Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Στα σκαριά η προκήρυξη μονίμων για «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοσιοποίηση της προκήρυξης των 2.909 μόνιμων θέσεων εργασίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε 298 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και Παξών και των τριών της Κέρκυρας.

Η εξέλιξη προκύπτει από την εγκύκλιο, που έστειλε στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή (Πέμπτη 9 Απριλίου 2020), προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην ειδική πλατφόρμα. Οι δήμοι ταυτοποιούν θέσεις και ειδικότητες που αναγράφει η προκήρυξη με τις αντίστοιχες οργανικές που έχουν συστήσει. Να σημειωθεί ότι οι Οργανισμοί των Δήμων Παξών και των τριών της Κέρκυρας για το «Βοήθεια στο Σπίτι» προβλέπουν συνολικά 55 θέσεις. Ως γνωστό οι 51 εξ αυτών αφορούν ήδη συμβασιούχους οι περισσότεροι των οποίων απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 17 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι: οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα λάβουν την ειδική μοριοδότηση των 17 μορίων Χ 84 μήνες για το σύνολο των θέσεων που θα προκηρυχθούν, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην στήλη με ή χωρίς εμπειρία, ενώ η εντοπιότητα δεν προτάσσεται της ειδικής εμπειρίας. Στο μεταξύ την Τρίτη (7/4/20) το ΔΣ του ΟΑΕΔ ενέκρινε την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων του προγράμματος μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών. Συγκεκριμένα «άνοιξε» 8.300 θέσεις με δικαιούχους και όλους τους φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης Α΄& Β΄βαθμού, τους οποίους θα επιδοτεί για 12 μήνες (και δικαίωμα επέκτασης για άλλους 12) με 75% των εξόδων μισθοδοσίας των προσλαμβανόμενων ανέργων του προγράμματος.

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ενημερωτική εγκύκλιο ενόψει της έκδοσης προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 2.909 οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού κλάδων και ειδικοτήτων κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Το ΑΣΕΠ πήρε εντολή έκδοσης της νέας προκήρυξης. Οι δήμοι ταυτοποιούν θέσεις και ειδικότητες που αναγράφει η προκήρυξη με τις αντίστοιχες οργανικές που έχουν συστήσει. Το «τσεκ» ολοκληρώνεται – με εντολή του υπ. Εσωτερικών – στις 9 Απριλίου. Η προκήρυξη θα εκδοθεί εντός του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι: Οι ήδη εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα λάβουν την ειδική μοριοδότηση των 17 μορίων Χ 84 μήνες για το σύνολο των θέσεων που θα προκηρυχθούν, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην στήλη με ή χωρίς εμπειρία. Η εντοπιότητα δεν προτάσσεται της ειδικής εμπειρίας όπως ακριβώς περιγράφεται και στο νόμο 4583/2018. Το τελικό κείμενο της προκήρυξης προβλέπει την ενίσχυση 278 δήμων.

Αναφορικά με τις ειδικότητες αυτές είναι:
Κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ, ΤΕ)
Ψυχολόγοι (ΠΕ)
Νοσηλευτές (ΠΕ, ΤΕ)
Βοηθοί Νοσηλευτών (ΔΕ)
Κοινωνιολόγοι (ΠΕ)
Επισκέπτες Υγείας (ΤΕ)
Πτυχιούχοι Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΕ)
Πτυχιούχοι Κοινωνικής Διοίκησης (ΠΕ)
Οδηγοί (ΔΕ)
Οικογενειακοί Βοηθοί (ΥΕ)

Το ιστορικό του προγράμματος
Το κοινωνικού χαρακτήρα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε το 2002 στηριγμένο σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Στη συνέχεια η χρηματοδότηση (60 εκ € ετησίως) γίνονταν από εθνικούς πόρους. Απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σε αυτό απασχολούνται 3.250 συμβασιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόγραμμα έληξε το 2017 και παρατάθηκε για δύο ακόμα χρόνια. Ωστόσο τον Δεκέμβριο 2018, είχε ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή (συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ) σχετική τροπολογία για προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψης 3.250 τακτικού προσωπικού, με αυξημένη μοριοδότηση για τους σημερινούς συμβασιούχους. Τον Απρίλιο 2019, οι Δήμοι προσέθεσαν στους Οργανισμούς τους τις αντίστοιχες θέσεις των υπηρετούντων ως συμβασιούχοι στο πρόγραμμα, προκειμένου να προκηρυχτούν οι μόνιμες θέσεις. Σε ό, τι αφορά την Κέρκυρα ( πρώην ενιαίος Δήμος) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εργάζονται 49 συμβασιούχοι (κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, νοσηλευτές κ.α.) προσφέροντας υπηρεσίες εδώ και 17 χρόνια σε περίπου 3000 ευάλωτους συμπολίτες μας (ηλικιωμένους- ΑμΕΑ κλπ), ενώ στους Παξούς οι εργαζόμενοι είναι δύο.

Οι οργανικές θέσεις στους Δήμους Κέρκυρας-Παξών
Οι Οργανικές θέσεις έχουν ως εξής: Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων 22, Δήμος Βόρειας Κέρκυρας 18, Δήμος Νότιας Κέρκυρας 12 και Δήμος Παξών 3.

Αναλυτικά οι θέσεις:

Κλάδος ΠΕ
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας (3 θέσεις): Κοινωνιολόγων 2, Ψυχολόγων 1
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας (3 θέσεις): Κοινωνιολόγων 2, Ψυχολόγων 1.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας ( 1 θέση): Κοινωνιολόγων 1.
Δήμος Παξών (1 θέση): Κοινωνιολόγων 1.

Κλάδος ΤΕ
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας (6 θέσεις): Κοινωνικών Λειτουργών 4, Νοσηλευτών 2.
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας (3 θέσεις): Κοινωνικών Λειτουργών 2, Νοσηλευτών 1.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας (3 θέσεις): Κοινωνικών Λειτουργών 1, Νοσηλευτών 2.

Κλάδος ΔΕ
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας (5 θέσεις):Διοικητικού-Λογιστικού 1, Βοηθών νοσηλευτών 4.
Δήμος Βόρειας Κέρκυρα (5 θέσεις): Διοικητικού-Λογιστικού 1, Βοηθών Νοσηλευτών 4.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας (1 θέση): Βοηθών Νοσηλευτών 1
Δήμος Παξών (1 θέση): Βοηθών Νοσηλευτών

Κλάδος ΥΕ
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας (8 θέσεις): Βοηθητικού Προσωπικού (Οικογενειακών Βοηθών) 8.
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας (7 θέσεις): Βοηθητικού Προσωπικού (Οικογενειακών Βοηθών) 7.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας (7 θέσεις): Βοηθητικού Προσωπικού (Οικογενειακών Βοηθών) 7.

Ενίσχυση μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών

Στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και της συνεχούς αξιολόγησης των Προγραμμάτων απασχόλησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε την 7η Απριλίου την σημαντική αύξηση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του Προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Συγκεκριμένα, η τροποποίηση περιλαμβάνει τις εξής κύριες αλλαγές για την άμεση ενίσχυση και βελτίωση του Προγράμματος που είχε καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:
1. Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.
2. Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των Επιχειρήσεων, Φορέων και Οργανισμών του Δημόσιου Τομέα και των Επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
3. Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 € στα 750 € μηνιαίως.
Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!