Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος (Γράφει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός, Γεώργιος Μπεσίρης)

Γεώργιος Μπεσίρης, Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Η ρομποτική τεχνολογία, και συγκεκριμένα η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για την μερική αντικατάσταση του γόνατος. Μια επέμβαση σχεδιασμένη για την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο που προκαλείται λόγω της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας σε ένα ή και στα δύο διαμερίσματα της άρθρωσης. Με την επιλεκτική αντικατάσταση του μέρους εκείνου του γόνατος που έχει εκφυλιστεί από την οστεοαρθρίτιδα, γίνεται δυνατή η αντικατάσταση ο χειρουργός μπορεί να αντικαταστήσει μόνο ένα μέρος του γόνατος διατηρώντας παράλληλα τα υγιή οστά με τις αρθρικές τους επιφάνειες και τους συνδέσμους γύρω από αυτά. Η ρομποτική τεχνολογία παρέχει στον χειρουργό ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3-D) ώστε να προσχεδιάσει και να προγραμματίσει την μερική αρθροπλαστική του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα με βάση τις ειδικές για τον ασθενή μετρήσεις. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αφαιρεί μόνο το εκφυλισμένο μέρος των οστών, διατηρώντας τα υγιή οστά και τα μαλακά μόρια και τον βοηθάει να τοποθετήσει το εμφύτευμα απολύτως ανατομικά.

Τι γίνεται πριν τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Όλα ξεκινούν με μια Αξονική τομογραφία της άρθρωσης μέσω της οποίας γίνεται η ανασύσταση ενός τρισδιάστατου μοντέλου της ανατομίας του γόνατος του ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό σύστημα ενός υπολογιστή και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εξατομικευμένων προεγχειρητικών σχεδίων. Για να φτάσουμε στο σημείο του χειρουργείου πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν ορισμένοι έλεγχοι. Εκτός της αξονικής τομογραφίας γίνετε εξέταση αίματος και καρδιογράφημα. Ο ιατρός ελέγχει επίσης το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή, δίνοντας έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Τέλος ο ασθενής εξετάζετε από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Το είδος της αναισθησίας (ραχιαία, περιοχική, γενική) επιλέγετε κατόπιν συνεννόησης με τον αναισθησιολόγο. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται μερικές ώρες προ της επέμβασης.

Τι γίνεται κατά το χειρουργείο ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος; 

Στο χειρουργείο, ο ορθοπεδικός θα χρησιμοποιήσει το ρομποτικό σύστημα για να βοηθήσει στην εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης με βάση το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο του ασθενούς. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει προσαρμογές στο σχέδιο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με την περίπτωση. Κατά την προετοιμασία του οστού για την πρόθεση, το ρομποτικό σύστημα καθοδηγεί τον χειρουργό μέσα στην προκαθορισμένη περιοχή προλαμβάνοντας πιθανές μικρομετακινήσεις εκτός των προγραμματισμένων ορίων, γεγονός που παρέχει μια πιο ακριβή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση της πρόθεσης.

 

Μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός, οι νοσηλευτές και οι φυσικοθεραπευτές θα θέσουν τους στόχους για μια γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση. Όλοι μαζί θα παρακολουθήσουν στενά την πρόοδο του ασθενούς, ενώ ο ορθοπεδικός θα ζητήσει ακτινοσκοπική απεικόνιση της άρθρωσης για τον τελικό έλεγχο της τοποθέτησης της πρόθεσης.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος

Τα πλεονεκτήματα ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι:

  • Σύντομη νοσηλεία μετά την επέμβαση
  • Υψηλότερη ακρίβεια λόγο της 3D προεγχειρητικής προετοιμασίας και ρομποτικής βοήθειας
  • Μικρές τομές
  • Διατήρηση των συνδέσμων
  • Ελάχιστη παρεμβατικότητα δίχως να τραυματίζονται τένοντες και μύες
  • Γρήγορη επιστροφή σε καθημερινότητα και αθλήματα
  • Μηδενικές επιπλοκές
  • Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, εκτός ενός ελαφρού μουδιάσματος στα κάτω άκρα
  • Ο ασθενής περπατάει την ίδια κιόλας μέρα

 

*Για πιο λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τον τομέα της ρομποτικής αρθροπλαστικής απευθυνθείτε στον

Γεώργιο Μπεσίρη. Ο ιατρός εξειδικεύεται στην αρθροπλαστική γόνατος και πρωτοπορεί στον τομέα της ρομποτικής αρθροπλαστικής.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!