο πρόγραμμα το “Νέαρχος”, που θα είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, στη διαμόρφωση λιμένων και ανανεώσιμων πηγών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος και ο αρμόδιος για τα Διαπόντια Νησιά αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρης Κατέχης, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα των νησιών τους.

Ύδρευση – Λιμενικά Έργα & “Τρίτσης”

Ο Δήμαρχος Παξών στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ύδρευσης και την έλλειψη μονάδων αφαλάτωσης. Επίσης επισήμανε τις ανάγκες σε λιμενικά έργα, όπως της μαρίνας στη Λάκκα, της βελτίωσης του λιμανιού στον Γάϊο καθώς και στους Λογγούς. Στη συνέχεια έκανε λόγο για το αίτημα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” , που εκκρεμεί και αφορά την  ανασκευή του παλαιού σχολείου στα Μαστοράτικα, προκειμένου να στεγάσει Μουσική Σχολή ή και την Φιλαρμονική του νησιού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σύνδεσης, μέσω της επιδοτούμενης  άγονης γραμμής, Παξών-Αντιπάξων, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Λιμεναρχείου. Επίσης πρότεινε την συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου στο ΔΣ του ΟΛΚΕ.

Γιατί δεν έγιναν Δήμος τα Διαπόντια;

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα Διαπόντια Νησιά Δημήτρης Κατέχης ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι: «Βλέπω στη συνάντηση μας εκπροσώπους Δήμων με πληθυσμό 100 και 150 κατοίκων, επομένως τα Διαπόντια νησιά αδικήθηκαν, που δεν έγιναν αυτόνομος δήμος».

 Μεταξύ των αιτημάτων, που έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού, αλλά και των παριστάμενων υπουργών και γενικών γραμματέων ήταν:

 1) Η ολοκλήρωση των λιμανιών Οθωνών-Μαθρακίου.

2) Η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα οικιστικά θέματα, που απασχολούν τα Διαπόντια.

 3) Η αύξηση των Παγίων προκειμένου οι τοπικές κοινότητες των τριών νησιών να μπορούν να ανταποκριθούν στα έργα καθημερινότητας.

4) Το θέμα με τους δασικούς χάρτες.

5) Το θέμα της μεταφοράς καυσίμων και

6) Την αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας.

“Θα στηρίξουμε κάθε δήμαρχο στα μικρά ελληνικά νησιά»

«Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν. «Θέλω, όμως, να τονίσω ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στήριξη. Και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εσείς οι ίδιοι να βγείτε μπροστά και να αγκαλιάσετε αυτές τις λύσεις, έστω και αν μερικές φορές μπορεί αυτό βραχυπρόθεσμα να αισθάνεστε ότι σας φέρνει σε σύγκρουση ίσως με κάποια συμφέροντα τα οποία έχουν μάθει να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είναι, όμως, ευκαιρία μεγάλη. Και θα στηρίξουμε τον κάθε δήμαρχο, την κάθε δήμαρχο, που θα τολμήσει να βγει μπροστά και να καινοτομήσει, διότι καμία από αυτές τις λύσεις που μπορούμε να σας προτείνουμε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί -θα το επαναλάβω- εάν δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχει ηγεσία από τις Δημοτικές Αρχές, από εσάς δηλαδή», ανέφερε επίσης.

 

Τι πήραν τα μικρά νησιά & τι χρηματοδοτήσεις έρχονται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνταν στη συνάντηση, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, το Πρόγραμμα “Τρίτσης”, στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα υπουργεία, από το ΕΣΠΑ». Και πρόσθεσε: «Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το “Νέαρχος”, που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών». Η συνολική χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά ανέρχεται σε 482,5 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα: Από το ΥΠΕΣ: 232,6 εκατ. Ευρώ. Έκτακτες επιχορηγήσεις/ χρηματοδοτήσεις των μικρών νησιωτικών Δήμων (κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα: 74,1 εκατ. Ευρώ Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 158,5 εκατ. Ευρώ.Από Προγράμματα άλλων υπουργείων: 249,9 εκατ. Ευρώ. Χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ: 128,7 εκατ. ευρώ. Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: 71,5 εκατ. ευρώ. Υπουργείο  Μεταφορών: 29,8 εκατ. ευρώ. Υπουργείο  Αγροτικής: 16,2 εκατ. ευρώ. Υπουργείο  Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 3,7 εκατ. ευρώ.

 

Τα 6+1 μείζονα αιτήματα των Δημάρχων

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν από τους 42 εκπροσώπους των μικρών νησιωτικών δήμων της χώρας στη σύσκεψη, που ξεπέρασε τις 4 ώρες, ήταν:

Οι μετατάξεις και η κινητικότητα ώστε να μην επιδεινωθεί και άλλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης,

ο τρόπος λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων,

το θέμα των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης,

η ιατρική κάλυψη,

η στέγαση υπαλλήλων που υπηρετούν στα νησιά,

η θαλάσσια συγκοινωνία και

η ενέργεια.

 

 Η κυβερνητική παρουσία

Για τα θέματα που αναφέρθηκαν από τους δημάρχους στη συνάντηση, τοποθετήθηκαν επίσης ο υπουργός νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

 

Οι 42 εκπρόσωποι των μικρών νησιών

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος, Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος, Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας, Γαύδου Μανωλία Στεφανάκη, Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Ιητών, Γκίκας Γκίκας, Ιθάκης Διονύσιος Στανίτσας, Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης, Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, Κύθνου Σταμάτιος Γαρδέρης, Λειψών Φώτιος Μάγγος, Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, Μεγίστης Γεώργιος Σαμψάκος, Μήλου Εμμανουήλ Μικέλης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτριος Λιανός, Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, Οινουσών Γεώργιος Δανιήλ, Παξών Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης, Σαμοθράκης Νικόλαος Γαλατούμος, Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, Σικίνου Βασίλειος Μαράκης, Σίφνου Μαρία Ναδάλη, Σκοπέλου Σταμάτιος Περίσσης, Σκύρου Νικόλαος Μαυρίκος, Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, Τήλου Μαρία Καμμά- Αλιφέρη, Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης, Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου, Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιάννης Νικολάου, ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας, αρμόδιος για τα Διαπόντια Νησιά Δημήτρης Κατέχης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Φούρνων- Κορσέων, Ιωάννης Φραγκουλίδης.

 

 «Πυρ» από Αυλωνίτη

Από την άλλη, την άποψη ότι «καμία ουσιαστική πολιτική για τη Νησιωτικότητα δεν ακούστηκε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη, εξέφρασαν με κοινό δελτίο τύπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δωδεκανήσου- Νεκτάριος Σαντορινιός, Κέρκυρας- Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Κυκλάδων- Νίκος Συρμαλένιος, Λέσβου- Γιάννης Μπουρνούς, Χίου- Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά μοίρασε… υποσχέσεις και χαμόγελα. Καμία συγκεκριμένη πολιτική για τη Νησιωτικότητα, κανένα μέτρο που θα ενισχύσει τα νησιά και κανένα σχέδιο για την ανάκαμψη των νησιωτικών οικονομιών και κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στα καύσιμα, της αποτυχίας του επιτελικού κράτους και της αδιαφορίας της ΝΔ. Τέσσερις ώρες στο Μαξίμου πέρασαν οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών της χώρας, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει κονδύλια που ήταν ήδη δεσμεύσεις και πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπόσχεται χρήματα ΕΣΠΑ και ποσά που ούτως ή άλλως διαχειρίζονται και κατανέμουν, ήδη, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα επιμέρους Υπουργεία. Να «ανασταίνει», για ακόμη μια φορά, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, όταν όλοι οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίησή του, αν τελικά γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις τους. Καμία απάντηση για το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου- του μόνου μέτρου που απαντάει στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των νησιών- αγγίζουν τους 6 μήνες για τα εισιτήρια, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό οι επιχειρήσεις πήραν χρήματα για το πρώτο 6μηνο του 2021».

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!