Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τα έθιμα των ημερών

Την Παρασκευή 19 Απριλίου ξεκινούν φέτος οι εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις 19:30 στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.
Το Σάββατο του Λαζάρου το πρωΐ στις 11:30, από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης». Το βράδυ στις 20:30 η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας θα πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας την καθιερωμένη συναυλία της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη της πασχαλινής περιόδου.
Την Κυριακή των Βαϊων, ή “Βαγιώνε” όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι στις 11:00 το πρωί, γίνεται η περιφορά του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία αυτή γίνεται προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα που το 1629 απάλλαξε τους Κερκυραίους από τη θανατηφόρα επιδημία της πανώλης.
Το μεσημέρι σερβίρεται το παραδοσιακό φαγητό στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά και το βράδυ στις 20:30 γίνεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, η καθιερωμένη θρησκευτική συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» σε συνεργασία με την Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κέρκυρας με έργα Bach, Wagner κ.ά.
Την ίδια ώρα, στις 20:30 στο Περιστύλιο των Ανακτόρων θα πραγματοποιηθεί συναυλία που διοργανώνει το μουσείο Ασιατικής Τέχνης και το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής και Πολιτισμού Χορωδίας Κέρκυρας με έργα θρησκευτικής μουσικής.
Τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι ετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες τακτοποιώντας τα ψώνια τους. Είναι ιδανική μέρα να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης όπου είναι πολύ πιθανό να ακούσετε τις μελωδίες κάποιας από τις μπάντες που προβάρει τα κομμάτια της. Το βράδυ τα φανάρια στο φημισμένο Λιστόν αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, ανάβουν με μωβ χρώμα, σε ένδειξη πένθους, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό.
Στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» με πένθιμα εμβατήρια των Σπύρου Μαυρόπουλου, Σπύρου Σαμάρα, Χοακίν Ροντρίγκο, Μάνου Χατζηδάκι και μία σύγχρονη λειτουργία του Καρλ Τζένκινς. Παράλληλα, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), συναυλία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών με θρησκευτική μουσική.
Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και μετά τη λειτουργία, στις 21:30 στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου διοργανώνεται Ποιητική – Μουσική βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση” από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.
Τη Μεγάλη Τετάρτη από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για το Μυστήριο του Ευχέλαιου. Στις 19:00 στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου ενώ στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», με τη Μικτή Χορωδία Νίκος Αστρινίδης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια συναυλία θρησκευτικής μουσικής.
Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 20:00 στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo, στην τελετή του Νιπτήρα, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών κ. Ιωάννης Σπιτέρης, πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών και 12 κεριά σβήνουν διαδοχικά κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα από τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας. (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας – Παναχράντου Μυστηρίου). Αυτή τη μέρα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Κερκυραίοι βάφουν τα κόκκινα αυγά τους. Επίσης το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, μπορείτε να σταθείτε κάτω από τα παράθυρα της Παλιάς Φιλαρμονικής, όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, για να ακούσετε την πρόβα generale των κομματιών.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκδηλώσεις κορυφώνονται. Στις 11:30 σε όλους τους ναούς γίνεται η Τελετή της Αποκαθήλωσης, δηλαδή της καθόδου του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό και της περιφοράς του μέσα στον ναό.
Η περιφορά των Επιταφίων ξεκινά από το μεσημέρι με συγκεκριμένη σειρά.
Στις 12:30 θα ξεκινήσουν οι πρώτοι Επιτάφιοι, του I.N. Aγίας Ειρήνης (Γενικό νομαρχιακό Νοσοκομείο) και Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστ. διεύθυνση παλαιό Νοσοκομείο) και στις 14:00 βγαίνει ο Επιτάφιος του ναού της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου Φρουρίου, μαζί με τον Επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο. Στις 15:30 βγαίνει ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου των Λουτρών και στις 16:00 του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης. Ακολουθούν οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών της πόλης που συνοδεύονται από σχολεία, προσκόπους, χορωδίες και κοριτσάκια που κρατούν καλάθια με λουλούδια. Όλοι όμως περιμένουν την τελευταία και πιο μεγαλοπρεπή περιφορά, αυτή του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης στις 22:00. Τον ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης και πλήθος κόσμου που κρατά αναμμένα κεριά (τόρτσες), oι χορωδίες των Ιερών Ναών και της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία ψάλλοντας τα «Εγκώμια», ενώ οι Φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Ακολουθώντας την παράδοση, η “Παλαιά” Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η “Μάντζαρος” (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η “Καποδίστριας” την «Sventura» του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Το Μεγάλο Σάββατο το νησί και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν τη μαγεία των ημερών, ξυπνούν από τα χαράματα. Στις 6:00 το πρωί στον Ι.Ν. Υπεραγίας Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), οι πιστοί αναπαριστούν το σεισμό που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο και στις 9:00 γίνεται λιτάνευση του Ιερού Λείψανου του Αγίου Σπυρίδωνα μαζί με περιφορά του επιταφίου του Ναού Του σε ανάμνηση της απαλλαγής της Κέρκυρας από το λιμό που έγινε πιθανόν το 1553. Eίναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι Φιλαρμονικές του νησιού με τις μελωδίες τους. H Παλαιά παίζει το πένθιμο εμβατήριο του ιταλού συνθέτη Franco Faccio από την όπερα “Amleto”, η Φιλαρμονική “Μάντζαρος” το “Calde Lacrimae”(Καυτά Δάκρυα) του C. De Michelis και η Φιλαρμονική “Καποδίστριας” διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την “Ηρωική Συμφωνία” του Beethoven. Μετά την περιφορά του, το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Στις 11:00 την ώρα που ο Μητροπολίτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης αναγγέλλουν την πρώτη Ανάσταση και το νησί “σείεται”. Οι Κερκυραίοι πετούν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια στην πλατεία, τους λεγόμενους μπότηδες, πήλινες κανάτες με νερό, έθιμο που λέγεται πως προήλθε από τους Ενετούς, ξορκίζει το κακό και καλοσορίζει την Άνοιξη ή ότι οφείλετε σε ένα χωρίο του Ευαγγελίου που λέει «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως». Αμέσως μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια στα καντούνια της πόλης, ενώ 11:01 στην Πίνια, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το έθιμο της μαστέλας που οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.): Την ώρα που ακούγονται οι καμπάνες της Ανάστασης, πιστοί βουτούν σε ένα στολισμένο βαρέλι γεμάτο με νερό και κέρματα που έχουν ρίξει οι περαστικοί, κάνοντας μια ευχή, τις προηγούμενες ημέρες. Όποιος προλάβει να μπει στη “Μαστέλα” πρώτος παίρνει τα “τυχερά” κέρματα.
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!