Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Πως να καθαρίζουμε το σπίτι μας όταν έχουμε σκύλο ή γάτα;

Όλοι λατρεύουμε τα κατοικίδια μας, αν και υπάρχουν φορές που κάνουν το  σπίτι λίγο ακατάστατο. Τα σκυλάκια μας επιβάλλεται να βγαίνουν έξω για βόλτα και τουαλέτα, επομένως είναι λογικό να φέρουν μαζί τους κάποιες ακαθαρσίες.

Ο σωστός καθαρισμός δεν παίζει τόσο ρόλο στην εικόνα του σπιτιού, όσο στη δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους μας.

Τα κατοικίδια μας https://www.petvet24.gr/δεν είναι λούτρινα αρκουδάκια, αλλά ζωντανά πλάσματα που κυκλοφορούν στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουν τριχόμπαλες, ούρα στο πάτωμα, ακαθαρσίες και ροκανίδια από έξω. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε καθόλου με αυτό, καλό είναι να μην πάρετε ένα σκυλάκι που θα το μαλώνετε όλη την ώρα και θα του κάνετε κακό.

Ο καθαρισμός του σπιτιού δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο και να μας αποτρέπει να υιοθετήσουμε ένα γλυκό μουτράκι στην οικογένεια μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα χαρούμενο, υγιές και ακούραστο περιβάλλον διαβίωσης.

Κρατάμε τις τριχόμπαλες μακριά

Δεν έχουν μόνο οι σκύλοι το «προνόμιο» της τριχόπτωσης. Οι γάτες, τα κουνελάκια και οποιοδήποτε μικρό, τριχωτό κατοικίδιο αφήνει στο στίγμα του στο χαλί μας. Οι τρόποι, για να κάνουμε τη καθημερινότητα μας ευκολότερη και να καθαρίζουμε σωστά το σπίτι μας είναι:

  • Ηλεκτρική σκούπα.

Δεν υπάρχει νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρική σκούπα. Αν δε, είναι και καλής ποιότητας, είναι σε θέση να μαζεύει γρήγορα και αποτελεσματικά τις τρίχες του σκύλου. Μια σκούπα δεν χρειάζεται να κοστίζει πολλά χρήματα, αρκεί να μας διευκολύνει στο καθάρισμα.

  • Τακτική περιποίηση του σώματος.

Η αλήθεια είναι πως όση περιποίηση σώματος και να κάνουμε στο κατοικίδιο μας, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη τριχόπτωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρούμε τα ραντεβού κουρέματος, διότι ελαττώνουμε τη πτώση τριχών και διατηρούμε υγιές το δέρμα και τη γούνα του σκυλάκου μας.

Τα καταστήματα petvet24ή τα μαγαζιά περιποίησης σώματος ζώων διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για καθαρισμό, κούρεμα και στέγνωμα του τριχώματος τους.

Επίσης, υπάρχουν ξεχωριστά εργαλεία και προϊόντα για τη τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να γίνεται σωστή και επαγγελματική φροντίδα του ζώου.

  • Προϊόντα καθαρίσματος τριχών.

Στο εμπόριο υπάρχουν εργαλεία ρόλλερ που μαζεύουν τα χνούδια και τις τρίχες που κολλάνε στα υφάσματα και τα χαλιά. Ειδικά οι τρίχες των γλυκών μας γατούλιδων κολλάνε έντονα στα ρούχα μας. Με αυτό το εργαλείο γλιτώνουμε χρόνο και κόπο από το καθάρισμα.

Καθαρίζουμε λεκέδες ούρων.

Τα «ατυχήματα» της τουαλέτας δεν ισχύουν μόνο στη περίπτωση των σκύλων. Τόσο οι γατούλες, όσο τα κουνελάκια και άλλα μικρότερα κατοικίδια κάνουν μερικές φορές λαθάκια.

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε αμέσως τα προϊόντα κένωσης των κατοικίδιων μας για πολλούς λόγους:

  • Διατηρούμε την οικιακή και προσωπική μας υγιεινή
  • Εξαλείφουμε χαρακτηριστικές οσμές
  • Μειώνουμε τις πιθανότητες να αποκτήσει το κατοικίδιο μας τη συνήθεια να πηγαίνει τουαλέτα σε εκείνο το σημείο.
  • Προλαμβάνουμε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας των σκύλων, οι οποίοι έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα απορρίμματα τους

Τα ούρα των κατοικίδιων ζώων είναι πιο ανθεκτικά, οπότε χρειάζονται εντατικότερο καθαρισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν ένζυμα τα οποία εξουδετερώνουν το ουρικό οξύ και είναι αποτελεσματικότερα. Καλό είναι να έχουμε στεγνώσει το πάτωμα, πριν εφαρμόσουμε το καθαριστικό.

Συμβουλή-Tip

 

 

 

 

Για την υγεία των κατοικίδιων φίλων μας και το καλό του περιβάλλοντος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικά καθαριστικά στο σπίτι μας. Μπορούμε να κάνουμε ένα μείγμα με μία κούπα λευκό ξίδι, μία κούπα νερό και δύο κουταλιές του τσαγιού μαγειρική σόδα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα άδειο μπουκάλι και έτοιμο το καθαριστικό!

Ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος, για να αποφεύγουμε λεκέδες στο σπίτι είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας. Είτε πρόκειται για σκύλο, είτε για γάτα, κουνέλι, ακόμα και πουλάκι εκτός κλουβιού, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι προτεραιότητα από τη πρώτη μέρα.

Τακτικός καθαρισμός του χώρου του κατοικίδιου και του σπιτιού μας.

Ακόμα και η καθαριότητα του σπιτιού μας και του χώρου των κατοικίδιων ζώων πρέπει να μπαίνει σε πρόγραμμα και να τηρείται πιστά. Φροντίζουμε να πλένουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κρεβάτι, το σπίτι τους, τα σκεπάσματα και όλο τον περιβάλλοντα χώρο, για να:

  • Απομακρύνουμε άσχημες μυρωδιές
  • Αποφύγουμε οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση του ζώου
  • Αποτρέπουμε τον σχηματισμό μικροβίων που είναι υπεύθυνα για ασθένειες και μολύνσεις

Στα κρεβατάκια σκύλων των κατοικίδιων ζώων προτιμώνται απορροφητικά υφάσματα και υλικά, τα οποία περιορίζουν την απελευθέρωση οσμών.

Μάλιστα, αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, αυτά τα υλικά καθυστερούν τον καθαρισμό τους. Επίσης, αποτελούν καλή επιλογή για κουταβάκια ή μωράκια ζωάκια που βρίσκονται στην αρχή της εκπαίδευσης της τουαλέτας.

Όσον αφορά στην άμμο της γάτας, και αυτή πρέπει να καθαρίζεται συχνά. Αν δε, είναι καλής ποιότητας, υπάρχει αισθητή διαφορά. Η άμμος που βρίσκεται σε κουβούκλιο συμβάλλει:

  • Στο να μην διασκορπίζεται το περιεχόμενο του
  • Εμποδίζει την απελευθέρωση των οσμών στον περιβάλλοντα χώρο
  • Προσφέρει ένα απομονωμένο και ήσυχο περιβάλλον σε γάτες που επιθυμούν να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα τους

Τα ερπετά και τα ψάρια θεωρούνται πιο εύκολα κατοικίδια στον καθαρισμό τους, παρ’ όλα αυτά, τα ενυδρεία και ο χώρος στέγασης των ερπετών λερώνονται και μυρίζουν εξίσου. Με αυτού του είδους τα κατοικίδια πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, διότι μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και στον θάνατο, αν δεν τα καθαρίζουμε σωστά.

Ανάλογα με το είδος του ερπετού, καθορίζεται και το είδος υφάσματος του κρεβατιού τους. Συνήθως, επιλέγεται το ύφασμα από καρύδα, διότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ελαττώνει τις οσμές.

Τα πουλιά έχουν ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνουν εύκολα, αν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα. Ο σωστός και επαρκής καθαρισμός του κλουβιού είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ο σωστός καθαρισμός προϋποθέτει:

  • Το κλουβί-σπίτι του να μυρίζει ευχάριστα
  • Να μαζεύουμε τα περιττά πούπουλα που πέφτουν στο πάτωμα
  • Να καθαρίζουμε συχνά τις ταΐστρες και τα παιχνίδια του, διαφορετικά αναπτύσσονται μικρόβια

Επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα καθαρισμού.

Είναι απαραίτητο για την υγεία του κατοικίδιου μας όχι μόνο να καθαρίζουμε το περιβάλλον που ζει, αλλά να επιλέγουμε τα κατάλληλα και ασφαλή καθαριστικά προϊόντα.

Η χλωρίνη και όσα παρόμοια προϊόντα είναι δυνατά και καυστικά, πρέπει να αποφεύγονται. Αντιθέτως, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά καθαριστικά προϊόντα, τα οποία:

  • δεν περιέχουν χημικά, με αποτέλεσμα να μην εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων
  • Είναι οικονομικά και δεν επιβαρύνουν τη «τσέπη» μας
  • Δεν βλάπτουν το περιβάλλον μας

Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα καθαριστικά προϊόντα, οφείλουμε να συμβουλευτούμε τη γνώμη του κτηνίατρου και να πάρουμε την έγκριση του. Μπορεί να μην περιέχουν χημικά, αλλά ενδεχομένως έχουν ευαισθησία σε κάποιο συστατικό.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες συσκευές διάχυσης ελαίων που δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας στο σπίτι. Ωστόσο, μερικά εξ αυτών είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια μας, ειδικά για τις γάτες και τα πουλιά. Σε αυτή τη περίπτωση, ψάχνουμε εναλλακτικές ιδέες φρεσκάδας.

Η δηλητηρίαση από τοξικές ουσίες είναι συχνό φαινόμενο των κατοικίδιων μας και άθελα μας μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς. Μόλις αντιληφθούμε κάποιο σημάδι δηλητηρίασης, σπεύδουμε αμέσως στον κτηνίατρο.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι ο καθαρισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Αν, όμως, έχουμε και κατοικίδιο στην οικογένεια, ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος, ώστε να ζουν με ασφάλεια. Σε αυτή τη περίπτωση, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας και επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!