Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Συμμετοχή και της Κερκυραίας Σπυριδούλας Κουρτέση στον Εθνικό Ύμνος στη νοηματική

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Αποτελείται από 158 στροφές ή 632 στίχους.

Το 1828 μελοποιήθηκε για 1η φορά από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, στην σημερινή του μορφή ήρθε μετά την 5η μελοποίηση του το 1861, αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών.

Μετά από 156 χρόνια, μία ευχάριστη πρωτοβουλία έλαβε ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, καθώς δημιούργησε video στο οποίο αποδίδεται από δύο παιδιά ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας αποδίδεται στη νοηματική γλώσσα, κάνοντας το εγχείρημα ακόμη πιο σπουδαίο και σημαντικό.

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου video συστάθηκε 18μελής επιτροπή αποτελούμενη από γλωσσολόγους, φιλολόγους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι κωφοί και οι ίδιοι.

Ο λόγος για τον οποίο συστάθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή έγκειται στο γεγονός ότι ο Εθνικός Ύμνος είναι ένα λογοτεχνικό έργο, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής μία κοινή μετάφραση.

Στο βίντεο αυτό πήρε μέρος ως Διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας η Κερκυραία Σπυριδούλα Κουρτέση.

Πηγή: Village Petriti

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!