Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα σκαριά τοπικά χωρικά σχέδια για Κέρκυρα-Παξούς

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων στους Δήμους της Κέρκυρας & Παξών φαίνεται να είναι επί θύραις. Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύεται από το αποκλειστικό χθεσινό ρεπορτάζ της καλά ενημερωμένης για θέματα τουρισμού και οικονομίας ιστοσελίδας «money and tourism.gr.»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Την Άνοιξη του 2020, η χώρα θα έχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον, αλλά και με ασφάλεια Δικαίου για τους επενδυτές, προς όφελος της εθνικής Οικονομίας και του ελληνικού Τουρισμού». Και συνεχίζει ότι: «Επειδή το προσωπικό το υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν επαρκεί για να προωθηθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια, που είναι απολύτως απαραίτητα, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση στα τελη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, να προκηρύξει περίπου 150 διαγωνισμούς για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, με προτεραιότητα σε δήμους που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και αναπτυξιακές προοπτικές και πιέσεις και για τα οποία έχει ήδη εξασφαλισθεί από την κυβέρνηση χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ». Και όπως είναι λογικό στις επιλογές των Δήμων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνονται της Κέρκυρας και Παξών.

Η συνάντηση
Όπως αναφέρει το «money and tourism.gr: «Υπήρξε συνάντηση του ΣΕΤΕ, υπό τον πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και την ομάδα των μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της ομάδας των μελετητών, στην οποία είχε ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο, είναι ο σημερινός υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος είναι καθηγητής Χωροταξίας. Μεταξύ των μελετητών περιλαμβάνονται ακόμη οι κ.κ. Πυργιώτης, Κοκκώσης, Τσακίρης, Κοντζαμπόπουλος, Αργυρόπουλος, κ.ά.

Τι συμφωνήθηκε

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των όσων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς η ομάδα των μελετητών είχε παραδώσει την πρώτη φάση του έργου πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συμφωνήθηκε η πλήρης συνεργασία των δύο πλευρών, σε τακτική βάση, με προοπτική το τελικό πλήρες σχέδιο να παραδοθεί την Άνοιξη του 2020, Μάρτιο ή Απρίλιο, και ακολούθως να δρομολογηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε στις αρχές του Καλοκαιριού, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό, να είναι νόμος του Κράτους. Η ανάθεση του έργου του ειδικού χωροταξικού, που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε επαινεθεί από τον κόσμο του Τουρισμού και σε όλη την διάρκεια της πρώτης φάσης, υπήρξε άριστη συνεργασία με τους μελετητές. Η πρώτη φάση περιελάμβανε την αξιολόγηση και την επισήμανση των αλλαγών των δύο προηγούμενων χωροταξικών σχεδίων, του 2009 με υπουργό τον Γιώργο Σουφλιά και του 2014 με υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη, που είχαν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, έπειτα από προσφυγές περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, συνεχίζοντας το αλαλούμ με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, εδώ και 30 χρόνια.

Τα ειδικά χωροταξικά σχέδια
Το ειδικό χωροταξικό είναι ένα κάθετο χωροταξικό (μαζί με τα αντίστοιχα για τους κλάδους της Βιομηχανίας και των Ιχθυοκαλλιεργειών) που διατρέχει ολόκληρη την Ελλάδα. Μαζί με αυτά τα 3 υπάρχουν τα περιφερειακά, για κάθε Περιφέρεια της χώρας, εκ των οποίων 4 δεν έχουν εγκριθεί ακόμη μεταξύ αυτών και του Νοτίου Αιγαίου (έχουν εγκριθεί της Κρήτης, της Πελοπονήσσου, των Ιονίων, κ.λπ.) και κάτω από αυτά υπάρχουν τα τοπικά χωρικά σχέδια, που μπαίνουν στην απόλυτη λεπτομέρεια, σε επίπεδο δήμου και για τα οποία έχει ήδη εξασφαλισθεί από την κυβέρνηση χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Τα ειδικά χωροταξικά μαζί με τα περιφερειακά, δίνουν τις κατευθύνσεις και τα τοπικά χωρικά σχέδια, μπαίνουν στην απόλυτη λεπτομέρεια.

Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Οι κατευθύνσεις με βάση τις οποίες δουλεύει η ομάδα των μελετητών, είναι η διασφάλιση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, με ώθηση στον Τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας με διαφύλαξη των περιοχών που χρειάζονται ειδική προστασία και πολιτικές (περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κ.λπ., κ.λπ), αποφεύγοντας όμως τις ακρότητες. Παράγοντας που ασχολείται ενδελεχώς με το θέμα επί μακρόν, έλεγε στο money-tourism.gr, ότι αυτή τη στιγμή στην χώρα, οι εκτάσεις για τουριστική ανάπτυξη είναι ελάχιστες, καθώς το 30% είναι περιοχές Natura, που μαζί με όσες κηρύσσονται δασικές με την διαδικασία των δασικών χαρτών, τις αρχαιολογικές, τα ρέματα, κ.λπ, οδηγούν σε αδιέξοδο.
Τα θέματα αυτά εντοπίστηκαν και θα γίνει διαβάθμιση και αξιολόγηση, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Βιομηχανία, ο συντελεστής δόμησης είναι 90% και στον Τουρισμό μόλις 20%, όταν στις ξενοδοχειακές μονάδες, η υπόλοιπη έκταση φυτεύεται με πράσινο…

Τα τρία μείζονα θέματα
Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ΣΕΤΕ-Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι τα εξής:
1)Αυτή τη στιγμή οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης των ξενοδοχείων είναι στο 20% και ισχύουν από το 1978. Έτσι ενώ οι ξενοδόχοι θέλουν να κάνουν πολυτελείς ανταγωνιστικές διεθνώς μονάδες, δεν μπορούν. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται ο συντελεστής δόμησης να αυξηθεί στο 0,25, χωρίς να τροποποιηθεί ο συντελεστής κάλυψης, οπότε το αποτύπωμα στο έδαφος θα παραμείνει το ίδιο, όπως και οι επιτρεπόμενες κλίνες , που είναι 8 ανα στρέμμα στα 5στερα και 10 κλίνες ανά στρέμμα στα 4στερα και το επιπρόσθετο 0,05, να αφορά μόνο ειδικές υποδομες, εστιατόρια, κ.λπ., και μεγαλύτερα δωμάτια. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι θα προχωρήσουν δεσμευτικά σε υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
2) Οι ξενοδόχοι προτείνουν ακόμη να προχωρήσει ο σχεδιασμός περαιτέρω σε θέματα ανακύκλωσης, κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, κ.λπ., γεγονός που θα στείλει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές, ότι ο ελληνικός Τουρισμός, στρέφεται στην πράσινη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
3) Στο ειδικό χωροταξικό να δοθεί έμφαση στην αγροδιατροφή, σε συνδυασμό με την ανέγερση μικρών μονάδων σε μη τουριστικές περιοχές, που θα βοηθήσουν στην παραμονή του πληθυσμού στην περιφέρεια και την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων.

Φιλοεπενδυτικό χωροταξικό σχέδιο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Oι νέες τουριστικές επενδύσεις εστιάζουν κυρίως σε εξαγορές και ανακατασκευές υφιστάμενων μονάδων ή μετατροπή χρήσεων υφιστάμενων κτιρίων και δευτερευόντως σε επενδύσεις σε νέα οικόπεδα. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη διαχρονικά συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία των επίδοξων επενδυτών σε εξ υπαρχής νέες επενδύσεις, λόγω αφενός της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση και αφετέρου της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού (Αφάντου, Κασσιόπη, Ελληνικό κ.λπ.). Ο ΣΕΤΕ, επιμένει στην άμεση ανάγκη ενός απλού και φιλο-επενδυτικού χωροταξικού πλαισίου που θα φθάνει σε επίπεδο ορίων των Δήμων (τα λεγόμενα Τοπικά Χωρικά Σχέδια) με συγκεκριμένες χρήσεις γης, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!