Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τι είναι η βαρηκοΐα και πως αντιμετωπίζεται;

Πολύ συχνά ακούμε τον όρο βαρηκοΐα. Πολλές φορές μας τρομάζει, ωστόσο είναι μια πάθηση που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε διαφορετική ένταση. Ουσιαστικά είναι η μείωση της ακοής, με τις σοβαρές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν ολική απώλεια αυτής, δηλαδή κώφωση. Συχνότερα η βαρηκοΐα εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες ηλικίες, ακόμα και από τη γέννηση.

Πώς καταλαβαίνω τη βαρηκοΐα;

Ένας άνθρωπος που πάσχει από βαρηκοΐα παρουσιάζει αρκετές ενδείξεις. Για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ακούσει τους συνομιλητές του, την τηλεόραση, ήχους γενικότερα, αλλά και να διακρίνει ξεκάθαρα τις λέξεις. Παρατηρείται πως οι βαρήκοοι ασθενείς ζητούν συχνά από τους γύρω τους να επαναλάβουν όσα είπαν πριν, παραπονιούνται πως οι άλλοι δε μιλούν καθαρά, ή αυξάνουν αισθητά την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Σκεφτείτε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ένας βαρήκοος σε ένα τόσο θορυβώδες περιβάλλον όπως είναι η πόλη! Φυσικά, τα επίπεδα βαρηκοΐας είναι αυτά που καθορίζουν τελικά πόση είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς ως προς τις συζητήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν είναι παράλογο το ότι πολλοί βαρήκοοι αποφεύγουν κοινωνικές επαφές και τελικά απομονώνονται.

Βαρηκοΐα σε μικρή ηλικία

Όπως αναφέραμε, η βαρηκοΐα μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδική ηλικία. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί ώστε να μην προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και την εκμάθηση της γλώσσας. Συχνά αντιμετωπίζουμε τα βαρήκοα παιδιά ως ατίθασα επειδή δεν ακολουθούν τις υποδείξεις μας. Για αυτό είναι σημαντικό να παρατηρούμε τα παιδιά μας και να διεξάγουμε σχετικά τεστ ώστε να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε ένα τέτοιο γεγονός.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αρχικά, πρέπει να ελέγξουμε και να εντοπίσουμε την αιτία της βαρηκοΐας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια εξαιρετική λύση στο πρόβλημα, καθώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κάθε ατόμου με βαρηκοΐα. Οπότε, πρέπει αρχικά να λάβετε σχετική εξέταση και γνωμάτευση από Ακοολόγο ή ΩΡΛ μέσω ενός ακοογράμματος. Αυτό θα δείξει αν υπάρχει βαρηκοΐα και σε τι επίπεδο. Έπειτα, ο ειδικός θα σας καθοδηγήσει ως προς τον πιο τύπο ακουστικών βαρηκοΐας πρέπει να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ακόμα είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι επιδοτούμενα από τον ΕΟΠΥΥ για ενήλικες αλλά και παιδιά, κάτι που διευκολύνει στην αγορά ενός ποιοτικού ακουστικού.

Να σημειωθεί πως συστήνεται σε κάθε περίπτωση η αποφυγή παραμονής σε χώρους με θόρυβο ή έντονους ήχους όπως τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ή τα επαγγέλματα στα οποία τα άτομα εκτίθενται σε έντονο θόρυβο. Ωστόσο, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν και “ρυθμίζουν” την ένταση του ήχου και έτσι τις περισσότερες φορές ο έντονος θόρυβος δεν είναι πρόβλημα για τους βαρήκοους.

Αν παρατηρείτε αδυναμία ακοής σε εσάς ή σε κοντινά σας πρόσωπα, ενημερωθείτε για τη βαρηκοΐα, τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία της. Δε χρειάζεται να απομονώνεστε εφόσον υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που βελτιώνουν πολύ σημαντικά το επίπεδο ζωής των βαρήκοων.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!