Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Το παγωτό το καλοκαίρι σίγουρα! 

Το παγωτό αποτελεί την πιο γλυκιά και δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. 

Τις καυτές μέρες που οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο είναι το καλύτερο

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

επιδόρπιο, κυρίως για τα παιδιά. Το βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις και συνδυάζεται με πολλά γλυκά, για το λόγο αυτό είναι και ακαταμάχητο. Το παγωτό είναι προϊόν γάλακτος, παρόλα αυτά όμως σε μερικές περιπτώσεις παγωτά θεωρούνται και αυτά που παρασκευάζονται από χυμούς χωρίς τη χρήση συστατικών γάλακτος, οι γνωστές γρανίτες.

Πολλές φορές γίνεται λόγος για το πόσο καλά ή κακά είναι τα παγωτά, αν έχουν πολλές θερμίδες ή αν κάνει να τα τρώνε τα παιδιά. Πολλοί δε γνωρίζουν πως το παγωτό έχει υψηλή διατροφική αξία, αφού είναι πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Από διατροφική άποψη, το παγωτό χάρη στο γάλα που περιέχει είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Α, D, E, K, και C. Περιέχει επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το σορμπέ και η γρανίτα δεν έχουν λιπαρά, οπότε γλιτώνουμε τη χοληστερόλη!

Αν και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά ενός παγωτού, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σε πιθανή αύξηση χοληστερίνης ή σακχάρου σε συνδυασμό πάντα με άλλους παράγοντες. Μπορεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παγωτό να έχει υψηλή θρεπτική αξία, παρόλα αυτά όμως είναι πλούσιο και σε θερμίδες. Η ζάχαρη και τα λιπαρά είναι τα συστατικά που συμβάλλουν περισσότερο στη θερμιδική αξία του παγωτού. Το παγωτό μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, σιρόπι, καραμέλα, κομματάκια σοκολάτας, τα οποία είναι μεν νόστιμα, αλλά έχουν αρκετές θερμίδες.

Όπως είναι γνωστό, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως πρόσληψη βάρους, προβλήματα στα δόντια και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τέλος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε ανθρώπους που έχουν υπολακτασία, δηλαδή παρουσιάζουν έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώνεψη της λακτόζης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωσή του θα οδηγήσει σε κάποιο σύμπτωμα, όπως σφιγμένο και ερεθισμένο στομάχι, πρησμένη κοιλιά, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, έκλυση αερίων, διάρροια.

Όσοι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη λαχτάρα τους για παγωτό ακόμα και σε περιόδους δίαιτας θα πρέπει με τη βοήθεια του διαιτολόγου-διατροφολόγου τους να βρουν μια λύση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση αυτού. Το μυστικό είναι πάντα το μέτρο.

Γνωστά κυρίως σε όσους έχουν κάνει κάποια στιγμή δίαιτα είναι και τα light παγωτά. Τα light παγωτά είναι προϊόντα στα οποία είτε τους έχει αφαιρεθεί ένα ποσοστό ή και ολόκληρο το λίπος είτε ένα ποσοστό ή το σύνολο των σακχάρων τους και έχει αντικατασταθεί από άλλες ουσίες με ισχυρότατη γλυκαντική δράση και ελάχιστες θερμίδες. Κανένα, όμως, δεν είναι 0% σε θερμίδες! Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι ένα ξυλάκι παγωτό light (0% σε ζάχαρη, με επικάλυψη σοκολάτας) σας δίνει περί τις 180 θερμίδες, δηλαδή ακριβώς όσες και μία μπάλα παγωτό «κανονικής» σοκολάτας; Αν και τα προϊόντα αυτά έχουν λίγα λιπαρά ή ζάχαρη δε σημαίνει πως δεν έχουν και θερμίδες. Επομένως, τα light παγωτά είναι μια λύση όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αφού και αυτά παχαίνουν μετά από αλόγιστη κατανάλωση.

Σίγουρα το παγωτό δεν είναι κάτι που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά, αλλά μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσες να καταναλώνεις το αγαπημένο σου γλύκισμα κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές στο διαιτολόγιο σου. Σε μια φυσιολογική διατροφή ή ακόμα και δίαιτα, όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται με μέτρο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας, η κατανάλωσή του όμως χρειάζεται μέτρο, αν θέλουμε να το απολαμβάνουμε στο πλαίσιο που δεν μας βλάπτει. Επιλέξτε περισσότερες γρανίτες και παγωτά σορμπέ αν ελέγχετε τις θερμίδες σας και αποφύγετε τα παρφέ και αυτά με επιπρόσθετα συστατικά (σοκολάτα, σιρόπι, μπισκότο κ.ά.). Περιορίστε την κατανάλωσή του σε 1 μπάλα παγωτού 2-3 φορές την εβδομάδα και αποφύγετε γαρνιτούρες με σαντιγί, σιρόπι και τρούφα. Αν το καταναλώνετε με σύνεση, θα συνεχίσει να είναι η αγαπημένη σας καλοκαιρινή λιχουδιά, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία και τη σιλουέτα σας.Αν ωστόσο θέλεις να απολαύσεις ένα πιο «κανονικό» παγωτό, απόφυγε τις υπερπαραγωγές και προτίμησε τις απλές γεύσεις, όπως μία μπάλα βανίλια (180 θερμίδες), μια μπάλα παγωμένο γιαούρτι (110 θερμίδες) ή μια μπάλα σοκολάτα (250 θερμίδες).

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!