Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τα τυχερά παιχνίδια των εορτών του 15μέρου στην Κέρκυρα

Γράφει ο Γιάννης Καλαϊτζόγλου
 
Θα αρχίσω με το κλασικό Ταψήλου σε μια πλήρη ανάλυση …
Καταρχήν ήταν ανδρικό παιχνίδι .Παιζόταν πάντα στην ύπαιθρο και σε απόκρυφα μέρη γιατί και την πρωτοχρονιά ακόμα, ήταν απαγορευμένο (με κάποια ανοχή της αστυνομίας και με τη χρήση τσιλιαδόρων ) . Αποκορύφωμα του ήταν την πρωτοχρονιά.
Η ονομασία του στην Κέρκυρα ήταν Ταψήλου όμως καμιά φορά ,σπάνια όμως το έλεγαν και « κορώνα γράμματα «…. ή « σταυροί μάρκοι » Παιζόταν με δύο κέρματα τα οποία πάντα έχουν δυο όψεις
Οι παίχτες έκαναν ένα μεγάλο κύκλο και στεκόταν όρθιοι
Βάζανε δυο κέρματα (πεντάρες παλιές συνήθως). Τοποθετημένα στα δυο δάκτυλα (όπως βλέπουμε στην φωτογραφία).
Ξεκινούσε ένας που λεγόταν η μάνα και περίμενε μέχρι οι άλλοι να βάλουν μπροστά τους και στο χώμα τα χρήματα που θέλουν να παίξουν.
Έτσι άρχιζε το παιχνίδι . Η μανά τοποθετούσε τα δυο κέρματα στα δάκτυλα με αντίθετες όψεις. Η μια όψη έδειχνε την εικόνα (κορώνα την λυγάνε γιατί πάντα τότε τα κέρματα είχαν από τη μια όψη κάποιο βασιλιά με τη κορώνα του ) και η όψη του άλλου κέρματος έδειχνε τα γράμματα που έχει το κέρμα, Άπλωνε μπροστά του το χέρι με τα κέρματα επάνω και ‘έσπερνε μια στάση ισορροπείς .Μετά έσκυβε λίγο και καμπουριαστά ολόκληρο το σώμα του για να πάρει φόρα και σηκωνόταν απότομα και με δύναμη πετώντας τα κέρματα ψηλά τινάζοντας με τρόπο τα δυο δάκτυλα ώστε τα κέρματα να περιστρέφονται στον αέρα και να πέφτουν κάτω στην μέση του κύκλου (εδώ το παιχνίδι ήθελε τη μανά να είναι μάστορας στο πέταγμα)
Αν τα κέρματα έπεφταν κάτω με τις όψεις διαφορετικές τα ξαναπετούσε Αν τα κέρματα έπεφταν κάτω με την ιδία όψη κορώνα ,τότε η μάννα μάζευε όλα τα λεφτά που είχαν βάλει όλοι οι άλλοι κάτω στο χώμα .και ξανάπαιζε πάλι από τη αρχή….. Αν τα κέρματα έπεφταν κάτω με τη ιδία όφη γράμματα ,τότε η μανά πλήρωνε όλους ανάλογα με το ποσό που είχε βάλει ο καθένας κάτω .Όταν έχανε η μανά τον αντικαθιστούσε η νέα μάνα ο αμέσως επόμενος που καθόταν στον κύκλο και στα δεξιό της μάνας ….και ούτω καθεξής
Πολλές φορές κάποιοι συνήθιζαν να παίζουν ανά δύο μεταξύ τους από τη πάντα και πίσω από τον κύκλο και ποντάρανε ανάλογα .
Πολλές φορές το παιχνίδι παιζόταν με μικρά ποσά χρημάτων Τις περισσότερες όμως φορές παιζόταν με ΜΕΓΑΛΑ ποσά που άλλαζαν πολύ γρήγορα χέρια .
Για όσους γνωρίζουν το χωριό μου τον Ποταμό , τα μεγάλα στέκια ήταν στο προαύλιο του παλιού σχολίου κοντά το νεκροταφείο και το άλλο ήταν στη πίσω πλευρά του Μοσκοκάντουνου στον υποσταθμό της ΔΕΗ Συνήθως παιζόταν και στις περιοχές Μαντούκι-Γαρίτσα –Κουλίνες -Κάστρο κλπ κλπ σ’ όλες τις μυστικές αλάνες της χώρας
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!