Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Το μήνυμα του βουλευτή Δ. Μπιάγκη για την επέτειο του «ΟΧΙ»: Το έπος του ’40 μας θυμίζει ποιοι είμαστε

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Την 28η Οκτωβρίου του 1940, αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας, τηδημοκρατία και τον ανθρωπισμό. Ο ελληνικός λαός ήταν εκείνος που αρνήθηκε να υπακούσει στις αυθαίρετες επιταγές των ισχυρών και συναίνεσε στην εθελούσια θυσία για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Από τούτη τη λαμπρή σελίδα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κέρκυρα. Πλήθος Κερκυραίων αξιωματικών και οπλιτών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Λόχος Λαντζίδη» που απαρτιζόταν από διακοσίους περίπου Κερκυραίους αξιωματικούς και οπλίτες και ονομάστηκε «Λόχοςτου Θανάτου», μετά την αποστολή αυτοκτονίας στις 24 Νοεμβρίου του 1940 στις απέναντι θεσπρωτικές. Δεν είναι τυχαίο, πως το 1941, το “Πρωτοκύριακο” του Νοεμβρίου, Κερκυραίοι μαθητές πραγματοποίησαντο πρώτο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ευρώπη.

Η σημερινή μέρα διατρανώνει τη σημασία της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας που πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν,αλλά κι από την έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην μακραίωνη ιστορία μας.

Η Ιστορία μας διδάσκει. Το μήνυμα της Εθνική μας Επετείου παραμένει επίκαιρο. Τιμή και δόξα στους πεσόντες. Με οδηγό τις αξίες και ταιδανικά του έπους του ΄40 μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τιςπροκλήσεις που είναι μπροστά μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!