Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Στο καρνάγιο παραμένει το καΐκι του Βίδο – Η οργανωμένη εκδρομή συλλόγων την Κυριακή – Η εγκατάλειψη της νησίδας σε πρώτο πλάνο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

Παρά τη δήλωση του υπεύθυνου του Βίδο Β. Μελίδη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, ότι το καΐκι που θα εκτελεί τα δρομολόγια για τη νησίδα θα «έπεφτε» στη θάλασσα τη Δευτέρα 5/6, κάτι τέτοιο, έως το πρωί της Παρασκευής, δεν συνέβη, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βίδο» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι του νησιού.

 

Γ. Κούρκουλος: Η εξόρμηση εχει σκοπό να οδηγήσει τον κόσμο στο Βίδο

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων και πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βίδο», Γιάννης Κούρκουλος, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία του Βίδο, στη διαχείρισή του και στον αγώνα να παραμείνει στο Δήμο, αναφέρθηκε στην προσεχή ημερήσια εκδρομή που διοργανώνουν σύλλογοι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου στον οποίον προεδρεύει. Συγκεκριμένα ανέφερε «Κάνουμε μια προσπάθεια που να αφορά στην αποκατάσταση των πραγμάτων, του φυσικού περιβάλλοντος και να απαντά στο πως θα μπορέσει ο κόσμος να πηγαίνει εκεί. Πως θα παροτρυνθεί να μεταβεί στο Βίδο. Θέλουμε μια προσπάθεια και μια εξόρμηση που να οδηγεί τον κόσμο στο Βίδο. Θα ζητήσουμε τη συμβουλή και τη βοήθεια του Δήμου. Εμείς εκφράζουμε τις απόψεις της κοινωνίας. Αυτή η συνάντησή μας έχει την έννοια ότι εμείς θα πάμε την Κυριακή και θα κάνουμε διάφορες δράσεις.

 

 

Τα βασικά ζητήματα

Τα ζητήματα που τέθηκαν ως πρωταρχικά, είναι η σύνδεση του Βίδο με το λιμάνι της Κέρκυρας, η λειτουργία των κατασκηνώσεων, η λειτουργία του αναψυκτήριου προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών της νησίδας και φυσικά, οι εγκαταστάσεις και οι κτιριακές υποδομές.

Σύμφωνα με τον κ. Ραιδεστινό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί διαπίστωσε:

1.Το καΐκι του δήμου είναι ακόμα στο καρνάγιο

  1. Ιδιωτικό καΐκι μόνο κάνει τη μεταφορά στο Βίδο, με τα ναύλα να φτάνουν τα 5€. Το πρώτο δρομολόγιο ξεκινά στις 10:45 και η τελευταία επιστροφή είναι στις 17:00, με αποτέλεσμα το νησί να παραμένει άδειο.
  2. Οι τουαλέτες είναι κλειδωμένες και όλες οι βρύσες και τα ντους δεν παρέχουν νερό
  3. Το εστιατόριο και το αναψυκτήριο που έχει μισθώσει το ΙΚΟΣ είναι εκτός λειτουργίας, παρά τα όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό με το δήμο, ότι θα πρέπει να λειτουργεί από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου
  4. Οι κατασκηνώσεις είναι γεμάτες μπάζα και σκουπίδια. Ανοιχτές οι πόρτες της εκκλησίας, των τουαλετών που “τελειώνουν” εδώ και 3 χρόνια, του “αρχηγείου” που μοιάζει λεηλατημένο, της κουζίνας που μοιάζει βομβαρδισμένο τοπίο.
  5. Κρουνοί χωρίς νερό
  6. Σκουπίδια και εγκατάλειψη στις παραλίες.

 

Κ. Παυλίδης: Να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή

Για επικίνδυνη δημοτική αρχή έκανε λόγο, εκτός από τον κ. Ραιδεστινό και ο Γ.Γ. του Συλλόγου «Φίλοι του Βίδο» Κωστής Παυλίδης. Όπως ανέφερε, ο σκοπός του συλλόγου είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του νησιού, να συνεχίσει το Βίδο να είναι η πτυχή της πόλης με ελεύθερη και απρόσκοπτη η πρόσβαση για όλους, η προστασία, η ασφάλεια κι η καθαριότητα του νησιού κύριος στόχος και να γίνει πάλι χώρος αναψυχής και κατασκηνώσεων. Στη συνέχεια, τόνισε τα εξής: «Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του τα τελευταία χρόνια, η κατάργηση των κατασκηνώσεων, ο αποκλεισμός του νησιού, ο έμμεσος αποκλεισμός των Κερκυραίων από το νησί σε μια λογική «privet island», προκαλεί ανησυχία. Ο Σύλλογος έχει συναντηθεί κατά καιρούς από τους αρμόδιους, αποσπώντας υποσχέσεις. Ζητάμε Δήμος και Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύσουν το Βίδο. Θεωρούμε ότι εσκεμμένα υπάρχει απαξίωση του νησιού κι μια προσπάθεια ιδιοποίησής του από τους διαχειριστές του εστιατορίου. Την Κυριακή θα προσπαθήσουμε να ξανά πιάσουμε το νήμα από την αρχή ώστε να ξανά γίνει επισκέψιμο το Βίδο»

Σύλλογος μόνιμων Κατοίκων π.πόλης: Το Βίδο είναι μέρος του στενού πυρήνα της π. πόλης 

Ο Σύλλογος μονίμων κατοίκων παλιάς πόλης συμμετέχει στην προσεχή δράση. Αφενός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου, σκοπεύουν να το επισκεφτούν ώστε να γνωρίσουν τα μέλη του το νησί, να τονωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου και να συμβάλλει στον καθάρσιο και ευπρεπισμό του.

«Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των ενεργειών που γίνονται στο Βίδο ανήκουν σε εθελοντές καθώς η συμβολή του δήμου είναι ελάχιστη και ανεπαρκής. Το Βίδο είναι μέρος του στενού πυρήνας παλιάς πόλης».

 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος: Θα αναλάβουμε τον καθαρισμό

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας στηρίζει τη δράση της Κυριακής που αφορά στην ολοήμερη επίσκεψη στο Βίδο. «Έχουμε αναλάβει τη δράση καθαρισμού των ακτών στο νησί αλλά και διαχείριση απορριμμάτων που θα προκύψουν από τους συμμετέχοντες. Με αυτές τις δράσεις θα φροντίσουμε όχι μόνο  να μην επιβαρύνουμε το νησί με απορρίμματα αλλά να το αφήσουμε και καθαρότερο απο ό,τι θα το βρούμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου.

 

 

 

Να σημειωθεί πως οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που συμμετέχουν είναι οι εξής:

  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
  • Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Νatura 2000 Nότιας Κέρκυρας
  • Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης Δασιάς

Το καΐκι “Αίολος” την Κυριακή αναχωρεί στις 12:30 από το λιμάνι

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!