Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινά το καρναβάλι στην Κέρκυρα – Πότε τα… Πετεγολέτσα

Σειρά καρναβαλικών εκδηλώσεων  θα πραγματοποιηθούν στην Κέρκυρα κατά την περίοδο της Αποκριάς ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς σε αυτή την περίοδο, ο Δήμος προσκαλεί συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 Φεβρουαρίου ενώ τα παραδοσιακά Πετεγολέτσα που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, στην Πλακάδα τ’ Αγιού.

Ωστόσο, πολλές εκδηλώσεις αναμένονται και στα χωριά του νησιού, αφού πολλά εξ αυτών έχουν παράδοση στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες και αναμένονται να ανακοινωθούν.

 

Τι είναι τα … πετεγολέτσα

Τα Πετεγολέτσα είναι πλέον εδώ και πολλά χρόνια ένα βασικό στοιχείο του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού.  Τα Πετεγολέτσα είναι ένα θεατρικό είδος δρόμου που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Commedia dell’ Arte. Επρόκειτο για ένα είδος  λαϊκής ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας που άκμασε κατά τον 16ο με 18ο αιώνα. Τα Πετεγολέτσα ως θεατρικό είδος καλλιεργήθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Θεόδωρο Ζαμάνη. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τα Πετεγολέτσα της πόλης παίζονταν στην κεντρική αγορά της Πίνιας ενώ τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα ή όπως αποκαλείται από τους ντόπιους «Πλακάδα τ’ Αγιού». 

Τα κείμενα είναι γραμμένα σε σατυρικά δεκαπεντασύλλαβα στην κερκυραϊκή διάλεκτο της πόλης.  Μεγάλο μέρος της παράστασης καλύπτει η πρόζα δηλαδή τα διάφορα σκετς που γίνονται από ηθοποιούς στα παράθυρα των σπιτιών. Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν διάφορες νοικοκυρές που βγαίνουν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους για να κουτσομπολεύουν. Οι ιστορίες που «αφηγούνται» είναι ιδιαίτερα ξεκαρδιστικές και έχουν να κάνουν με γνωστά της τοπικής κοινωνίας αλλά απλούς ανθρώπους.  Το πρόγραμμα συντονίζεται με ηθοποιούς τραγουδιστές και διανθίζεται με τραγούδια σατυρικά ντόπιας δημιουργίας που στο στόχαστρο τους μπαίνουν πολλές φορές πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και της τοπικής. Κερκυραϊκό τόνο δίνουν στο πρόγραμμα και οι επτανησιακές καντάδες. Την ίδια περίοδο και στα χωριά της Κέρκυρας βγαίνουν οι ερασιτέχνες στα παράθυρα με κείμενα που έχουν γράψει Πολιτιστικοί Σύλλογοι και θίγουν σαρκαστικά θέματα των χωριών τους. Τα Κατωμερίτικα πετεγολέτσα, τα Θιναλιώτικα, των Πάγων, της Περίθειας είναι μερικά που λαμβάνουν χώρα και κλέβουν τις εντυπώσεις στα περίχωρα της Κέρκυρας.

 

Πηγές: kerkyrasimera, maskarata.wordpress.com, Wikipedia,  greece.terrabook.com, apokries.ert.gr, corfuland

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!