Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Σωστή διατροφή για γονιμότητα

Η διατροφή είναι σημαντική για την γονιμότητα του ζευγαριού. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της γονιμότητας, στην πρόληψη των αποβολών και σε μια υγιή εγκυμοσύνη γενικότερα,

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

αφού μια σωστή διατροφή χτίζει ένα υγιές και γερό σώμα και σαφώς ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα.

Μάλιστα, παρότι ιστορικά η έρευνα εστιάζει στους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι η καλής ποιότητας διατροφή σχετίζεται και με την ποιότητα του σπέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να επηρεάσουν στα εξής σημεία:

  1. Να προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την σύνθεση, λειτουργικότητα και ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών (οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προγεστερόνη κ.α.).
  2. Να συμβάλλουν στην υγεία και την ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος.
  3. Να γεμίσουν τις αποθήκες βιταμινών και μετάλλων του γυναικείου σώματος ώστε να υποστηρίξει τις ανάγκες μιας τελειόμηνης κύησης.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Διατήρηση του βάρους σε φυσιο­λογικά επίπεδα. 

Οι παχύσαρκες γυ­ναίκες με αυξημένη εναπόθεση λίπους ειδικά στην κοιλιακή χώρα φαίνεται να έχουν μειω­μένες πιθανότητες σύλληψης, αφού η ωορρη­ξία επηρεάζεται. 

Στους άνδρες δε, μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι μειώνεται η κινητικότητα του σπέρματος. 

  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκες τροφές και όχι επεξεργασμένες. 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Αυξήστε την πρόσληψη τροφών πλού­σιων σε Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος) και ξηρούς καρπούς.
  • Η ποιότητα των υδατανθράκων επηρε­άζει τη γονιμότητα. Έρευνες έδειξαν ότι γυ­ναίκες που κατανάλωναν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί, εμ­φάνισαν προβλήματα ωορρηξίας και γονιμό­τητας.
  • Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πηγές πλούσιες σε φυτικές πρωτείνες (όπως  φασόλια ,φακές, ξηρούς καρπούς κτλ..) Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες που κατανάλωναν  καθημερινά 5% φυτικές πρωτείνες φάνηκε μείωση  σε προβλήματα υπογονιμότητας  κατα 50% .
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ, όπως για παράδειγμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

-Οι αντιο­ξειδωτικές ουσίες φαίνεται πως επηρεάζουν σημαντικά και την ανδρική γονιμότητα και συγκεκριμένα την κι­νητικότητα του σπέρματος.

Επομένως εστιάστε σε:

  • Βιταμίνες C και Ε: Στα εσπεριδοειδή και σε λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο, αντί­στοιχα. 
  • Φυλλικό οξύ και ψευδάργυρος: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οστρακοειδή.
  • Λυκοπένιο: Σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα και ειδικά στην μαγειρεμένη (σάλτσα), στο καρπούζι και στο γκρέιπφρουτ.
  • Αποφύγετε να τρώτε πολύ συχνά ψάρια με αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. 
  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτι­κές ίνες, διότι βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος. Μερικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι  τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
  • Μειώστε την κατανάλωση λίπους και κυ­ρίως τρανς λιπαρών , fast food, γλυκά, αναψυ­κτικά και προτιμήστε ακόρεστα και πολυακό­ρεστα λιπαρά, όπως αυτά του ελαιολάδου. 
  • Περιορίστε την καφεΐνη σε έως 3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα. 
  • Τέλος, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες των τροφών, όπως η βιταμίνη C και Ε, που βοη­θούν στη σύλληψη και την κινητικότητα του σπέρματος. 

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12- Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 8ης-8-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!