Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑΤΟΠΙΚΑ

Υπογράφηκε η νέα Σ.Σ.Ε. των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Tι προβλέπει

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ),  συνυπέγραψαν την Τετάρτη τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η νέα σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο: «Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες». Σε τοπικό επίπεδο, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Κέρκυρας με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «σημαντική επιτυχία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό». Από την πλευρά του το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & εργαζόμενων επισιτισμού-τουρισμού ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Κέρκυρας-Παξών-Σαγιάδας & Διαποντίων χαρακτηρίζει «φάντασμα» το σωματείο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού-τουρισμού Κέρκυρας, ενώ για τη συλλογική σύμβαση αναφέρει: “ότι αυτά που τους παρέδωσαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές μόνο ως όνειρο θερινής νυκτός θα τα δούν να υλοποιούνται”.

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση

Οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση. Τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η νέα σύμβαση προβλέπει τα εξής:

Είναι διετούς διάρκειας, έως 31/12/22

Προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς

Δίνει την δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.

Προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.

Προβλέπει βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ο κλάδος δεν είχε σε ισχύ ΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιες σημαντικές  τουριστικά περιοχές (Ρόδος, Λασίθι, Χανιά, Ηράκλειο) έχουν τοπική ΣΣΕ.

Η μισθοδοσία των ξενοδοϋπαλλήλων

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΣΣΕ, για το 2019 οι βασικοί μισθοί κυμαίνονταν από 792,08 έως 863,83 ευρώ,. Αναλυτικά, η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει τέσσερα μισθολογικά κλιμάκια για τις βασικές ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου:  

Κατηγορία Α’: Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.  

Κατηγορία Β’: Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή. Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.  

Κατηγορία Γ’: Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.  

Κατηγορία Δ’: Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων. Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ.  

Επιδόματα

 Εκτός από το βασικό μισθό, η σύμβαση προβλέπει σταθερό για όλες τις μισθολογικές βαθμίδες επίδομα προϋπηρεσίας, από 5,60 ευρώ για προϋπηρεσία 1 – 2 χρόνια μέχρι και 190,40 ευρώ για 34 – 35 χρόνια. Επίσης προβλέπει επίδομα γάμου 10% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.   Πέραν αυτών προβλέπει επίσης επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης σε τρεις βαθμίδες: 6% για ταχύρρυθμη εκπαίδευση. 10% για αποφοίτους μέσων σχολών ή σχολών μετεκπαίδευσης 15% για ανώτερη εκπαίδευση.  

Οι μάγειρες

Επίσης προβλέπει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% για τους μάγειρες επί του βασικού μισθού χωρίς το επίδομα προϋπηρεσίας.   Τέλος προβλέπει εποχικό επίδομα 10% επί αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος προϋπηρεσίας.

Ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό
Αμέσως μετά την υπογραφή της ΣΕΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ  Γρηγόρης Τάσιος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό» και μεταξύ άλλων δήλωσε  : «Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και κατέληξε:  «Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Για δύο χρόνια δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Κέρκυρας με ανακοίνωση του κάνει λόγο «για την πολύ σημαντική επιτυχία που κατάφερε η Ομοσπονδία μας (ΠΟΕΕΤ) να φτάσει στην υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς καμία μισθολογική μείωση στους εργαζόμενου». Ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ!

 Ενώ σημειώνει με έμφαση τρία βασικά σημεία της σύμβασης:

1.- Παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης(ρεπό) συνεχόμενα αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

2.- Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων έως 31/12/22 (ημέρα λήξης της σύμβασης) θα αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης μας του 2017.

3.- Οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία και μόνον οι νεοεισερχόμενοι το τονίζουμε αυτοί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται για 15 μήνες με 740€ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση. Τονίζουμε το για πρώτη φορά γιατί αν κάποιος συνάδελφος προσληφθεί φέτος ως νεοπροσλαμβανόμενος στις ειδικότητες της Δ΄ Κατηγορίας σε ένα ξενοδοχείο και του χρόνου προσληφθεί από άλλον εργοδότη, δεν θεωρείται νεοπροσλαμβανόμενος ούτε χρειάζεται να περιμένει 15 μήνες για να μπει κανονικά στις ρυθμίσεις της ΣΣΕ. Παράλληλα στην Δ΄ κατηγορία προσθέσαμε και νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως αυτή του ναυαγοσώστη και εργάτη εξωτερικών χώρων που ως σήμερα αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό των 650€». Και καταλήγει ότι «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε 100% ευχαριστημένοι , είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που κρατά του μισθούς μας σταθερούς μέσα στην κρίση της πανδημίας, κόντρα σε όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν πως η Ομοσπονδία μας θα συμφωνούσε σε μειώσεις μισθών».

Η υλοποίηση της σύμβασης «όνειρο θερινής νυκτός»

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & εργαζόμενων επισιτισμού-τουρισμού ξενοδοχείων & συναφών επαγγελμάτων Κέρκυρας-Παξών-Σαγιάδας & Διαποντίων, του οποίου προεδρεύει ο Σταμάτης Πελάης , με ανακοίνωση του, χαρακτηρίζει την  ΠΟΕΕΤ «λαγό» της κυβέρνησης και «γελοία φερέφωνα της, τη ληγμένη προσωρινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας που συνεχίζει να κρατά παράνομα τα βιβλία και την σφραγίδα , καθώς και το σωματείο ‘’φάντασμα’’ του Επισιτισμού Τουρισμού που ο Πρόεδρος του εργάζεται σε σούπερ μάρκετ! Και υποστηρίζει ότι «παρέδωσαν στους ξενοδόχους τα ρεπό , καταδίκασαν σε μείωση μισθού χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε ξενοδοχεία κάτω των είκοσι δωματίων , καθώς και μία ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων ( την 4η ) όπου οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται για τρεις σαιζόν με μειωμένους μισθούς , ενώ ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις , ώστε να γίνουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι νεοπροσλαμβανόμενοι και ότι  μόνο ως όνειρο θερινής νυκτός θα δούν την ΣΣΕ να υλοποιείται». Τέλος προαναγγέλλει  την οργάνωση  συλλαλητηρίου του κλάδου για τις 8 Φλεβάρη.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!