Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων που ωφελούν την υγεία μας

Τα Χριστούγεννα σχετίζονται με αρώματα και γεύσεις που εκφράζουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, τα μαγειρέματα, τα κεράσματα, τις λιχουδιές, τα ήθη και τα έθιμα.

Όσο και αν διαφέρουν ανάλογα με τον πολιτισμό, οι γλυκιές νότες από μπαχάρια, καρυκεύματα και βότανα, συνθέτουν τις Χριστουγεννιάτικες γεύσεις όλου του κόσμου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Αλήθεια.. τι γεύση θα είχαν τα Χριστούγεννα, χωρίς κανέλα και μοσχοκάρυδο;

Η παραδοσιακή μυρωδιά των Χριστουγέννων έρχεται από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα κέικ, τα ψητά μήλα με κανέλα, τα μοσχοκάρφια που στολίζουν τα πορτοκάλια, το ζεστό αρωματικό κρασί, το τσάι, τα αφεψήματα και τα ψητά κρεατικά στο φούρνο αρωματισμένα με δεντρολίβανο.

Παρακάτω θα δούμε τα τυπικά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά που εκτός από υπέροχη  γεύση έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας:

 -Η κανέλα , μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης βοηθάει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία του πεπτικού συστήματος, ενώ φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιιικές ιδιότητες.

Η κιναμαλδεΰδη, ένα από τα βασικά δραστικά συστατικά της κανέλας ενδέχεται να καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

-Το μοσχοκάρυδο εκτός από την υπέροχη γεύση του, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αφροδισιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το μοσχοκάρυδο επιβραδύνει τη νοητική έκπτωση σε άτομα με Αλτσχάιμερ και επιταχύνει την ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό.

-Το τζίντζερ είναι γνωστό ως πεπτικό τονωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του στομάχου και στην ελαχιστοποίηση της ναυτίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στομαχικών κραμπών, της ζάλης, του πόνου της οστεοαρθρίτιδας και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

-Το γαρύφαλλο, με αντιγηραντικές ιδιότητες, εκτός του ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Τα κύρια συστατικά του, όπως η ευγενόλη, η καρβακρόλη, η θυμόλη και η κιναμαλδεΰδη έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της πέψης, τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για πονοκεφάλους, βήχα, ναυτία και υπέρταση.

-Ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις αντιιικές του ιδιότητες και αποτελεί μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών.

-Η βανίλια, μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση και την ηρεμία του νευρικού συστήματος, με το γλυκό της άρωμα που μας γεμίζει με συναισθήματα ασφάλειας και χαλάρωσης. Θεωρείται ότι μειώνει τον φόβο, το άγχος και την κόπωση, και είναι αφροδισιακή ιδιαίτερα για το ανδρικό φύλο. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε υγρό εκχύλισμα βανίλιας ή ολόκληρους λοβούς βανίλιας αποξηραμένους. Η λευκή σκόνη με άρωμα βανίλιας (βανιλίνη), που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι ένα χημικό παρασκεύασμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη φυσική βανίλια.

-Το δεντρολίβανο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητησιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα το χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.

Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του.

Σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Τέλος, περιέχει ένα οξύ (καρνοσικό οξύ) που σχετίζεται με την προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

-Το φασκόμηλο, μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη, 

και μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του σώματος, στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση της κατάθλιψης και του άγχους. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

-Το κάρδαμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και γι’ αυτό θεωρείται ότι προλαμβάνει από πολλές ασθένειες. Είναι διουρητικό, έχει αντισηπτικές και αφροδισιακές ιδιότητες και φαίνεται πως μειώνει τον πόνο στους ρευματισμούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση μπαχαρικών πέραν των συνιστώμενων δόσεων σε μια συνταγή μαγειρικής, δεδομένου ότι η υπερβολική δόση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες δράσεις, π.χ. πεπτικές ενοχλήσεις ή ακόμη και τοξική δράση, μιας και ορισμένα μπαχαρικά, είναι τοξικά σε μεγάλες δόσεις. 

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12  -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 14ης-12-2ο23 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!