Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

ΣΕΕΜΟ: Ανακαλέστε την απόφαση, που μας“καταστρέφει”!

Υπουργική Απόφαση που ορίζει νέους κανόνες εφαρμογής της ολικής εκμίσθωσης Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως ενόψει τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα η προκράτηση να έχει γίνει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξή της, δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, προκαλώντας την αντίδραση των επαγγελματιών.

  Μάλιστα όπως τόνιζαν: “Φανταστείτε κάποιοι τουρίστες να αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο να πηγαίνουν στο τουριστικό γραφείο που βρίσκεται εντός του λιμένα και να ζητάνε από το γραφείο να κάνουν μια περιήγηση. Στην περίπτωση αυτή, με αυτή την εγκύκλιο ο πράκτορας θα πρέπει να απαντήσει ότι δεν μπορεί αν δεν περάσουν 2 ώρες”.

Με κοινή επιστολή τα σωματεία εκμίσθωσης οχημάτων με οδηγό Κέρκυρας & Κυκλάδων καλούν τον Υπουργό Μεταφορών “να ανακαλέσει άμεσα οποιαδήποτε απόφαση έχει λάβει καταχρηστικά εις βάρος της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεών μας. Οποιαδήποτε άλλη πράξη καθίσταται ανήθικη και επικίνδυνη”. Την επιστολή αυτή μάλιστα στηρίζουν όλοι οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας.

 Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση  

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτει νέους όρους για τους κατόχους των δημοφιλών τουριστικών vans. Η Υπουργική Απόφαση  ξεκαθαρίζει  ότι το έργο μεταφοράς επιβατών πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω προκράτησης. Μάλιστα τονίζει  ότι όλα τα στοιχεία της σύμβαση ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό θα πρέπει να είναι αναρτημένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο τουλάχιστον 2 ώρες πριν την επιβίβαση των πελατών στο van! Επίσης ενημερώνει ότι το Μητρώο επιτρέπει την τροποποίηση των στοιχείων και σύμφωνα με το Υπουργείο δεν υπάρχει πρόβλημα να τροποποιηθεί η ώρα και η ημερομηνία της αναρτημένης σύμβασης. Μεταξύ άλλων  επισημαίνεται ότι ο οδηγός θα πρέπει να φέρει εντός του οχήματος είτε αντίγραφο της σχετικής έγγραφης σύμβασης που η επιχείρηση συνάπτει με τον μισθωτή είτε τη σχετική διατακτική ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που εκδίδονται από το τουριστικό γραφείο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 800 ευρώ και διοικητική κύρωση αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για χρονικό διάστημα 30 ημερών.

 Όλα αυτά γίνονται για τα Ταξί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Carandmotor.gr”, που υπογράφει ο Γιώργος Ανδρής: Στελέχη από τον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις νέες ρυθμίσεις και επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι: “Όλο αυτό έγινε στον κλάδο των ΕΔΧ Ταξί με σκοπό να τους προστατέψει από τις πλατφόρμες Ταξί αλλά δυστυχώς αυτή η ρύθμιση παίρνει μπάλα και πολλά τουριστικά γραφεία. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε υπουργική απόφαση όπου όριζε την ελάχιστη μίσθωση των Ε.Ι.Χ. στα 180 ευρώ και τώρα έρχεται η τωρινή κυβέρνηση έξι ημέρες πριν τις εκλογές και αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν εκδίδει εγκύκλιο που λέει στα τουριστικά γραφεία αν μπει πελάτης στο γραφείο σας πείτε του να έρθει σε δύο ώρες! Πάντως αν κάποιος ήθελε να βάλει ένα φρένο στις πλατφόρμες Ταξί θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ανάκληση των αδειών σε όλους τους διαμεσολαβητές.»

 Η επιστολή Σ.Ε.Ε.Μ.Ο. Κέρκυρας & Σ.Ε.Ο.Ο. Κυκλάδων

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, “…κατόπιν των διαρροών για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, της τελευταίας μας συζήτησης καθώς και της επικείμενης Υπουργικής απόφασης όπου αναφέρει ότι η ανάρτηση της σύμβασης της ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. με οδηγό αναρτώνται υποχρεωτικώς στο Ψηφιακό Μητρώο τουλάχιστον τρεις (3) ώρες (σ.σ. στο χθεσινό ΦΕΚ ορίστηκε το διάστημα αυτό σε 2 ώρες) προ της ώρας έναρξης αυτής σας αναφέρουμε ότι:
Είναι ιδιαίτερα ανέντιμο και επικίνδυνο να προχωρείτε σε δημοσίευση τέτοιου είδους απόφασης 4-5 ημέρες μόλις πριν τις Εθνικές εκλογές.
Κάτι τέτοιο διαταράσσει σε απόλυτο βαθμό τη λειτουργία των επιχειρήσεων μας καθώς και την ομαλή εξυπηρέτηση της υψηλής τουριστικής κίνησης που καταγράφεται. Επί της ουσίας θα αδυνατούμε πρακτικά να εξυπηρετήσουμε τους υποψήφιους πελάτες μας και τουριστικό κοινό σε τεράστιο βαθμό.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος σας είναι ο δημόσιος λειτουργός, που μεριμνά προς όφελος της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας κι όχι ως προστάτης συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων εις βάρος άλλων. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες στα πλαίσια υποτίθεται μιας ανοικτής φιλελεύθερης οικονομίας και αγοράς είναι απαράδεκτες.

Ενημερώνουμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια μας. Αναγνωρίζουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χρήζει ριζικών αλλαγών και είναι κάτι το οποίο το έχουμε αναφέρει πολλάκις κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι δυνατόν να προχωρείτε σε ριζικές αλλαγές δίχως ουσιαστική
διαβούλευση υπό τον εκβιασμό της δικής σας αναγκαιότητας να φανείτε αρεστοί σε κάποιους. Κάθε αλλαγή χρειάζεται και πρέπει να γίνει κατόπιν εξαντλητικής και ουσιαστικής διαβούλευσης με σκοπό την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού”.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!