Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το καυτό φθινόπωρο των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Μετά το καυτό καλοκαίρι, καυτό αναμένεται να είναι και το φθινόπωρο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν.

Η μία σχετίζεται με το νέο περιβάλλον που δρομολόγησε η κυβερνητική παρέμβαση και η ψήφιση του άρθρου για την υποκατάσταση της Περιφέρειας από τον ΦΟΔΣΑ σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης κάνοντας χρήση του άρθρου αυτού έχει πάρει την απόφαση ώστε να περιέλθει στη δικαιοδοσία του το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, οι αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια μέχρι τώρα και οι οικονομικές εκκρεμότητες από την διένεξή της με την Αειφορική Ηπείρου.

Επί της απόφασης αυτής θα πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των δύο μηνών όπως ορίζει η νομοθεσία.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η Αποκεντρωμένη το αμέσως επόμενο μήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση της πράξης αυτής που θα αλλάξει πλέον οριστικά το τοπίο διαχείρισης.

Οι δύο άλλες μεγάλες εκκρεμότητες που απομένουν και θα πρέπει κλείσουν είναι η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και η μεταφορά του υπολείμματος.

Η μεταφορά του υπολείμματος μέχρι στιγμής γίνεται από την Περιφέρεια και με κόστος που καλύπτεται από την κεντρική κυβέρνηση. Έτσι οι δήμοι δεν επιβαρύνονται προς το παρόν.

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης παρά τις προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε η Περιφέρεια με ορισμένους δήμους ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους.

Ένα ακόμη καλοκαίρι που παρέμειναν ανενεργοί δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα κυρίως σε δήμους που απέχουν μεγάλη απόσταση από το Ελευθοχώρι και έχουν αυξημένες ανάγκες στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου δήμου αποτελεί η Πάργα.

Το εργοστάσιο, οι ΣΜΑ και το υπόλειμμα αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα κεφάλαια στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι εντάσεις που έχουν προκαλέσει μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας είναι πολλές ενώ σε οριακό σημείο βρίσκονται και οι σχέσεις της Περιφέρειας με την Αειφορική Ηπείρου με ανοιχτές εκκρεμότητες και προειδοποιήσεις για νέες δικαστικές προσφυγές.

 

 

 

*epiruspost

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!