Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τιμή στους Χρ. Μούτσο & Γ. Καλαϊτζόγλου στην πίτα των “Ταμένων”

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε σήμερα στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου η κοπή της πρώτας βασιλόπιτα των Φίλων του Κερκυραϊκού Όμίλου ” Οι Ταμένοι “.

Συγκίνηση προκάλεσε η τιμητική βράβευση στον εκλιπόντα πρόεδρο του ομίλου Χριστόδουλο Μούτσο, αλλά και στο μέλος του ΔΣ Γ. Καλαϊτζόγλου για την προσφορά τους στον κερκυραϊκό πολιτισμό.
Παρόντες μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Κ.Κέρκυρας Μ. Υδραίου, οι αντιδήμαρχοι Ν. Καλόγερος, Π. Τζάννε, επικεφαλής παρατάξεων στο δημ. συμβούλιο κ.α.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΟΙ ΤΑΜΕΝΟΙ»

Ένα σύνολο μελών της κερκυραϊκής κοινωνίας που έχουν δώσει μια υπόσχεση, ένα τάμα, έναν όρκο προς τις Άγιες ημέρες , να συναντώνται κάθε Πάσχα πρωί για την παρακολούθηση των Αναστάσιμων Λιτανειών των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας .
Με την σύσταση του καταστατικού των Ταμένων , αποφασίστηκε το έθιμο της συνάντησης των Ταμένων να επεκταθεί και στις άλλες εκδηλώσεις (Λιτανείες -Παρελάσεις ) στο ίδιο πάντα χώρο .
Τόπος συνάντηση των , εδώ και 40 περίπου χρόνια, είναι η περιοχή του ιστορικού κέντρου του Λιστόν (τρίστρατο) . Ντόπιοι κερκυραίοι αλλά και ξενιτεμένοι συμπατριώτες που ζουν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ,πιστοί στο τάμα τους και τον όρκο τους ,όσο μακριά και να είναι, θα είναι πάντα πιστοί στο ραντεβού τους.
Σε πολλές περιπτώσεις συναντιόνται άνθρωποι που έχουν να βρεθούν πολλά χρόνια μεταξύ τους.
Τους Ταμένους διακρίνει η αλληλεγγύη, ή καλή, γνήσια και δυνατή φιλία και ακόμα η αγάπη, για την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας. .
Ο σκοπός τους είναι πολύπλευρος.. Είναι αυτοί που προσπαθούν πάντα να διατηρείται το ιδιαίτερο χρώμα σε όλες τις εκδηλώσεις και δεν επιτρέπουν ούτε στο χρόνο, ούτε στην σημερινή κοινωνική υποβάθμιση, να αλλοιωθεί ή να εξαφανιστεί αυτό που για τον καθένα απ αυτούς ,είναι ιερό, είναι ο τρόπος ζωής ,είναι η μεγάλη , αθάνατη και γνήσια κερκυραϊκή παράδοσή . Πάνω απ όλα μακριά από ενδεχόμενες αλλοιώσεις ή παρεμβάσεις ως προς την τήρηση των θρησκευτικών και κοινωνικών εθίμων με κίνδυνο να αλλοιωθεί και αυτή ακόμα την προέλευση των.
Πάνω σ αυτές τις συνιστώσες, ιδρύθηκε ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΝΩΝ , με πρωταρχικό σκοπό την συνέχιση και την διατήρηση της Ιδαίας , όπως την κληρονόμησαν από τους παλαιούς ταμένους του Κερκυραϊκού Πάσχα.
Μόλις τελειώσουν οι λιτανείες ,τα Χριστός Ανέστη, τα φιλιά, οι χειραψίες και τα αγκαλιάσματα, δεν σταματούν και διαδέχονται οι σχολιασμοί τα αστεία, τα πειράγματα, τα μώτα, οι κερκυραϊκές παρόλες και ακόμα οι αφηγήσεις από αναμνήσεις του παρελθόντας
Τα συναισθήματα λοιπόν των Ταμένων μας οδηγούν να καθορίσουμε την συνύπαρξη τους σαν μια Ιερή Ιδαία
Τέλος οι Κερκυραίοι Ταμένοι ,χαίρουν σεβασμού , εκτίμησης και μεγάλης αγάπης από ολόκληρη την Κέρκυρα .

(Του Γ. Καλαϊτζόγλου)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!