Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Πως θα  αναγνωρίσετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο

Στις μέρες μας, όλο και πιο συχνά συναντάμε παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος και μέγιστα ποσοστά λίπους. Πολλοί από τους γονείς, ιδιαίτερα αν είναι και οι ίδιοιπαχύσαρκοι, τείνουν να υποεκτιμούν το σωματκό βάρος των παιδιών τους, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως με

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6

την πάροδο των χρόνων αυτό θα αλλάξει κατά πολύ. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 32%-89% των γονέων (κυρίως των μητέρων), θεωρούν πως το σωματικό βάρος των παιδιών τους είναι φυσιολογικό. Αυτό δίνει μια εύλογη ερμηνεία στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, αφού είναι τόσο διαδεδομένο που δύσκολα θα γίνει αντιληπτό ή αποδεκτό από τους γονείς.

Το πρώτο βήμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στην περίπτωση που το παιδί τους είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, είναι η αναγνώριση και η αποδοχή των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος. Οι γονείς οφείλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις κοινωνικές και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας και φυσικά για τις συνέπειες αυτής στην ενήλικη ζωή του ατόμου.

Αναγνωρίστε το βάρος του παιδιού σας

  1. Ελέγχετε συχνά την ανάπτυξη του παιδιού σας και με την καθοδήγηση του παιδίατρου ενημερωθείτε για την πορεία του βάρους και του ύψους του σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης.
  2. Κρατήστε αρχείο με το βάρος, ύψος και το ΔΜΣ του παιδιού σας.
  3. Συγκρίνετε συχνά τις μετρήσεις, ώστε να αναγνωρίσετε άμεσα κάποια πιθανή απότομη αλλαγή της πορείας αυτών των παραμέτρων.

Είναι βασικό να γνωρίζουν οι γονείς πως η αύξηση του βάρους αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωσή τους.

Πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι γονείς στις περιπτώσεις αυτές;

Σίγουρα,οι γονείς αποτελούν το πιο ‘ζωντανό παράδειγμα’- πρότυπο για τα παιδιά τους, γεγονός που ανεξάρτητα από άλλες μεθόδους συνεισφέρειάμεσα στην αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβάλλοντος βάρους των παιδιών.

Προτάσεις για τη διαχείριση βάρους των παιδιών

  1. Φροντίστε να υπάρχουν παντα σε περίοπτη θέση τρόφιμα με μειωμένο ενεργειακό περιεχόμενο (φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα).
  2. Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά».
  3. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε επιβραβεύσεις που σχετίζονται με το φαγητό.
  4. Προτείνετε να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας κάτι που θα έχετε αποφασίσει από κοινού.
  5. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το βάρος του, μέσα στα πλαίσια της αποδοχής, της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης.
  6. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε αθλήματα (τρέξιμο, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, βόλεϋ κ.ά.) που είναι ευχάριστα για εκείνο.
  7. Υιοθετήστε εσείς οι ίδιοι έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσα από ορισμένες βασικές ισορροπίες(επαρκείς ώρες ύπνου, σωστή διατροφή, προγραμματισμένη άσκηση).

Αναμφισβήτητα, οι συνήθειες που αποκτώνται κατά την παιδική ηλικία ακολουθούν το άτομο σε όλη του τη ζωή. Ξεκινήστε από νωρίς να εκπαιδεύετε το παιδί σας σε θέματα ισορροπημένης διατροφής και μέσα από αυτό γνωρίστε νέες τροφές και νέα δεδομένα πάνω στη διατροφή. Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!