Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τελικά τι μας παχαίνει; Ορθή επανάληψη…

Πόσες φορές έχετε πει ή έχετε ακούσει κάποιον κανόνα διατροφής και μετά από καιρό καταλάβατε πως αποτελεί έναν ακόμη διατροφικό μύθο; Πολλοί από εσάς, μάλιστα, ίσως έχετε ακολουθήσει κάποιους από αυτούς αποσκοπώντας στην απώλεια βάρους.

Άραγε, πόσο δυσκολευτήκατε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, τελικά;

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

Σε αυτό το άρθρο θέλησα να ασχοληθώ με τις διάφορες αντιλήψεις που υπάρχουν  στο θέμα της διατροφής και συχνά αποθαρρύνουν ή σαμποτάρουν την προσπάθεια απώλειας βάρους ή διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους. Ας δούμε τα πιο κοινά από αυτά:

  1. Κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας μια σοκολάτα, αλλά κανείς δεν αδυνάτισε τρώγοντας ένα μήλο. Η αλήθεια είναι πως σε όλους αρέσει η σοκολάτα, αφού αποτελεί το γλυκό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Όμως, η συχνότητα και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε είναι αυτά που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μερικά κομμάτια σοκολάτας μέσα στην εβδομάδα δεν είναι ικανά να τροποποιήσουν το βάρος μας. Όμως, η πρόοδος σημειώνεται όταν υπάρχει συνέπεια στη διατροφή και η συνέπεια καθορίζεται μέσα από συγκεκριμένες συνήθειες. Προσπαθήστε, λοιπόν, αν τρώτε 3 γλυκά μέσα στην εβδομάδα να τα μειώσετε σε 2 και στη συνέχεια (π.χ. μετά από 2 εβδομάδες) να το κάνετε ένα. Η ομαλή μετάβαση θα σας δώσει χρόνο να συνηθίσετε τις καινούργιες αλλαγές.
  2. «Ξέφυγα από το πρόγραμμα διατροφής, από Δευτέρα πάλι». Η σωστή φράση είναι «Ξέφυγα από το πρόγραμμα διατροφής αλλά θα επανέλθω το συντομότερο». Η σκέψη «άσπρο-μαύρο» συνήθως φέρνει αρνητικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Σκεφτείτε πως ακόμα και μια ολόκληρη μέρα να «χαλάσετε» το πρόγραμμά σας, δεν θα παρατηρήσετε αύξηση στο βάρος ή το λίπος σας αν οι υπόλοιπες ημέρες είναι ισορροπημένες διατροφικά.
  3. Η κατανάλωση ψωμιού είναι «κακή». Θα συμφωνήσω μόνο συμπληρώνοντας «όταν το ψωμί είναι το μόνο τρόφιμο που καταναλώνετε». Η αυξημένη κατανάλωση ψωμιού αλλά και γενικότερα των υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει το βάρος μας επηρεάζοντας το σάκχαρο αίματος και τα τριγκυκερίδιά μας. Όμως, όταν αυτό γίνεται με μέτρο, δηλαδή αν υπάρχει ως συνοδευτικό ενός γεύματος σε μερίδα που αντιστοιχεί στο βάρος σας, τότε σίγουρα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βάρος σας.
  4. «Οι ξηροί καρποί παχαίνουν». Η αλήθεια είναι πως οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών περιέχοντας και πρωτεΐνες. Η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση βάρους και λίπους στο σώμα μας, όμως οι μέτριες ποσότητες έχουν συσχετιστεί με την απώλεια βάρους. Μιας που οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικές πηγές «καλών» λιπαρών, θεωρούνται ως υπερτροφές – σύμμαχοι στον έλεγχο του βάρους και της προστασίας της καρδιάς.

Επομένως, πριν κάνετε βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου «Θα κάνω άσκηση κάθε μέρα» ή «Θα κόψω τελείως τους υδατάνθρακες», σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να τις πραγματοποιήσετε και γιατί δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Η κάθε αλλαγή στη ζωή μας, είτε αυτή έχει να κάνει με τη διατροφή είτε όχι καλό είναι να πραγματοποιείται προοδευτικά. Έτσι, θα προετοιμάζεστε καλύτερα μέρα με τη μέρα, θα βλέπετε τους κόπους και τις θυσίες σας καθημερινά και θα προσπαθείτε κάθε φορά και λίγο ακόμα, αποφεύγοντας τις «απότομες» μεταβολές. Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Μην ξεχνάτε πως ο νόμος της εξέλιξης στηρίζεται στο γεγονός ότι επιβιώνουν μόνο όσοι αλλάζουν. Καλή συνέχεια!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!