Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία Μπιάγκη: Να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του Βορίδη στους δημάρχους της Κέρκυρας

Τροπολογία κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή για την «Επίλυση επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τα Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 156 του ν. 4600/2019».

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα αποχώρησης ενός Δήμου από το Νομικό Πρόσωπο, κατόπιν Απόφασης του αρμοδίου συλλογικού του οργάνου και κατόπιν αυτοδίκαιης λύση του, ενώ προτείνεται να ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία του ν. 3463/2006 (“Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, Α’ 114) για τη λύση και εκκαθάριση των Συνδέσμων των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων. Υπογραμμίζεται, ότι το προτεινόμενο Άρθρο έχει θεσμικώς εγκριθεί με την αριθμ. 291/19.7.2021 ομόφωνη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποτελεί αίτημα και των δημάρχων του Νομού της Κέρκυρας.

«Παρά τις όποιες προσπάθειες των Δημάρχων της Κέρκυρας και τις διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη ότι θα δοθεί λύση στα νομικά πρόσωπα και ειδικά στην Δ.Ε.Υ.Α. Κέρκυρας, η ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε να καταθέσει την αναγκαία τροπολογία στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου. Είχαν προηγηθεί δύο συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πριν από περίπου τέσσερις μήνες αλλά και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη άφιξη του Υπουργού στην Κέρκυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κα Λιακούλη και Υπεύθυνση Τομεάρχη Εσωτερικών κατέθεσε την εν λόγω τροπολογία που δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α. του Νομού μας, όπως άλλωστε έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να αποδεχθεί την Τροπολογία σεβόμενη τόσο τις δεσμεύσεις του Υπουργού στους Δημάρχους της Κέρκυρας όσο και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)».

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

 

ΘΕΜΑ: «Επίλυση επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τα Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 156 του ν. 4600/2019»

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Η διαδικασία που προβλέφθηκε με το άρθρο 133 του ν. 4714/2020 (A’ 148), με το οποίο συμπληρώθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 156 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), για τη λύση και εκκαθάριση των Νομικών Προσώπων των νεοσύστατων Δήμων του άρθρου 154 του ν. 4600/2019, απεδείχθη δυσχερώς εφαρμόσιμη, δεδομένου ότι μεταφέρει όλες τις ενέργειες για την καταγραφή και κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στην προβλεπόμενη εκ των ανωτέρω διατάξεων Επιτροπή και με ευθύνη του Συντονιστή της οικεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα από την έναρξη ισχύος της συμπληρώσεως του άρθρου 156 του ν. 4600/2019 (31η Ιουλίου 2020) έως σήμερα, να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία λύση και εκκαθάριση Νομικού Προσώπου.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη νέας διαδικασίας, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα αποχώρησης ενός Δήμου από το Νομικό Πρόσωπο, κατόπιν Απόφασης του αρμοδίου συλλογικού του οργάνου και κατόπιν αυτοδίκαιη λύση του, καθώς και να ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία του ν. 3463/2006 (“Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, Α’ 114) για τη λύση και εκκαθάριση των Συνδέσμων των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων.

Υπογραμμίζεται ότι το προτεινόμενο Άρθρο έχει θεσμικώς εγκριθεί  με την αριθμ. 291/19.7.2021 ομόφωνη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  (Κ.Ε.Δ.Ε.).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

ΑΡΘΡΟ ….

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

 

«Επίλυση επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τα Νομικά Πρόσωπα του Άρθρου 156 του Νόμου 4600/2019

Η παράγραφος 4 του άρθρου 156 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 133 του ν. 4714/2020 (A’ 148), αντικαθίσταται ως εξής:

« 4. Τα Δημοτικά Συμβούλια των συνιστώμενων Δήμων αποφασίζουν, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων της παραγράφου 1 ως διαδημοτικών, καθώς και για τη συμμετοχή στους Συνδέσμους της παραγράφου 2.

4.1.) α. Η λύση και εκκαθάριση των Νομικών Προσώπων της παρ.1, πλην των δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Συνδέσμων της παρ.2, γίνεται εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 250 και 262 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) “Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, κατόπιν έκδοσης Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του, ή αυτοδικαίως με την αποχώρηση Δήμου – μέλους τους, κατόπιν Απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επίσης λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και πράξη του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β. Με την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου περί διάλυσης του Νομικού Προσώπου ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με την κατανομή του ενεργητικού και των υποχρεώσεων του Νομικού Προσώπου που λύεται, καθώς και κάθε άλλη έννομη σχέση του. Τη λύση του Νομικού Προσώπου ακολουθεί η εκκαθάριση από ορκωτούς ελεγκτές, που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου.

γ. Τυχόν ρυθμίσεις οφειλών συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τον Δήμο που αποτελούσε την έδρα του Συνδέσμου ή του Νομικού Προσώπου. Οι Δήμοι υπεισέρχονται αυτοδικαίως, από τη δημοσίευση της Απόφασης του Συντονιστή, στις ενεργές συμβάσεις μίσθωσης των ακινήτων που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων και τα οποία εκμισθώνει ή μισθώνει ο Σύνδεσμος ή το Νομικό Πρόσωπο. Λοιπές ενεργές συμβάσεις υλοποιούνται από τον Δήμο που αποτελούσε την έδρα του Συνδέσμου ή του Νομικού Προσώπου, προκειμένου να εισπράξει και να καταβάλλει όλες τις απαιτήσεις και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Πράξεις, έργα και δράσεις που έχουν ενταχθεί ή και προτάσεις που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από οποιαδήποτε πηγή με δικαιούχο τον Σύνδεσμο ή Νομικό Πρόσωπο, δύναται να συνεχιστούν από τον Δήμο της έδρας αυτού ή από τους Δήμους που αυτά αφορούν.

δ. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων Δήμων, στις οποίες καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις τους, ο τρόπος καταβολής και είσπραξης των ποσών που τους αφορούν, ο τρόπος απασχόλησης του προσωπικού αυτών, εφόσον απαιτείται, καθώς και οι Επιτροπές παρακολούθησης για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης.

ε. Εφόσον προκύπτει οικονομική επιβάρυνση ή έσοδο για τους Δήμους που δεν συνυπολογίσθηκαν στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, αυτά επιμερίζονται από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου της έδρας του Συνδέσμου ή του Νομικού Προσώπου, με μοναδικό κριτήριο το μέγεθος του πληθυσμού τους.

στ. Για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων, συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.

ζ. Η Απόφαση και απόσπασμα της Έκθεσης απογραφής, η οποία περιγράφει τα ακίνητα που αποκτώνται κατά κυριότητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα, καταχωρίζονται ατελώς στα οικεία κτηματολογικά γραφεία.

η. Από τη λύση του Συνδέσμου ή του Νομικού Προσώπου, οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη για καθεμία από αυτές, από τον διάδοχο Δήμο επί του αντικειμένου της δίκης.

θ. Το προσωπικό που υπηρετεί στους Συνδέσμους ή τα Νομικά Πρόσωπα που διαλύονται, το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μίσθωσης έργου, μεταφέρεται αυτοδικαίως και κατανέμεται, με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου, με Απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στους οικείους Δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

4.2.) Οι Δήμοι που συνιστούσαν τον Σύνδεσμο ή το Νομικό Πρόσωπο υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα, τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαπιστωτική πράξη, από την ημέρα δημοσίευσής της. Η αναδοχή τυχόν οφειλών των λυομένων Νομικών Προσώπων από τους Δήμους είναι στερητική. Ευθύνες νομίμων εκπροσώπων, προέδρων, διαχειριστών, διευθυνόντων συμβούλων, εντεταλμένων στη διοίκηση και εκκαθαριστών των λυομένων Νομικών Προσώπων για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να υφίστανται. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί των ακινήτων και δικτύων του Συνδέσμου ή Νομικού Προσώπου, μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον Δήμο, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκονται. Τα κινητά και ο κάθε είδους εξοπλισμός που εξυπηρετεί ή συνδέεται λειτουργικά με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται, μεταφέρεται κατά προτεραιότητα στον κύριο του ακινήτου ή των δικτύων.»

 

Αθήνα, 10 Απριλίου 2023

Οι προτείνοντες Βουλευτές

   

Δημήτριος Μπιάγκης

 

Ευαγγελία Λιακούλη

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!