Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: “Το success story της φετινής τουριστικής περιόδου ”έφαγε γρήγορα τα ψωμιά του”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

«Το success story της φετινής τουριστικής περιόδου ”έφαγε γρήγορα τα ψωμιά του”, παρά την ειδυλλιακή εικόνα που πλασάρεται από την κυβέρνηση στα Μ.Μ.Ε. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας ζουν στο πετσί τους τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης καθώς και την έλλειψη της ουσιαστικής και έγκαιρης διαχείρισης της από την κυβέρνηση.

Η πολιτική της υγειονομικής διαχείρισης στον τομέα της κρουαζιέρας με τους κλειστούς, περιορισμένους και κατευθυνόμενους προορισμούς στο νησί μας δίνει την χαριστική βολή στον εμπορικό κόσμο, ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας.

Παράλληλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης του ανοίγματος της οικονομίας δεν έχουν δοθεί ακόμα στα μισά σχεδόν της σεζόν και δυστυχώς εξαιρούν προκλητικά την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που τα έχουν ανάγκη.

Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ακόμα και με τα επιπλέον 16 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν -30 εκατ. συνολικά – θα επιδοτηθεί μόλις 1 στους 4 εμπόρους ( Β’ κατηγορία-ποσοστό ένταξης27% ), ενώ στον τουρισμό-εστίαση μόλις 1 στους 3 επαγγελματίες ( Γ’ κατηγορία- ποσοστό ένταξης 36%). Τα προγράμματα εγγυοδοσίας κατευθύνθηκαν στα ”μεγάλα αιτήματα” άνω των 300.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επέλεξε στο πρόγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού να βάλει την σκανδαλώδη προϋπόθεση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων για το 2019 με 300 ένσημα, αποκλείοντας ουσιαστικά την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων που λειτουργούν σε οικογενειακή βάση και με 1 ή 2 θέσεις εργασίας εποχικού χαρακτήρα κάποιων μηνών. Η μόνη ουσιαστική ανάσα ζωής υπήρξε η επιστρεπτέα προκαταβολή, που όμως αύξησε δραματικά το δανειακό φορτίο των επιχειρήσεων – σε αντίθεση με τις ενισχύσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μη επιστρεπτέο χαρακτήρα – και ο λογαριασμός για την επιστροφής της βρίσκεται καθ’ οδόν. Για άλλη μια τουριστική περίοδο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό και εμπορικό κλάδο θα αφεθούν στην τύχη τους, θα πληρώνουν υποχρεώσεις και λειτουργικά έξοδα 30 μηνών μέχρι την έναρξη της σεζόν του 2022 με τα πενιχρά έσοδα 2 προβληματικών καλοκαιριών, αθροιστικά 6-8 μηνών στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Απαιτείται μια πολιτική ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης της ρευστότητας, προστασίας της εργασίας, μετατροπή των επιστρεπτέων ενισχύσεων σε μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, μια μεσοσταθμική διαγραφή 40%-60% των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν την πανδημική περίοδο, ισχυρό πλαίσιο ρυθμίσεων των χρεών πολλών δόσεων. Έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας, μέτρα για την ενίσχυση προγραμμάτων εσωτερικού τουρισμού, όπως προτείναμε ήδη από πέρσι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι δεν θέλουν ευχές αλλά έμπρακτη βοήθεια στήριξης εν μέσω της πολύμηνης οικονομικής και επιδημιολογικής κρίσης. Στεκόμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των φορέων του Εμπορικού και Τουριστικού κλάδου».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!