Σπιτική ντοματόσαλτσα
Η τομάτα, αλλιώς και ντομάτα, είναι διάσημη για τη νοστιμιά της και τα πολύτιμα συστατικά της.
Παρόλο που από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο, με μία δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, εντάχθηκε στα λαχανικά.Με καταγωγή από την Λατινική Αμερική, η ντομάτα είναι, μαζί με την πατάτα, το μεγαλύτερο σε κατανάλωση τρόφιμο στον κόσμο.Αυτή την εποχή και όλο το καλοκαίρι, σε όποιο μανάβικό θα πας, στην λαϊκή αγορά, σε σούπερ μάρκετ, οι πάγκοι είναι τίγκα από ντομάτες κάθε κατηγορίας.
Στους καλοκαιρινούς κήπους η ντομάτα έχει κυρίαρχη θέση. Είναι το μόνο λαχανικό που δεν λείπει από την κουζίνα. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, σε περιοχές όπου υπάρχουν θερμοκήπια, όπως στην Ιεράπετρα με τα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ο Ιούνιος είναι ο μήνας του ξεμποστανίσματος των περβολιών.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ντομάτα εκτός από πολύ εύγευστη, έχει και πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.Όχι μόνο επειδή είναι διαιτητική, αλλά και γιατί κρύβει ένα ποσοστό ρεκόρ σε βιταμίνη Α και C, μικροστοιχεία, λυκοπένιο, βήτα-καροτένιο, μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο), απαραίτητα μόρια για να καταπολεμήσουν τον εκφυλισμό των κυττάρων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού μας.Το λυκοπένιο, μια φυτοχημική ένωση με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της οικογένειας των καροτενοειδών, είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας.Σύμφωνα με έρευνες, το λυκοπένιο, μια ουσία που δεν κατασκευάζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου προστάτη, μαστού, εντέρου, στοματικής κοιλότητας και ωοθηκών, στην προστασία των πνευμόνων από νοσηρές περιβαλλοντικές ουσίες, π.χ. το όζον, αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.Επίσης η ντομάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας, αφού δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο και κορεσμένα λίπη.
Ένα πολύ καλό κόλπο για να απολαμβάνουμε ντομάτες όλη την χρονιά είναι η διαδικασία της κονσερβοποίησης. Μάθετε λοιπόν θα φτιάξετε πεντανόστιμη και λαχταριστή σπιτική σάλτσα ντομάτα;
Σάλτσα ντομάτα στο βάζο
Υλικά
- Ώριμες ντομάτες
- Χοντρό αλάτι
ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 24.00 Kcal / 100g
ΛΙΠΑΡΑ: 0.10g / 100g
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 4.00g / 100g
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: 1.50g / 100g
Εκτέλεση: Αν αποφασίσετε να φτιάξετε σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα φροντίστε να κάνετε αρκετή ποσότητα. Βέβαια η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Αρχικά πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στο τρίφτη. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε multi αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε.Βάζουμε τις ντομάτες σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Για 2 κιλά τριμμένης ντομάτας προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι.
Ψήνουμε στην αρχή μέχρι να βράσει η σάλτσα σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στο μισό, και συνεχίζουμε για περίπου μια ώρα μέχρι να απορροφήσει όλη την υγρασία, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα και όσο είναι ακόμα ζεστή, μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα και αφήνουμε 4-5 πόντους από το χείλος του βάζου. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε τα βάζα ανάποδα πάνω σε πετσέτα για μια μέρα.
Tips
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με διάφορα βότανα και μυρωδικά. Στα τελευταία δέκα λεπτά ψησίματος μπορούμε να προσθέσουμε ότι μας αρέσει ρίγανη, σκόρδο, βασιλικό, καυτερά πιπεράκια.
- Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί σε ντουλάπι για ένα χρόνο.
- Αν ανοίξουμε ένα βάζο και δεν χρησιμοποιήσουμε όλη τη σάλτσα θα πρέπει να διατηρήσουμε στο ψυγείο αφού προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook