Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

Τουρκία: Άρχισε η Αντίστροφη Μέτρηση…

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

 

Τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά στην γειτονική Τουρκία. Η οικονομία κλυδωνίζεται, ο πληθωρισμός κοντεύει στο 20%, ο κατώτατος μισθός εκμηδενίστηκε, ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανεβαίνει ραγδαία, τα supermarkets, με εντολή άνωθεν, περιορίζουν την πώληση προϊόντων όπως λάδι, ζάχαρη, κ.α., οι πολίτες δεν προμηθεύονται πλέον το ακριβό φυσικό αέριο με αποτέλεσμα οι πωλήσεις σε σόμπες ξύλου να σπάνε ρεκόρ 20ετίας και όλα αυτά, αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, όπου 8 στους 10 Τούρκοι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως συνεχίζει απτόητος να υπερασπίζεται την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, να δηλώνει ότι θα νικήσει «τον πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά το γεγονός ότι σε 2 χρόνια άλλαξε 4 φορές Κεντρικό Τραπεζίτη και παρά τις παραινέσεις γνωστών οικονομολόγων ότι η πολιτική που ακολουθεί πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ρίχνει δε για άλλη μια φορά ευθύνες στην Ευρώπη, αφού δηλώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη, «αυξάνει τον ρατσισμό, τον αντιισλαμισμό και την έχθρα κατά των ξένων…».

Ήδη τα κόμματα της τουρκικής Αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών και οι προεκλογικές περιοδείες διαδέχονται η μία την άλλη. Φαίνεται ότι ο «κλοιός» γύρω από τον Ερντογάν στενεύει…

Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος, παντοδύναμος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είχε θεσπίσει την προϋπόθεση της συγκέντρωσης του ποσοστού 50%+1 για την εκλογή Προέδρου στην Τουρκία.

Όπως γράφει ο ξένος τύπος, σε πρόσφατη σύσκεψη φέρεται να παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στις εκλογές του 2023 και ότι ίσως δεν έπρεπε να θεσπιστεί αυτός ο κανόνας.

Αν υποτεθεί ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το «εμπόδιο», θα απαιτούσε νέα αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και άρα την διενέργεια Δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση και κυρίως η οικονομική ανέχεια των Τούρκων πολιτών, δεν αφήνει περιθώρια για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος, αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι πολίτες θα εκφράσουν την απαγοήτευσή τους, καταψηφίζοντας την όποια πρόταση Ερντογάν.

Είναι σαφές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πίστεψε ποτέ, ότι η οικονομική πολιτική που ασκεί θα έφερνε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα και ότι η δημοτικότητά του θα έφθανε στο ναδίρ. Έτσι σήμερα βρίσκεται παγιδευμένος στην παγίδα που ο ίδιος έστησε για τους αντιπάλους του, τροποποιώντας το Σύνταγμα της χώρας.

Εντούτοις, προχωρεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού στο αμυντικό-διπλωματικό πεδίο, όπως με την Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα με τα ΗΑΕ, που όμως δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη, ενώ κρατά ψηλά τον πήχη των προκλήσεων στο Αιγαίο, απέναντι σε μια Ελλάδα που μέρα με τη μέρα δυναμώνει διπλωματικά και αμυντικά.

Μια Ελλάδα που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην γείτονα χώρα και που με μεθοδικότητα και ψυχραιμία έχει ενισχύσει σημαντικά την αμυντική και την διπλωματική της δυνατότητα, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει την «εξαγωγή» της τουρκικής κρίσης δυτικότερα…

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 26/11/2021

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!