Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Το μήνυμα του Αλ.Αυλωνίτη για την 28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940.
Κορυφαία, ύψιστη στιγμή της ελληνικής ιστορίας στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, στον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
 
Μέρα τιμής για τις θυσίες των Ελλήνων, που ο αγώνας, το σθένος και η πίστη στα ιδανικά, στην αξιοπρέπεια, στον ανθρωπισμό στάθηκαν πάνω από την ίδια τους τη ζωή.
 
Μέρα τιμής στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, στην Εθνική Αντίσταση, στους αγωνιστές της Πίνδου, στους απλούς ανθρώπους που «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις», που δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν βολεύτηκαν στο πλευρό του ισχυρού.
 
Έλληνες σπουδαίοι που άφησαν παρακαταθήκη στους επόμενους ποτισμένη με αίμα. Ανάμεσά τους λαμπρές σελίδες σθένους, ψυχικής δύναμης και γενναιότητας έγραψαν Επτανήσιοι και Κερκυραίοι.
 
 200 Κερκυραίοι του Λόχου Λαντζίδη, αντιμετώπισαν ηρωικά μια μεραρχία Ιταλών, το Νοέμβριο του 1940. 
Η πρώτη οργανωμένη αντίσταση ενάντια στους κατακτητές έγινε από τη μαθητιώσα νεολαία της Κέρκυρας, το Πρωτοκύριακο του Νοέμβρη του 1941.
 
Στο Λαζαρέτο οι Ιταλοί φασίστες στοιβάζουν εκατοντάδες αγωνιστές, ανάμεσά τους πολλοί Επτανήσιοι, οι περισσότεροι Κερκυραίοι, που υπέμειναν με λεβεντιά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τα απάνθρωπα βασανιστήρια.
 
 Το ίδιο διάστημα πολλοί Κερκυραίοι μαρτυρούν στα κολαστήρια των Φυλακών «Υψίστης Ασφαλείας» Κέρκυρας κι άλλοι 150 Επτανήσιοι κρατούνται εξόριστοι στους Παξούς. Πέντε Επτανήσιοι ήταν ανάμεσα στα παλικάρια που εκτέλεσαν οι Ναζί στην Καισαριανή το 1944, πέντε καθάριοι ανυπότακτοι αγωνιστές, καμάρι για τα νησιά μας.
 
 Κι άλλες λαμπρές σελίδες, δεκάδων, εκατοντάδων Κερκυραίων και Επτανησίων που βοήθησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση, που πολέμησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, αλλά νίκησαν.
Βαρύς ο φόρος που πλήρωσε η Κέρκυρα, μεγάλα τα τραύματα από τους ναζί και τους φασίστες: βομβαρδισμοί, ανθρώπινες ζωές, βίαιη μεταφορά 1800 Εβραίων της Κέρκυρας στο Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944, κατεστραμμένα ιστορικά κτίρια, σπίτια.
 
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο στα Επτάνησα, στην Κέρκυρα να καμαρώνουμε για τη συμβολή των δικών μας προγόνων στην αντίσταση, να θυμόμαστε τα δεινά και τις πληγές μας, να τιμήσουμε τις θυσίες λέγοντας κι εμείς το δικό μας ΟΧΙ στο ναζισμό και στο φασισμό.
 
Ναι στην περηφάνια και τη ζωή. Να επιμείνουμε σε συνεχή κι αταλάντευτο αγώνα για τις προκλήσεις του δικού μας καιρού, απέναντι σε διαχωρισμούς, ρητορικές μίσους, ναζιστικά σταγονίδια και φασιστικά κατάλοιπα που κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη.
 
Δίπλα στους ακρίτες των Διαποντίων που σήμερα σηκώνουν ψηλά, με συγκίνηση, τη γαλανόλευκη, κοντά στις νέες και τους νέους που απαιτούν καλύτερο μέλλον, με αδιατάρακτη ειρήνη, μαζί με τους καθημερινούς αγωνιστές της ζωής. 
Χρόνια πολλά, αγωνιστικά και ειρηνικά σε όλες και όλους.
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!