Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Συμβουλές Σωστής Διατροφής για της Γιορτές, τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς!

Αν και φέτος οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που είχαμε συνηθίσει, λόγο της πανδημίας του νέου ιού, δεν θα λείπουν από τα σπίτια μας τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, το αλκοόλ και η Βασιλόπιτα.

Συχνά κατά τις εορταστικές περιόδους οι άνθρωποι μπορούν να “σβήσουν” και να διαγράψουν τις καλές  και συνάμα

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

υγιεινές συνήθειες τους. Απολαύστε τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, αλλά μην το αφήσετε να τρέξει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου! Μερικές  εορταστικές  ημέρες δεν θα σας κάνουν κακό, αλλά μερικές εβδομάδες σίγουρα. Ακολουθούν συμβουλές Σωστής Διατροφής για της Γιορτές, τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς!

Μη μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βγείτε έξω, γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία και σε μεγάλες ποσότητες.

Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα φρούτο), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.

Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά γεύματα (4-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φθάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Αν και η πέτσα της γαλοπούλας είναι νόστιμη αποφύγετέ την καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.

Την ώρα του δείπνου γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα καθώς θα μείνει λιγότερος χώρος για τροφές με πολλά λιπαρά.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ:

  • 1 ποτήρι σαμπάνια – 170 θερμίδες
  • 1 ποτήρι τζιν και τόνικ – 165 θερμίδες
  • 1 ποτήρι κρασί – 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες
  • Επίσης να θυμάστε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς και αναψυκτικά, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου διαίτης ή τόνικ για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Ακόμα μην ξεχνάτε να πίνετε και αρκετό νερό! (6-8 ποτήρια την ημέρα)

Μην τρώτε μπροστά στον μπουφέ γιατί δε θα καταλάβετε πόσο τρώτε. Καλύτερα, γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη.

Και όσο για το επιδόρπιο……αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή ακόμα και μια δίπλα ή ακόμα φρουτοσαλάτα ή πάστα με φρούτα.

Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθημερινής φυσικής δραστηριότητας! Μην ξεχνάτε πως εκτός από τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, η άσκηση ανεβάζει τη διάθεση. Εάν δεν επιδίδεστε σε κάποιο σπορ μπορείτε να χορέψετε, να κάνετε τις εορταστικές σας αγορές περπατώντας, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ στο σπίτι, στην εργασία και τα πολυκαταστήματα, αλλά και να περιπλανηθείτε στους στολισμένους δρόμους της πόλης!

Ενώ είναι αρκετά δύσκολο να προσέξει κανείς τη διατροφή του τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τις υπόλοιπες ημέρες είναι πιο εύκολο να τηρήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε λοιπόν τα όσπρια, τα λαδερά και άλλα γεύματα που απαρτίζονται από μη ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Το 2021 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε! Καλή Χρονιά!!!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!