Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ταχέως προχωρά η μεταφορά των απορριμμάτων από τον Λίβα -Κ. Μοθωναίου: «Στο Ελεγκτικό η σύμβαση»

•Συνάντηση Μοθωναίου – Αρετάκη για σκουπίδια, Πολιτισμό και σχέδια πόλης
•Λύση δόθηκε και για τα ογκώδη σε συνεργασία με τον Δήμο

Σε δέκα μέρες υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η μεταφορά απορριμμάτων από τον Λίβα στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και σε παρακείμενο οικόπεδο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο χώρος και να ξεκινήσουν τα έργα για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» το μέλος του ΔΣ του νέου περιφερειακού διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου, απομένει η έγκριση της σύμβασης της Περιφέρειας Ι.Ν. και του ΦΟΔΣΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Υπάρξει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Έχει γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Ι.Ν. και τα χρήματα ήρθαν στο ταμείο της περιφέρειας. Έγινε αποδοχή των χρημάτων από την Οικονομική Επιτροπή, από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, επειδή όμως το πόσο είναι σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, έπρεπε να κατατεθεί – για μην υπάρχει πρόβλημα κανένα -η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τέλος εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, προκειμένου να πάμε εκ νέου σε διοικητικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων. Υπάρχει απόφαση του γενικού γραμματέα για τη μεταφορά των 10.000 τόνων απορριμμάτων της Ζακύνθου στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν σε διπλανό οικόπεδο, θα ξαναεπεξεργαστούν για μείνει το υπόλειμμα. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η μεταφορά το επόμενο δεκαήμερο, αν έχουμε και τον έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι υψηλό το ποσό και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που πρέπει, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή μετά του αναδόχου».

Τραγική η κατάσταση στον Λίβα
Η κ. Μοθωναίου τόνισε ότι στόχος του ΦΟΔΣΑ είναι να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στον Λίβα. «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι πολλά τα δέματα και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Με τη μεταφορά θα αποσυμφορηθεί ο χώρος, θα ελευθερωθεί ένα κομμάτι, έτσι ώστε η ανάδοχος εταιρεία να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου κυττάρου και ταυτόχρονα έχουμε ήδη ανοίξει συνεργασία με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ζάκυνθος για την κατασκευή και του δεύτερου κυττάρου».

Σοβαρές καταγγελίες από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.: «Αυτόκλητοι σωτήρες της νομιμότητας προσπαθούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις»

Αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. σχετικά με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία προσπαθούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην προκήρυξη κρίσιμων έργων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις διοικητικές αστοχίες που επικαλούνται, η κ. Μοθωναίου σχολίασε: «Όσον αφορά την Κεφαλονιά, ενημερώσαμε την ΠΕΔΙΝ για όλη τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαδικασία. Οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά και στις 20 του μήνα, η επιτροπή που παρακολουθούσε το έργο, άνοιξε τις προσφορές. Τρεις εταιρίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Θα συνεχιστεί η αξιολόγηση ώστε να φτιαχτεί το πρακτικό, να δούμε ποιοι καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να συνεχίσουμε στο άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών. Άρα το έργο της Κεφαλονιάς προχωράει κανονικά. Τέλος καλό όλα καλά».

Για τη συγκρότηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ
Όσον αφορά τη συγκρότηση του νέου ΦΟΔΣΑ, τη συνεργασία των δήμων με την Περιφέρεια Ι.Ν. και τους επόμενους στόχους του φορέα, η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Ήταν κυβερνητική απόφαση να λυθούν τα προβλήματα με τη διαχείριση των σκουπιδιών σε όλο το Ιόνιο. Δεν έμεινε έξω κανένας βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ συμμετέχει και ο α’ και β΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί συνυπάρχουν να λειτουργούν, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουμε στους χώρους εναπόθεσης. Είμαστε σε στενή συνεργασία και επαφή με τους εκπροσώπους των δήμων για να λυθούν τα προβλήματα και να μην υπάρχει κανένα απολύτως θέμα στη διαχείριση. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη λύση του προβλήματος αυτού και γι’ αυτό υπάρχουν και αυτές οι χρηματοδοτήσεις. Δύο εκατομμύρια ευρώ για να λυθούν τα προβλήματα της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στους χώρους εναπόθεσης από τον «Ιανό» και μία ακόμα έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 900.000 για τη μεταφορά των δεμάτων της Λευκίμμης. Αυτά τα χρήματα υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να καταβληθούν από τους δήμους, παρόλα αυτά τα βάζει το κράτος για να μην χρεωθούν περισσότερο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Συνάντηση με τον Δήμαρχο
Χθες το μεσημέρι, η κ. Μοθωναίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη και στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων, ο πολιτισμός και τα έργα στον Λόφο του Στράνη και τα σχέδια πόλης (Τσιλιβί, Μπόχαλη και Ντουρέικα).

Λύση για τα ογκώδη
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μοθωναίου, λύση βρέθηκε και στο πρόβλημα που βασανίζει κάθε χρόνο τους συμπολίτες μας και δεν είναι άλλο από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των ογκωδών. Όπως είπε σε συνεργασία με την εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» βρέθηκε μηχάνημα που σπάει τα ογκώδη, καθώς και χώρος εναπόθεσης και έτσι φέτος, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Δ. Τουρκάκη για τη συνεργασία.

 

Πηγή: imerazante.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!