Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Σκρέκας σε Ε.Δ.Ε.Υ.Α: Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

Τη διαβεβαίωση του υπουργού περιβάλλοντος & ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι θα αλλάξουν οι επίμαχες διατάξεις, επί των οποίων υπήρχαν επιφυλάξεις για ιδιωτικοποίηση του νερού, πήραν  οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι και ο κος Σκρέκας  αποδέχτηκε  τις ενστάσεις και τις προτάσεις της Ένωσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα αλλάξει όλο το κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά στις εν λόγω διατάξεις και θα καταλήξει μεθαύριο Παρασκευή, σε ένα νέο κείμενο προς συζήτηση. Το νομοσχέδιο “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων…” προκάλεσε αντιδράσεις σε Δήμους & ΔΕΥΑ της χώρας ,μεταξύ των οποίων & της Κέρκυρας, ότι “αφήνει παράθυρο ανοιχτό στην ιδιωτικοποίηση του νερού”.

 Ήταν για Ολομέλεια σήμερα, αλλά πάει πίσω…

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες , σε β΄ ανάγνωση, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια, σε μια συνεδρίαση, σήμερα.  Όπως όμως ανακοινώθηκε και στη Διάσκεψη των προέδρων που έγινε χθες , και στην έναρξη της β΄ ανάγνωσης στην επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να διατεθούν δύο συνεδριάσεις και όχι μια συνεδρίαση, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αρθρώνεται σε πολλά άρθρα και θα πρέπει να δοθεί χρονική άνεση για να λάβουν τον λόγο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές.

 Η συνάντηση Σκρέκα-ΕΔΕΥΑ

Στο μεταξύ ακολούθησε χθες το μεσημέρι  συνάντηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα  με εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Και σύμφωνα με το “aftodioikisi gr” ο υπουργός  υποχώρησε και αποδέχτηκε όλες τις ενστάσεις και τις προτάσεις της Ένωσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα αλλάξει όλο το κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά στις εν λόγω διατάξεις και θα καταλήξει μεθαύριο Παρασκευή, σε ένα νέο κείμενο προς συζήτηση. Μάλιστα γίνεται αναφορά και σε δηλώσει στελέχους  του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, το οποίο υποστήριξε: “Ούτε οι ίδιοι στο υπουργείο δεν επιθυμούν όσα αφορούν στην ιδιωτικοποίηση. Αποδέχτηκαν τις παρατηρήσεις μας και περιμένουμε το νέο κείμενο στην τελική του μορφή”.

 Τι προηγήθηκε

Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ.

 Αντιδράσεις & στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα αντέδρασαν και οι τρεις δήμαρχοι του νησιού. Η Μερόπη Υδραίου έστειλε επιστολή, με την οποία ζητούσε  να «παγώσει» η ρύθμιση αυτή, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.  Τη διαφωνία του διατύπωσαν  και οι Γιώργος Μαχειμάρης όπως και ο Κώστας Λέσσης. Μάλιστα, ο κος Λέσσης μιλώντας χθες  στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ τόνισε, ότι αν αντιμετωπιστεί η διαχείριση του νερού με όρους ελεύθερης αγοράς και κερδοφορίας και με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι χρεωμένες επιχειρήσεις τότε θα είναι αναπόφευκτη η μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού σε ύψη που θα δυσκολέψουν τα νοικοκυριά. Ως γνωστό, την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.  

 Μια οριζόντια αρχή να εποπτεύει τους φορείς»

Η κυβέρνηση τόνιζε  ότι οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αυτό περιγράφεται, με σαφήνεια, στο σχέδιο νόμου. Και διαβεβαίωνε παράλληλα ότι θέλει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος, και του πόσιμου νερού στις πόλεις και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Υπογραμμίζοντας πως  σήμερα ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι΄ αυτό απαιτείται συστηματικά να ελέγχει και να εποπτεύει μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή. Όπως  υπογράμμισε, ο κ. Σκρέκας, αυτό που προτείνει το νομοσχέδιο είναι μια οριζόντια αρχή να εποπτεύει τους φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες ύδατος, ενώ σήμερα στην εποπτεία αυτή εμπλέκονται περισσότερα από έξι υπουργεία. «Θέλουμε την εποπτεία και τον έλεγχο. Δεν στοχοποιούμε τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης κάνουν καλά τη δουλειά τους, άλλες πολύ καλά, άλλες καλά. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε συστηματικά. Μόλις το 40% των επιχειρήσεων αυτών καταχωρούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην αντίστοιχη πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ο κ. Σκρέκας και εξήγησε:

«Υπάρχουν ΔΕΥΑ σήμερα, που τιμολογούν έως και 190% το κόστος του νερού. Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες – δημότες που πληρώνουν 40% και 50% παραπάνω το νερό από ό,τι θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ της τιμολόγησης. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίει η δημόσια διοίκηση. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, θέλουμε να αλλάξουμε μια κακή λειτουργία. Ερχόμαστε και λέμε σε μία δημόσια Ανεξάρτητη Αρχή, ότι θα ασκεί έλεγχο και εποπτεία – τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο – ώστε μετά, μέσα από τις δράσεις που θα αναλάβουμε, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες».

 Αφήνει παράθυρο ανοιχτό στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ωστόσο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισήμαναν  ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση».  Μάλιστα ο Δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) Απόστολος Καλογιάννης τόνιζε ότι η «γραμμή» της ΕΔΕΥΑ είναι η συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, εκτός αν αφαιρεθούν διατάξεις “casus belli”, όπως για παράδειγμα το άρθρο 11 που αναφέρεται σε εποπτεία από «τρίτους» στο νερό, διότι έτσι ανοίγουν πόρτες ιδιωτικοποίησης, και μάλιστα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Παράλληλα οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), ζητούν ενίσχυσή τους, με μόνιμο προσωπικό, και απόσυρση του νομοσχεδίου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!