Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τροφή για σκέψη… (της Μάγδας Μεσημέρη)

Οι «σκληρές» ημέρες των εξετάσεων φτάνουν και ενώ μερικοί ανησυχούν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, κάποιοι άλλοι αγωνίζονται σκληρά να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους.

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6

Όλοι όμως έχουν κάτι κοινό: παλεύουν να πετύχουν το στόχο τους.

Όσοι συμμετέχουν άμεσα (μαθητές) ή έμμεσα (γονείς) σε αυτή την αγχώδη και στρεσογόνα διαδικασία, αναζητούν τροφές-ελιξίρια που θα ενισχύσουν τη μνήμη και θα αυξήσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης, παρατείνοντας τον χρόνο μελέτης και τελικά βελτιώνοντας τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις.

Δώστε έμφαση στις πιο βασικές συμβουλές – tips που  αφορούν τη διατροφή σε περίοδο εξετάσεων:

  1. Η καλή ημέρα από το πρωινό φαίνεται. Αδιαμφισβήτητα, ένα πλήρες πρωινό μπορεί να ενισχύσει την επίδοση των μαθητών, αφού θα δώσει αρκετή ενέργεια στον οργανισμό για σκέψη και συγκέντωση. Ωστόσο, αν δεν έχουν συνηθίσει κάποιοι μαθητές στην ιδέα του πρωινού, προτείνεται η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας πρωινού ή ενός γεύματος αναπλήρωσης 1 ώρα αργότερα από το πρωινό. Εναλλακτικές προτάσεις πρωινού θα μπορούσαν να είναι:
  • 2 φέτες ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης με ταχίνι & μπανάνα
  • Γιαούρτι (2%) με κακάο και φράουλες
  • Γάλα με κακάο & ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με μέλι
  1. Επενδύστε σε ένα καλό δεκατιανό. Η συμβουλή αυτή παίρνει μια πιο επιτακτική μορφή στην περίπτωση που οι μαθητές δεν έχουν καταναλώσει το πρωινό τους. Μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή κριτσίνια ολικής άλεσης θα αποτελούσαν εξαιρετικές επιλογές για δεκατιανό. Προτιμήστε τους χυμούς φρούτων όταν δεν υπάρχει καλή «συνεργασία» των παιδιών με τα φρούτα.
  2. Ξεδιψάστε με νερό. Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να είναι ενυδατωμένοι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας περίπου 10 ποτήρια νερό. Προσοχή, τα ροφήματα όπως τσάι, αναψυκτικά και χυμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό, ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά.
  3. Εύπεπτο γεύμα. Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε το μαθητικό γεύμα να είναι γευστικό αλλά ταυτόχρονα εύπεπτο, αποφεύγοντας τα έντονα μπαχαρικά και τις πικάντικες γεύσεις.
  4. Τα λιπαρά γεύματα να αποφεύγονται. Στα ελληνικά σπίτια συνηθίζεται η έκφραση «να σου μαγειρέψω κάτι να σε πιάσει τώρα που διαβάζεις;», αφήνοντας το υπονοούμενο «μπορείς να ζητήσεις ό,τι θέλεις τώρα που πιέζεσαι». Σαφώς και είναι δύσκολη η περίοδος των εξετάσεων, αλλά τα λιπαρά γεύματα ίσως προκαλέσουν δυσπεψία και υπνηλία στους μαθητές. Εμπλουτίστε τη διατροφή των μαθητών με όσπρια και ψάρια για να αποφύγετε τέτοιες περιπτώσεις.
  5. Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες. Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε οι μαθητές να καταναλώνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Προσπαθήστε με αφετηρία το μέτρο να αποφύγετε τους αποκλεισμούς τροφών και ενθαρρύνετε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.
  6. Λέμε ναι στη σοκολάτα. Έχοντας τον πλήρη έλεγχο στην κατανάλωση της σοκολάτας, στην περίοδο των εξετάσεων συστήνεται η μαύρη σοκολάτα ή το κακάο καθώς περιέχει φλαβονοειδή, γνωστά για την επίδρασή τους στην ψυχολογική διάθεση.

Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους όπως αυτή των εξετάσεων, η διατροφή έρχεται και εδώ να βάλει το λιθαράκι της στην επιτυχία. Άλλωστε, είναι γνωστό πως μια ισορροπημένη διατροφή εγγυάται πάντα τις μέγιστες επιδόσεις και τα πιο πλατιά χαμόγελα. 

 

.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!