Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΤΟΠΙΚΑ

Σεπτέμβριος, ο τρυγητής με τα ωφέλιμα προϊόντα

Ο Σεπτέμβριος λέγεται και τρυγητής καθώς είναι ο μήνας του τρύγου και του σταφυλιού. 

 Ο μούστος, ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από τη σύνθλιψή τους και χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων, περιέχει πλήθος

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

θρεπτικών συστατικών που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας . Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. 

Από το μούστο προκύπτει το κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως το πετιμέζι, η μουσταλευριά και το μουστοκούλουρο. 

Το κρασί, είναι το οινοπνευματώδες ποτό, προιόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους . 

Ειδικά στη χώρα μας, όπου η αμπελουργία είναι πολύ διαδεδομένη, η οινοποσία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφικής μας κουλτούρας. Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, σε κάθε γιορτή, βραδινή έξοδο και σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, μας συντροφεύει , ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του. 

Το κρασί ήταν ήδη διαδεδομένο από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι λάτρευαν το Θεό Διόνυσο, ως «Θεό του κρασιού», ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο. 

Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται , παίρνει και το χρώμα του, λευκό ή κόκκινο. Κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό αποτελείται από νερό (~80%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλκοόλ (~11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία. 

  Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωσή του, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής. 

  Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνα του από διάφορες μολύνσεις.  

Βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ότι στο λευκό κρασί. 

 Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου. 

Επίσης , δρουν προστατευτικά για της καρδιά μας αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος αφού προστατεύουν την LDL από την οξείδωση, αυξάνουν τα επίπεδα της HDL και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. 

   Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αλκοολισμού και παχυσαρκίας. 

  Να θυμάστε τον βασικό κανόνα, ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και μέτρο! 

   

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!