Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση 11 σημείων για το νέο περιφερειακό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ενέκρινε το περιφ. συμβούλιο

Αρκετά αργότερα αφού το περιβαλλοντικό ν/σ έγινε νόμος του κράτους με τη συναίνεση της Βουλής, το περιφερειακό συμβούλιο ΙΝ πήρε απόφαση για το επίμαχο άρθρο 93 μετα από μια μαραθώνια συζήτηση, με το συγκεκριμένο θέμα να μονοπωλεί ουσιαστικά τη συνεδρίαση. Τελικά το σώμα περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (!) ενέκρινε κατά πλειοψηφία πρόταση 11 σημείων που κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Ιωάννου.

Αναλυτικά η πρόταση Ιωάννου έλαβε 21 ψήφους, η πρόταση της ΑΝΑΣΑ ΙΝ 8 ψήφους, η πρόταση της ΛΑΣΥ 6, η πρόταση της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας 4  και η πρόταση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς 1.

Σε γενικές γραμμές η μακροσκελής πρόταση της πλειοψηφίας τονίζει ότι “στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων με δεδομένη την τραγική καθυστέρηση στα Ιόνια. Η πρόταση για περιφερειακό φορέα αποβλέπει στην ενδυνάμωση των δομών  και των χρηματοικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των αναγκών της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με  τα τελευταία δεδομένα. Η ΠΙΝ πιστεύει στη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη”.

 

Αποσπάσματα απο τοποθετήσεις:

Θ. Γαλιατσάτος. Είναι  μια κακή στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα  Ιόνια να εξαιρεθούν από το άρθρο 93 και αυτό πρέπει να το εφαρμόσει η ΠΙΝ, ότι και εάν ψηφίσει η Βουλή . Εχει τη σφραγίδα της κ. Κράτσα και των συμμάχων παρατάξεων της. Αφού βλέπει η περιφερειάρχης τις αντιδράσεις γιατί εμμένει στο ν/σ και συνεχίζει να προσβάλει τους δήμους των Ιονίων; Κρύβονται σκοπιμότητες από πίσω. Περίεργες διατάξεις μέσα στο ν/σ αναδεικνύουν νέα γκόλντεν μποις».

Αλ. Μπαλού: Χαρίζεται το περιβάλλον σε επιχειρηματικά συμφέροντα, θα το βρούμε μπροστά μας αυτό. Γιατί δεν αντέδρασε ο κ. Γαλιατσάτος όταν ήταν περιφερειάρχης απέναντι στα ΜΑΤ στη Λευκίμμη στην κατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου; Εδώ θυσιάζονται τα συμφέροντα του λαού στη μπίζνα που λέγεται σκουπίδια…

Στ. Σαμοιλης : Παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις και διεθνείς συμβάσεις με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Δε ζητήθηκε καν η γνώμη των δήμων . Για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος. Να αποσυρθεί στο σύνολό του, το ν/σ ευνοεί τα συμφέροντα των ιδιωτών.

 Β. Κορωνάκη: Καταργούνται οι όποιες προστατευτικές δικλείδες υπήρχαν για προστασία περιβάλλοντος. Εδώ λειτουργεί η Περιφέρεια ΙΝ, ως κυβερνητική προέκταση.Δεν ενημερώθηκαν οι δήμοι. Η όποια λύση είχε δοθεί στη διαχείριση, τώρα παρακωλύεται.

Π. Ποζίδης: Το ν/σ αποτελεί κυβερνητική παρέμβαση και αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την  αυτοδιοίκηση. Οι πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Δεν έγινε καν διάλογος για το ν/σ. Εξυπηρετούνται σκοπιμότητες.

 

Ρ. Κράτσα: Δε γνώριζα εξ αρχής το περιεχόμενο του  ν/σ. Δεν έγινε συζήτηση για την πρόθεση του ν/σ να συμφιλιωθεί  το περιβάλλον με την ανάπτυξη. Προσπαθεί να προστατεύσει το περιβάλλον. Για τη διαχείριση απορριμμάτων, με θλίβει η αντιπαράθεση μεταξύ Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης. Απαξιώθηκε η Περιφέρεια ΙΝ. Εμεις θέλαμε να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεπεράσει το χάλι της η ΠΙΝ και να πάει στην επόμενη μέρα. Τι στόχο έχουν οι δήμοι, δεν έχω καταλάβει, θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους; Είχαμε μια στείρα αντιπολίτευση. Βουβός παρακολουθούσε ο κ. Γαλιατσάτος επι των ημερών του, στην Περιφέρεια. Δεν έπρεπε καν να συμμετείχε σήμερα στη συζήτηση με τα πεπραγμένα του επι 5ετία στη διαχείριση απορριμμάτων. Τα Ιόνια είχαν γίνει σκουπιδότοπος. Εμείς θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, στο νέο φορέα θα έχει την πλειοψηφία.

Αλ. Αλεξάκης: Το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε διαβούλευση πολύ νωρίτερα και όχι να αιφνιδιάζει τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Θα έπρεπε να έχει επιδιωχθεί η διαβούλευση με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να έχει διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου.Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία ζήτησε με την εισήγηση της, να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος και ικανός χρόνος διαβούλευσης.

Χρ. Σκούρτης: Θα βοηθήσει ο νέος περιφερειακός φορέας στα υφιστάμενα προβλήματα της διαχείρισης αποβλήτων.  Θα αντιμετωπίσει καλύτερα το θέμα των προστίμων που πιθανόν θα ρθουν απο την Ε.Ε.  Η συμμετοχή των δήμων είναι ρυθμισμένη στο νέο φορέα στο 60%. Δεν χάνουν τίποτα οι ΟΤΑ, θα υπάρχει η περιφερειακή “ομπρέλα”. Οι μικροκομματικές σειρήνες  παραβλέπονται….

Γ. Αιβατίδης: Υπάρχει καχυποψία, ωστόσο  είναι γεγονός ότι οι δήμοι απέτυχαν στη διαχείριση πλην της Κεφαλονιάς. Ισως η εποπτεία του νέου φορέα απο την περιφερειάρχη δώσει μια ώθηση. Δεν πιστεύω ότι θα παρεμποδιστεί η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη.

 

Οι συμμετέχοντες

Στ. Γκίκας:  Εχουμε επικεντρωθεί στο άρθρο 93 ενώ προβλέπει και άλλες σημαντικές διατάξεις. Κατανοώ την  αντίδραση δημάρχων, στα Ιόνια όμως δεν προχώρησε η διαχείριση με εξαίρεση την Κεφαλονιά. Με νέο δυναμικό οργανισμό θα προχωρήσει καλύτερα η διαχείριση και θα αποφεύγουμε πρόστιμα και καθυστερήσεις.

Δ. Μπιάγκης: Γιατί δεν αφήνουν ΦΟΔΣΑ να ολοκληρώσει το έργο που έχει δρομολογήσει; Ο νέος φορέας για να συγκροτηθεί θα απαιτήσει χρονοβόρες διαδικασίες. Η Κέρκυρα καίγεται για λύση χθες στη διαχείριση απορριμμάτων. Προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, η στάση της κ.Κράτσα και σε αυτό το θέμα.

Μ. Υδραίου:  Υπάρχουν και θετικές διατάξεις  στο ν/σ που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά θέματα. Οι δήμοι έπαιξαν μεγάλο και ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στήριξαν τους δημότες όπως καλύτερα μπορούσαν. Θλίψη  για απόλυτο αιφνιδιασμό  έτσι που ήρθε το ν/σ/. Αν είχε έρθει μέσα από διάλογο θα ‘χαμε σίγουρα κοινό βηματισμό και με την Περιφέρεια. Αδικο για τις προσπάθειες που έκαναν όλες οι δημοτικές αρχές. Είναι δεδομένη η συνεργασία μας και συμπόρευση με ΠΙΝ σε πολλά έργα. Ανοίγεται Γολγοθάς μπροστά μας. Πως θα γίνει η στελέχωση του νέου φορέα; Να δοθεί μεταβατικό διάστημα 6 μηνών για να προχωρήσουν οι δρομολογημένες λύσεις.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!