Quantcast
ΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ποιους προορισμούς οι τουρίστες αφήνουν τα περισσότερα έσοδα – Που βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά

Τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου αναδείχθηκαν τη σεζόν που πέρασε “πρωταθλητές” όσον αφορά τη δαπάνη ανά επισκέπτη. Η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2022 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 550 € έναντι 482 € το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 14%, όπως φαίνεται στο πρώτο μέρος της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ “Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2022”.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, όπως σημειώνεται, στην αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά 9% και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 4,6%. Η αύξηση της δαπάνης διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με τέσσερεις (Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο) να παρουσιάζουν μείωση ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν αύξηση.

Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2022 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 821€,παρουσιάζοντας αύξηση 30,9%/+194 € σε σύγκριση με το 2019. Στην Περιφέρεια Κρήτης η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη αυξήθηκε κατά 5,1%/+35 € φτάνοντας τα 716 €. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε κατά 6,4%/-48 € σε 703 €. Μεγάλη αύξηση 38,7%/+178 € καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου η δαπάνη ανά επίσκεψη ανήλθε σε 638 €.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι 4 Περιφέρειες (Ιόνιοι Νήσοι, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο) κατέγραψαν μέση δαπάνη ανά επίσκεψη μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ελλάδας το 2022 (550 €) ενώ οι υπόλοιπες 9 κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 6,9 διανυκτερεύσεις το 2022, έναντι 6,3 το 2019 καταγράφοντας αύξηση 9%.  Η μέγιστη διάρκεια παραμονής με 10,9 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου παρουσιάζοντας αύξηση 35,4%. Ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 9,0 διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας αύξηση 25,5%. Οριακή αύξηση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης κατά 0,1% ενώ η μέση διάρκεια παραμονής ανήλθε σε 8,2 διανυκτερεύσεις.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας πέρσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.367 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες, παρουσιάζοντας μείωση 14,4% σε σύγκριση με το 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 36.643 χιλ. επισκέψεις. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των επισκέψεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Περιφέρειες Ηπείρου και οι Ιόνιων Νήσων, όπου παρατηρήθηκε αύξηση 4,8% και 4,2% αντίστοιχα ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 71,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 45,4%.

Τέλος, στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2022, ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στην δεύτερη θέση υποχώρησε η Γερμανία ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Γαλλία. Οι ΗΠΑ παρέμειναν στην τέταρτη θέση, ενώ η Βουλγαρία υποχώρησε στην Πέμπτη θέση.

 

 

 

capital.gr 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!