Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ: Μελομακάρονα που ξυπνούν αναμνήσεις…  

Στον χορό των αναμνήσεων, ο Δεκέμβριος αγκαλιάζει τις καρδιές μας με τον αέρα της γιορτής και την οικειότητα των χριστουγεννιάτικων στιγμών.

Καθώς η μυρωδιά των μπαχαρικών και του μελιού πλανάται στην ατμόσφαιρα, οι αναμνήσεις ξυπνούν και αναβιώνουν, χαρίζοντας μας μια μαγική αίσθηση ευτυχίας.

ΕΛΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ*

Είναι η εποχή που τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναβοσβήνουν σαν αστέρια στον ουρανό, ενώ η ζεστασιά του σπιτιού γίνεται πιο αισθητή από ποτέ.

Σε αυτόν τον κόσμο αφηγήσεων, τα μελομακάρονα γίνονται κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι το ταξίδι στο χρόνο, η συνάντηση με αγαπημένες αναμνήσεις και η δημιουργία νέων στιγμών που θα μείνουν αξέχαστες. 

Φέτος θα φτιάξεις τα καλύτερα μελομακάρονα της ζωής σου τα πιο μελωμένα και τα πιο γευστικά , ακολούθησε όλα τα μυστικά μου και δεν θα χάσεις! 

 

Τα μυστικά της Έλενας

  • Μην χτυπήσεις τη ζύμη στο μίξερ, γιατί θα γίνουν σκληρά και δε θα απορροφήσουν το σιρόπι.
  • θα προσθέσεις το σιμιγδάλι και το αλεύρι σιγα σιγά .
  • θα ζυμώσεις ελαφρα την ζύμη γιατί θα αποβάλλουν το λάδι και δε θα γίνουν αφράτα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή! Σταματήσε το ζύμωμα αμέσως μόλις απορροφηθεί το αλεύρι και το σιμιγδάλι από τη ζύμη!
  • θα πλάσεις τα μελομακάρονα γρήγορα .
  • Το σχέδιο στην επιφάνεια κάθε μελομακάρονου δεν είναι εκεί μόνο για διακοσμητικούς λόγους! Βοηθάει για τη σωστή απορρόφηση του σιροπιού. Μπορείς να το κάνεις είτε με ένα μαχαίρι (διαγώνιες χαρακιές) ή με μια σχάρα.
  • Πρόσεχε τον χρόνο ψησίματος: αφαίρεσέ τα από τον φούρνο μόλις πάρουν χρώμα και μην τα  αφήσεις να παραψηθούν, γιατί μετά δε θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
  • θα σιροπιάσεις με ζεστό σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα .
  • θα τα αφήσεις μέσα σε ένα ταψί με σιρόπι για μερικές ώρες ώστε να μελώσουν πιο πολύ.

*ΜΕΤΡΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΥΠΑ 

35 μικρά μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ 

1 κούπα λάδι μιση μιση με καλαμποκέλαιο 

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό

1/4 κούπα ζάχαρη 

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20ml κονιάκ 

1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι 

2 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού 

1 κουτ γλυκού σόδα που θα την διαλύσετε μέσα στο χυμό 

1 κουτ γλυκού γεμάτο κανέλα 

1/2 κουτ γλυκού γαρύφαλλο 

Για το σιρόπι 

1 κούπα μέλι 

1 κούπα ζάχαρη 

1 κούπα νερό 

1 ξυλάκι κανέλα 

φλούδα λεμόνι

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο ,το χυμό με την σόδα λιωμένη μέσα.

Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι εναλλάξ σιγά – σιγά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα, διότι θα φουσκώνουν. Με μια σχάρα ή με ένα μαχαίρι χαράζουμε το σχήμα από πάνω.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί να βράσουν για 5-7 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει το βράσιμο. Αφού βγούν από τον φούρνο, αφήνουμε ελάχιστα να σταθούν και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι ζεστά μελομακάρονα για 1 λεπτό.

Αν θέλουμε να βγούν πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε σε ένα ταψί με σιρόπι για μερικές ώρες.

Ρίχνουμε καρύδι τριμμένο!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

 

*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 21ης-12-2ο23 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” στη στήλη “Στην Κουζίνα με την Ελενα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!