Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Blue Panda” έρχεται στη Ζάκυνθο

Με κεντρικό μήνυμα την προστασία των θαλασσών μας από την πλαστική ρύπανση και τα «δίχτυα- φαντάσματα», και με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την αξία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, το ιστιοπλοϊκό του WWF, BluePanda, θα επισκεφθεί για ένα ακόμα καλοκαίρι το νησί της Ζακύνθου (17- 25 Ιουλίου).

 

Η στάση του BluePanda στη Ζάκυνθο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, μιας και εκεί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ο κόλπος του Λαγανά, και η παραλία των Σεκανίων, το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές. Το WWF Ελλάς προστατεύει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα Σεκάνια και είτε αυτόνομα, είτε μέσα από συνεργασία με το ΕΘΠΖ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαφυλάσσει τον οικότοπο, όπου επιλέγει να επιστρέφει κάθε χρόνο το σημαντικό αυτό είδος.

Κατά την παραμονή του BluePanda στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αξίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός των δράσεων έχει ως εξής:

Στις 17, 18, 24 και 25 Ιουλίου το απόγευμα (19:00 – 21:30), οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να έρθουν στο Παλιό Λιμάνι της Ζακύνθου (Πόρτο) και, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή, αλλά και για τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030. Εκείνες τις ημέρες, όσοι επισκεφθούν το infopointτου BluePandaστο λιμάνι θα έχουν και την ευκαιρία να υπογράψουν το κάλεσμα του WWF Ελλάς, ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα με την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 19.30, οι ONIRAMA, πρεσβευτές του WWF Ελλάς στον αγώνα κατά των πλαστικών μιας χρήσης, θα πραγματοποιήσουν μία αποκλειστική συναυλία εν πλω στο Blue Panda, και με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου θα μεταφέρουν το μήνυμα για ζωντανές θάλασσες. Λόγω των συνθηκών και στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του COVID-19, το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει τη συναυλία μόνο μέσω διαδικτύου. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του WWF Ελλάς στο YouTube.
Το Σάββατο 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά το 1οBlue Panda Lab, με θέμα «Τουρισμός και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η μετα-Covid εποχή». Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναζητηθεί το στοίχημα της επόμενης μέρας και ειδικότερα η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί παράλληλα και έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό. Θα φιλοξενηθούν οι οπτικές διαφορετικών ομιλητών, ο καθένας εκ των οποίων διαμορφώνει και αναδεικνύει από τη θέση του τη σχέση προστασίας περιβάλλοντος και ταξιδιωτικής εμπειρίας στη Ζάκυνθο, στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί αποκλειστικά μέσω ZOOM. Μπορείτε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε το πρώτο Blue Panda Lab εδώ.
Τέλος, το διάστημα 18 – 28 Ιουλίου (απογευματινές ώρες), στον ευρύτερο προαύλιο χώρο του Παλιού Λιμανιού (Πόρτο) θα φιλοξενηθεί μια έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος MARLISCO για τα θαλάσσια απορρίμματα, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος», με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες.

Το ταξίδι του BluePanda

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιταλία και τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Πορτοφίνο. Η επόμενη στάση του θα είναι στη Ζάκυνθο, από 17 έως και 25 Ιουλίου. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Κέκοβα στην Τουρκία, η Κορσική στη Γαλλία, η Tabarka στην Τυνησία και το νησί Tagomago στην Ισπανία. Ακόμη, τον Σεπτέμβριο το BluePanda θα βρεθεί και στη Μασσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), με στόχο να καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιστήμονες που θα βρίσκονται εκεί να υποστηρίξουν την προστασία του τουλάχιστον 30% της Μεσογείου.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!